Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 09.11.2004, 14:24   #1
PaTus
Bywalec

Data rejestracji: 09.11.2004
PaTus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
wielka trójka - scenarist?

Jakim programem można zastąpić ostani etap tego artykułu, a ściślej, na jaki program można zamienić sonic scenarist. Mam z nim same problemy. Czasami sie uruchamia, a częściej nie. Nie mam pojęcia od czego to zależy. Jakiś inny prgram który przygotuje mi komplilację do nagrania po kompresji? no i będzie w miarę stabilnie działał?

serdecznie pozdrawiam
PaTus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 09.11.2004, 16:50   #2
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
oczywiście DVDMaestro
Stary 09.11.2004, 17:31   #3
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Możesz spróbować dvdauthorGUI (choć chyba lepiej byłoby się przyjrzeć programikowi dvdauthor i nauczyć - prostego zresztą - XML'a). DVDMaestro/DVD Lab można też w miarę swobodnie wykorzystać (o ile VTS z filmem miał tylko jedno PGC - właściwie te dodatkowe PGC można wyciąć przy pomocy PGC Edit'a... hmm zresztą multiPGC rzadko się trafia...)
Stary 09.11.2004, 17:32   #4
PaTus
Bywalec

dziękuje za podpowiedź, ale...

udało mi sie w końcu tego scenarista uruchomić, program działa lecz mam teraz problem innej natury,...
autor w częsci dotyczącej scenarista dokładnie opisuje co gdzie zaznaczyć żeby, prosto się wyrażając, szło dalej, i tak w polu scirpt file zaznaczam skrypt wygenerowany przez reauthorista a w polu scenario file? własnie co? w tekście pisze że tu zaznaczam plik w którym scenarist będzie dokonywał zapisu, ale skąd mam wziąść taki plik, ze skrótem scn, tzn mam go stworzyć, nie wiem co mam dalej robić?
proszę o wskazówki..
Stary 09.11.2004, 17:38   #5
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Tam trzeba po prostu podać nazwę pliku. Scenarist sam go stworzy i będzie sobie w nim mazał.

ps
wolę jak mi mówią Jedi niż 'autor' ^_^ ^_^
Stary 09.11.2004, 20:00   #6
PaTus
Bywalec

no tak, ...ah, może lepiej zadam kolejne pytanie,
.. otóż, po zakończonej pracy scenarista, pokazuje error, i tak w katalogu mux_data, widnieje jeden plik o nazwie "infofile.1812", a w katalogu roboczym, tym samym gdzie DoItFast4U ładuje swoje pliki, w katalogu "0",są dwa puste podkatalogi audio_ts i video_ts. Może sie już z tym spotkaliście, bo ja niestety nie wiem co dalej, gdzie może być przyczyna takiego zachowania.

serdecznie pozdrawiam

P.S.
tak krok po kroku, myślę że w końcu sie uda!
Stary 10.11.2004, 11:09   #7
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Przydałoby się znać treść tego komunikatu o błędzie. Sądząc po zawartości mux_data, najprawdopodobniej nie zaimportował się któryś z plików video (i masz w tym miejscu Place Holder). Musisz odnaleźć w Track Editorze stosowną ścieżkę video i poprawić nazwę pliku. Dokładniej nie poprowadzę bo nie mam pod ręką Scenarist'a.
Stary 10.11.2004, 11:57   #8
PaTus
Bywalec

właśnie treść jest bardzo prosta i zarazem dość enigmatyczna, po prostu "error", iformuje mnie jescze żeby sprawdził plik info, co jest dla mnie w ogóle nie zrozumiałe.

Czy istniej możliwość, że przy kompresji wystąpiły błędy?

Intersuje mnie jeszcze jedna rzecz, która to po prostu rodzi moją ciekawość. Film trwa 2h:40minut. W programie reauthorist, w lewej ramce, wiednieje informacja o czasie trwania pgc, i tak u mnie wygląda to mniej więcej w ten sposób, 02:01:15,20, jak ja mam to rozumieć. Natomiast gdy uruchomię, plik po kompresji w mp, to nie jest to cały film tylko jego część, bez całego końca.

I jescze jedna mała sprawa, która moze jest i przyczyną tego zamieszania. Korzystałem z wersji scenarist 3. Lecz jest dość wybredna, teraz mam wersję 2.7 tylko podczas instalacji wyskakują mi takie komunikaty : "Keysetup failure ***8211; Failure: start service", "could not start the driver". Nie ma pojęcia jaka wersję programu mam, ściagnałem to co znalazłem, czy trial, demo!. "Sam program działa tylko podaje komunikat, a problem was found accessind scsi library : 0xe8?

Dodam może jeszcze że mój film kompresowany był bez menu, sam film z napisami i audio.

Serdecznie pozdrawiam
Stary 11.11.2004, 01:05   #9
PaTus
Bywalec

Zaczęło się coś w scenarist dziać, jak użyłem wersji 2.7. Więc podczas procesu ***8222;create dvd***8221; w zakładce ***8222;build***8221; program podaje takie komunikaty:
***8222;exiting is canceled becouse ***8222;ExitVobuSizeError***8221; is 0 in the scenarist.ini***8221;
***8220;the number (0.0) of frame in VOBU is less than 10.00 (around 01:51:51,20)***8221;
***8220;write file failed at sector 2097140, error 112***8221;
***8220;disk maybe full since failed in writing to disk (d:\ai\mux\\ai.scn-vts.01_pgc_01_t_vob)
***8220;dvd_mux:domux multiplexing error***8221;
***8220;can***8217;t write output file, please check the diskspace***8221;

na koniec podaje takie informacje***8221;
***8222;muxfromDB:MuxVTS failed***8221;
***8220;multiplex failed***8221;
***8220;dvd failes could not be created***8221;

I na sam koniec, gdy proces został przerwany, ***8220;loyout failes (see massage window)***8221;

Bardzo proszę o pomoc...

Serdecznie pozdrawiam
Stary 12.11.2004, 11:07   #10
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Kluczowe zdaje się być Can't write output file, please check the diskspace.
Scenarist generuje pliki w dwóch etapach:
1. muksuje wszystko razem (tzn audio, video i napisy) do duuużego pliku (chyba po jednym dużym pliku na każdy titleset). Jeśli składasz nim tylko film to ten plik może mieć około 4GB. Plik jest tworzony w katalogu wsakazanym jako mux_data.
2. Dzieli plik wygenerowany w pierwszym kroku na kawałki 1GB, tworzy IFO itp itd

Oznacza to, że do stworzenia płytki o pojemności 4.38GB musisz mieć około 9GB wolnego miejsca (najlepiej trochę więcej) Jeśli masz więcej niż jeden dysk (dysk a nie partycję) to najlepiej by mux_data i target directory wskazywały na różne dyski (znacząco skraca to działanie Scenarista).
Stary 12.11.2004, 13:16   #11
PaTus
Bywalec

Właśnie, również zwróciłem na to uwagę, lecz mam dość dużo miejsca na jednej jak i na drugiej partycji. Robię dokładnie jak w artykule, i tak pliki demuksowane wraz ze skompresowanymi znajdują się na dysku c, a katalog mux_data, na dysku d. To właśnie rodzi moją ciekawość.
Zastanawiam się czy to nie wina samej kompresji. Ja zmieniam jedynie wartość passes, nic więcej nie dotykam.
Następnie, dziwi mnie jeszcze jedna rzecz, dlaczego jest tak, że film ma powiedzmy długość 02:25:25.12, a reauthorist, jedyne w moim przypadku pgc wskazuje jako 01:51:51.20, dlaczego tak sie dzieje. Na podglądzie w mp, pliku m2v, też nie jest cały film, tylko sie urywa z reguły pod koniec filmu.
Generuje dwa pliki m2v, z czego, jeden tylko uruchamia media player.
Dlaczego tak jest?
Wracajac do scenarista, to pozostawiam dla niego, prawie 7gb wolnego na c, i 15gb, wolnego na d.

serdezcnie pozdrawiam
Stary 12.11.2004, 16:31   #12
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

A CCE Ci się nie wywaliło w trakcie przekodowywania? Plik powinien być kompletny..... (może dlatego Scenarist się wywala).
Stary 12.11.2004, 17:01   #13
PaTus
Bywalec

czyli rozumiem, ze po demuksowaniu, w reauthorist, pgc powinno mieć dokładnie taką samą długość jak w oryginale. czy dobrze to rozumiem?

ja używam wersji trial CCE 2.67.00.23, jedynie po uruchomieniu DoCCE4U(BatchCCEWS) program pokazuje mi komunikat o niesprawdzonej wersji CCE.

Ale jednego nie rozumiem, przecież CCE na etapie demuksowania w DoItFast4U! nie jest jeszcze używany. A nie pełne pgc pokazuje mi się już po demuksowaniu a przed kompresją.

...
Stary 12.11.2004, 17:14   #14
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Co to za film? DIF4U nie marudziło nic o "duplicate VOB ID's". hmm choć nie.. bo wtedy miałbyś i tak kompletny film... Zamiast ReAuthorist'a spróbuj użyć ScenAid (www.sceneaid.com) Zasada działania jest +/- podobna. ReAuthorist się co nieco zestarzał i nie jest już rozwijany.
Ten film jest NTSC?
Stary 12.11.2004, 17:38   #15
PaTus
Bywalec

zrobiłem już 3 filmy, jak i również zastosowałem w nich kompresję, (Patton, Troy, AI) we wszystkcih przypadach jest to samo, dokładnie ten sam efekt. wszystkie filmy są w PALu.

DoItFast4U! 1.4.0.0, avisynth 2.5.5.0. z tych programów korzystam przy demuksowaniu.

MPEG2Dec3.dll, Decomb.dll, a co z tymi plikami, czy one nie powinny sie znaleźć w jakimś folderze, nie wiem, może w avisynth/plugins. Tak sobie głośno myślę...

Dziwna sprawa, inni używają DoItFast4U!, a u mnie się wywala.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: