![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.12.2003
![]() |
DVD Workshop + opcja Do not convert compliant files
Witam,
czy ktoś wie, dlaczego dla niektórych plików MPEG2 DVD Workshop przy tworzeniu płyty DVD honoruje zaznaczenie "Do not convert compliant files", a dla niektórych nie, co oczywoiście powoduje, że przygotowanie katalogu VIDEO_TS trwa niekiedy 2-4 godziny, zamiast spowiewanych kilkunastu-, kilkudziesięciu minut i oczywiście niepotrzebny recoding zmienia jakość. Ja do tej pory nie znalazłem zależności. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
Porównaj informacje na temat strumienia ktory jest 'compliant' i nie jest 'compliant' na przykład przy pomocy BitRateViewer'a. To mogą być kwestie np (nie)zamkniętych GOP-ów. Jeśli jest jakies forum użytkowników Workshop'a to zajrzyj i tam. Pewnie nie Ty pierwszy się o coś takiego potknąłeś. ^_^
![]() |
![]() |
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Jeszcze razdziękuje ideJ, pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
![]() |
Kiedyś szukałem jakichś informacji o Adobe Encore i na ich forum znalazłem wątek o podobnej tematyce i zdaje się, że chodziło właśnie o closed GOPs (jak nie znajdziesz nic na temat DVD WorkShop to może zajrzyj na forum użytkowników Adobe http://www.adobe.com - przeglądanie forum nie wymaga rejestracji)
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 13.01.2004
![]() |
do greyera
gdy zgrywasz film ustawiasz na pal i w nagrywaniu płyty w workshop też musisz ustawić pal menu po prawej stronie przy nagrywaniu |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
średnio czytacz
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
hmmm widze ze nie tylko ja mam ten problem konwertuje kiedy chce czy zaznzczone czy nie
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
1) Górna zakładka Capture..Preferences..TV System - ustawienie PAL/SECAM 2) Górna zakładka Capture..Capture Settings..Input Source - ustawienie PAL 3) Górna zakładka Capture..Capture Settings..Capture Properties..Video Capture Filter..Properties - ustawienie PAL_B 4) Górna zakładka Capture..Capture Settings..Capture Properties..MPEG Górna zakładka Settings..Properties..Advanced - ustawienia Video format=PAL, Closed GOP count=3 5) Górna zakładka Finish: wybierając nawet Make Disc..Customize mam w zakładce Compression..Media type - ustawienie PAL DVD (W załączeniu print sceeen'y opcji). Jeżeli chodzi o "closed GOPs" - dzięki za pomysł, przeszukam forum Adobe, choć chyba wcześniej gdzieś muszę nabyć wiedzę o co chodzi z tymi GOPs. Pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
![]() |
GOP = Group Of Pictures seria 'bitmap' stanowiących najmniejszą część logiczną MPEG-2 (no pomijając same bitmapy). Każda zaczyna się pełną ramką i zawiera kilka 'meta-ramek', które zawierają tylko różnice w stosunku do poprzedniej. To chyba nie jest najlepsze wytlumaczenie ale na jakis czas moze wystarczyc. Co do tych 'closed GOPs' to wystarczy to coś zaznaczyć w opcjach enkodera.
![]() |
![]() |
#10 | |
średnio czytacz
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
Cytat:
Cchodzi mi o ustawienia z profilnu. np wybierasz vcd, svcd, czy dvd to wtedy DVD Workshop nie czepia sę o ponowną konwersję, a jak sam coś pogrzebie nie chodzi mi tu o rozdzielczość tylko biterate filmu i dzięku. Zmieniam troche standardy ale na odtwarzaczu chodzi dobrze, aha dvd nie nagrywam nie mam na czym. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
1. Zgrywając materiał do MPEG2 należy pamiętać, aby suma bitrate video+audio nie przekraczała ok 10000 Mb (dokładna wartość w pliku pomocy do DVDWS) dla CBR i max dla VBR. 2. Audio ma być 48KHz 3. Tworząc VIDEO_TS należy podać mniejszą wartość bitrate niż materiału wejściowego. 4. Nie można zmieniać znaczników początku i końca materiału w edycji. Ogólnie coś w tym temacie ma się zmienić w DVDWS 2.0. Aha - nie jest to chyba związane z problemem GOPs. Pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.12.2002
![]() |
Nooo... zmienilo sie...
Wywalili opcje "Do not convert compliant file", a dodali nie dzialajaca "Convert to Disk Template". Czyli dalej jest kicha!
![]() |
|
|