Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 06.01.2005, 16:30   #1
Nygus76
Nowy na forum

Data rejestracji: 06.01.2005
Nygus76 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Angry Banał, ale nie dla mnie :( JAK POSKLEJAĆ PLIKI?

Witam,
Na wstępie dodam, że jestem lajkonikiem w tym temacie, więc proszę nie krzyczeć. Nagrałem kilka filmików kamerą DVD. W odróżeniu od klasycznej VHS, ta dokonuje nagrania z podziałem na odrębne pliki. Ale nie to jest istotne. Szkopół w tym, że muszę "posklejać" te pliki (nagrane jako mpeg, 25 kHz) w jedną całość i wypalić na płytkę DVD - najchętniej robiąc jeszcze jakieś śmieszne menu tytułowe. Bez podkładania dodatkowej ścieżki. Bez napisów. Jedynie połączyć w całość.

Próbowałem do tej operacji użyć EditStudio z kodekami MPEG XS, niestety
dźwięk w porównaniu do oryginalnych plików (nagranych kamerą cyfrową na mini dvd) stracił dosyć znacznie na jakości. Zapewne winny jest proces kompresji, a więc pytanie:
a) czy można nagrac ten plik bez utraty jakości dzwięku?
b) jeżeli a=nie => poproszę o wskazanie jakiegoś prostego programu do w/w
operacji

Dodam, że SONY dorzuca do kamery softa ale nie mżna dokonać na nim żadnej edycji (np. wstawić planszy oddzielającej poszczególne działy filmu).

Ideałem byłoby coś, co pozwoliło by na poukłądanie różnych fragmentów filmu, w określonej przeze mnie kolejności, z możliwością dodania jakiegoś jpega a nastepnie wypalenia tego wprost na DVD. Nie zależy mi na miejscu, a zdecydowanie na jakości zmontowanego materiału. Ufff... Czy żądam zbyt wiele http://forum.cdrinfo.pl/newthread.ph...ewthread&f=13#

Piotr
gg 1081103
Nygus76 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.01.2005, 11:35   #2
Nygus76
Nowy na forum

?

Czy naprawdę nikt nie poleci mi jakiegoś programu?? Paaaaanowie?? )
Stary 07.01.2005, 12:07   #3
JarasMSR
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.11.2003
JarasMSR zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
żaden ze mnie znawca, ale wydaje mi się, iż mółbyś spróbować wyciąnąć dźwięk za pomocą chociażby VIRTUALDUBa, skompresować mpega do porządanej wielkości a następnie spowrotem włożyć oryginalny soundtrack za pomocą w/wym. mając już skompresowany materiał z dobrym dźwiękiem próbować dalej to obrabiać. ale tak jak mówię - możesz spróbować, jeśli tylko masz chwilkę czasu - w przeciwnym wypadku poczekaj na opinię kogoś kompetentnego =]
Stary 07.01.2005, 12:14   #4
Nygus76
Nowy na forum

Może z kolei ja jestem w błedzie, ale czy nie można dokonać czegoś takiego:

x1.mpeg + x2.mpeg + x3.mpeg + ... . mpeg = x.mpeg

zakładając, że jakość x1=x2=x3=..=xn

Chciałbym uniknąć kompresowania, żeby nie stracić jakości mizernego już dzwięku. Materiał będzie nagrany na 8,5 GB tak więc nie ma problemu z objętością.

Program dołączony do nagrywarki jest niegłupi, ale nie chcę aby w głónym menu było kilkanaście miniaturek, a każda z nich linkowała jedynie kilkunastosekundową scenę. Chcę pokleić te krótkie sceny w jedną całość i dopiero dysponując posklejanymi kawałkami zrobić menu z podziałem na rozdziały (ta opcja jest w dysponowanym już sofcie).
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: