Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 20.01.2005, 11:46   #1
Tomi20
Bywalec
 
Data rejestracji: 05.01.2005
Posty: 53
Tomi20 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Edycja menu DVD - skomplikowana zmiana subpicture w menu

Witam

Wlasnie zabralem sie za modyfikacje menu z filmu alien 4.

Chcialem zmienic napis na planszy z napisami z DANSK na POLKSI.
Zdemuxowalem sobie plansze do pliku *.bmp poprawilem w progrmie graficzyn wcale nie widac roznicy.

I zdemuxowalem subpicture ktory opowieda za podswietlenie po najechaniu myszka w programie do odtwarzania albo na stacjonarmnym DVD.
Mam nadzieje ze wiecie oco chodzi.

I jest taki problem ze plansza trwa 1 klatke, dzwiek na planszy w ac3 trwa 42 sekundy, subpicture powinno trwac tyle samo co dzwiek co nie

I teraz robie plik *.vob z tych plikow *.m2v, ac3 i subpicture. Dodaje tez pozycje chapter point (zeby cyly zachowane informacje o Cell ID).

Scalam wszystko VobEdit albo podmieniam odpowiedniego cell Id w menuEdit dodaje pozycje w ktorych maja byc przyciski (czyli tak zwana mapa).

Potem robie w IfoEdit - Menu Extras, potem Get VTS Sektors.

Odpalami film i co widze ano albo mi przeskakuje plansza z napisami na nastepna plansze albo jak sie pokaze to niema przyciskow.

Kurde co jest?? jak podmienilem tylko sama plansze to jest OK wszystkodziala
ale jak zdemuxuje subpicture i potem zrobie vob'a na nowo i go dodam to sie zaczyna wszystko walic jak chole**.

Moze Wy spotaliscie sie z czyms takim podobnym moze Wam udalo sie to jakos rozwiazac??

Pozdrawiam
Tomi20 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.01.2005, 17:06   #2
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czym robiłeś vob'a z tych plików (m2v, ac3, bmp) ?
Jeśli wytrzymasz jakieś 2 tygodnie (wcześniej nie dam rady a i tak jest to wersja optymistyczna ) i zniesiesz konieczność skorzystania ze Scenarista to znajdziesz u nas przepis (no prawie) na takie zabawy ^_^
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.01.2005, 19:56   #3
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,584
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Struktura menu jest 'wrażliwa' na wszelkie błędy. Występują wtedy efekty, które opisałeś.
Jeżeli chcesz podmienić subpicture w menu możesz skorzystać z programu NuMenu4U, który służy do kompresji CCE menu właśnie. Program ten rozkłada na czynniki menu, kompresuje i składa do kupy (Scenarist) modyfikując odpowiednio pliki ifo. Wiem, że jest to półśrodek, ale można z tego z powodzeniem skorzystać. A półsrodek polega na tym, że program ten robi automatycznie cały przebieg. Więc żeby podmienić subpictures musiałbyś przepuścić cały proces kompresji, następnie w katalogu Demux odnaleźć odpowiednie subpicture, zmodyfikować je i skopiować w inne miejsce. Później powtórzyć proces kompresji i w trakcie działania, po demuxingu Decrypterem, wrzucić zmienione subs do katalogu Demux programu. Zabawa niezła, ale działa - można sobie tymczasowo poradzić (w oczekiwaniu na przepis o którym wspomina ideJ)
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.01.2005, 20:52   #4
Tomi20
Bywalec
 
Data rejestracji: 05.01.2005
Posty: 53
Tomi20 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
chopaki wiecie co uratowali byscie mi zycie tym poradnikiem moze wytrzymam chyba ze sciagne kolejen filmy dvd gdzie bedzie trzeba prezrobic menu.

Szczerze mowiac udalo mi sie podmienic w innym filmie sama plansze i menu chodzi bardzo ladnie przyklad filmu Red Dragon gdzie nie trzeba bylo zmieniac Subpicture.

Czym skladalem vob'a uzylem do tego IfoEfita a w nim pliki m2v, ac3 i sup zrobilem przy pomocy programu dvdsupencoder.
Albo programem MuxMan ale wersja 0.8 bo w 0.9 byl jakais bubel i cos szlo zle.


Scenaristem sie kiedys bawilem ale nie moglem go zabardzo zrozumiec jak dziala. Ale jestem nastawiony na niego na TAK.

Jek bedzie poradnik dajcie znac bardzo prosze.

Pozdro
Tomi20 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.01.2005, 23:27   #5
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No cóż Reetou właściwie już zna poradnik
Ideą jest właśnie wykorzystanie NuMenu4U do (prawidłowego) rozebrania menu na części pierwsze. Reetou jak obejrzysz wszystkie menu NM4U to znajdziesz m.in. możliwość zatrzymania jego działania i weryfikacji skryptów AVS oraz zrobienie samego importu do Scenarista. Dalej to proste, prawda? Z NM4U jest jedna bardzo ważna rzecz, o której trzeba pamiętać: operację przeprowadza się na całym menu. Menu to nie tylko obrazki czy animacje. Menu to przede wszystkim logika nawigacji stworzona przez autora płytki. Zanim dodasz/usuniesz przycisk musisz wiedzieć czy i jak wpłynie to na nawigację (jestem w trakcie poprawiania błędu wynikającego z zapomnienia o tym i bardzo się tego wstydzę... na obronę mam tylko, że właśnie testuję tą metodę). Modyfikacja menu w ten sposób nie jest prosta ale IMHO jest prostsza i pewniejsza niż ta opisana przez macnow (no i pozwala nie tylko na usunięcie ale i na dodanie przycisku - co, jak się przekonał Adams32, czasem jest dużo trudniejsze niż się wydaje.

@Tomi20:
błąd polegał na użyciu IfoEdit'a (muxman zdaje się też na tym etapie jest zbyt prostą aplikacją). IfoEdit generuje VOBy hmm filmowe... a statyczne menu potrzebuje Still Menu. Musisz użyć aplikacji do authoringu oferującej tworzenie menu (osobiście używałem do tego DVDMaestro - prosto łatwo i przyjaźnie - w tej chwili pewnie próbowałbym z jakimś frontendem do dvdauthor'a -- np DVDAuthorGUI). Musisz wygenerować cell typu still i potem go podmienić czy to MenuEditem czy to DVD ReMake'm, PGC Editem czy co tam jeszcze uda Ci się znaleźć (VobEdit się chyba nie do końca do tego nadaje - zdaje się, że gubi część NAV packów).
Scenarist jest trochę jak unix... Bardzo user-friendly tyle, że bardzo ostrożnie dobiera sobie przyjaciół ^_^ Warto jednak się z nim zaprzyjaźnić. Lepszy od niego jest tylko TF DVD (chyba tak się nazywa ta aplikacja) ale jest MacOS only (jest to jedyny program, który potrafi zrobić prawdziwy seamless-branching -- przynajmniej tak mówią ludzie, których wiedzę szanuję i podziwiam)

@Reetou:
w myślach czytasz czy jak? ^_^ Choć z drugiej strony wykorzystanie NuMenu4U jest tak oczywiste, że aż boli ^_^
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.01.2005, 00:45   #6
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,584
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez ideJ
@Reetou:
w myślach czytasz czy jak? ^_^
Chciałbym, ale niestety... Po prostu niedawno walczyłem z dość opornym menu, w którym oprócz subtitles musiałem przeedytować przyciski nałożone na animacje. Na NuMenu4U okazał się do tego dość dobrym narzędziem
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.01.2005, 10:14   #7
Tomi20
Bywalec
 
Data rejestracji: 05.01.2005
Posty: 53
Tomi20 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak byscie mogli mi podesac tego poradnika byl bym bardzo wdzieczny, uratowal by mi caly film bo bez menu niechce go nagrywac.A robie prezent i chce jak najszybciej skonczyc i zrobic tak zeby wygladalo ze ten film ma w menu polskie napisy - sami wiecje jak cos cieszy jak sie zrobi i chodzi co nie??

Pozdrawiam
Tomi20 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.01.2005, 14:50   #8
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jaki poradnik? W tej chwili jest w postaci luźnych screenshotów i tego co mam w głowie. Ogólne (nawet bardzo) wskazówki masz wyżej. Z tego co napisałeś to raczej nie zależy Ci na przekodowywaniu menu a tylko na jego edycji poszukaj w NuMenu4U opcji pod tytułem Use original assets (z pamięci więc może się nieco różnić). Jeśli menu jest statyczne to zabawa jest prosta (pomijam zawiłości Scenarist'a - w tym pomagają poradniki na www.doom9.org i zabawa z programem). Jeśli chcesz się pozbyć ostatniego guzika w menu (tzn oznaczonego najwyższym numerkiem) to go po prostu wywal i skoryguj nawigację odpowiednio. Jeśli guzik jest gdzieś w środku to nie usuwaj go. Lepszym rozwiązaniem jest modyfikacja nawigacji, tak by sterowanie nigdy nie dotarło do niego (uwierz mi, że to jest łatwiejsza droga ^_^ ) Dodanie nowego guzika (o ile nie chcesz robić całej nawigacji całego menu od zera) wymaga dokładnej analizy PGC i zrozumienia co tam się dzieje.
Przykro mi ale w tej chwili poradnik ma stosunkowo niski priorytet
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.01.2005, 20:35   #9
Tomi20
Bywalec
 
Data rejestracji: 05.01.2005
Posty: 53
Tomi20 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nie chodzi mi o dodanie albo usuniecie przycisku.
Przyciski zostaja tak jak sa tylko musze podmienic plansze (to wiem jak zrobic) i musze podmienic obraz Subpicture czyli maske przycisku.
Z tego co juz wiem vobedit zrobi mi tylko podmiene planszy,
dobrze by bylo aby byl jeszcze program ktory radzi sobie z podmiana subpicture w vob'ach menu zawierajacy nav..... costam chodzi o nawigacje.
Znal;azlem program DVDSubtitler ale on podmienia tylko w vobach z filmow a na vobach z menu sie wyklada. Dzis poswiece wieczor na NuMenu i czytanie informacji onim w sieci.
Jesli uda mi sie skupic po dzisiejszym spotkaniu z narzyczona

Pozdrawiam i przyjemengo wieczorku.
Tomi20 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.01.2005, 22:13   #10
Tomi20
Bywalec
 
Data rejestracji: 05.01.2005
Posty: 53
Tomi20 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wlasnie sie zaprzyjaznilem z NuMenu4U i mam nowego przyjaciela Scenatist'a przerobilem menu tak jak chcialem i nawet dziala tylko musze jescze pobawic sie subpicture bo scenarist przyjuje troche inne bitmapy ale powinno byc OK

Fajnie ze teraz wiem jak poprawic menu a dzieki swojemu zapalowi wiem jak dodac nowe napisy szybko i wygodnie wiec wszystko umnie juz gra mam nadzieje

Dzieki chlopaki
Tomi20 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.01.2006, 14:04   #11
ADBM
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.01.2005
Posty: 1
ADBM w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam Wszystkich.
Dodałem nowy przycisk do menu, ale nie mogę poradzić sobie z dodaniem "podświetlenia" przy jego wyborze. Rozłożyłem menu za pomocą NuMenu4U. Znalazłem bitmapy, które zawierają subpictures do przycisków. Przerobiłem te bitmapy, ale nie wiem co dalej. Próbowałem złożyć do kupy menu za pomocą Scenarista i wychodzą mi głupoty. Czy menu należy złożyć w NuMenu a Scenarist działa sobie w tle? Czy wystarczy przerobić tylko te bitmapy, czy coś jeszcze? Wydaje mi się, że bitmapy nie były w katalogu Demux (jestem w pracy i nie mogę sprawdzić). Jest to moja pierwsza próba przeróbki, więc proszę o wyrozumiałość. Bardzo proszę o pomoc.
Dziękuję i pozdrawiam.
ADBM jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2006, 11:51   #12
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Menu musisz złożyć w Scenariscie. W ramach sekcji DVD naszego portalu znajdziesz artykuły 1stwasp-a na temat robienia menu.
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.02.2006, 16:30   #13
laycik
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 02.12.2005
Lokalizacja: Gliwice
Posty: 139
laycik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ideJ:
Ideą jest właśnie wykorzystanie NuMenu4U do (prawidłowego) rozebrania menu na części pierwsze. Reetou jak obejrzysz wszystkie menu NM4U to znajdziesz m.in. możliwość zatrzymania jego działania i weryfikacji skryptów AVS oraz zrobienie samego importu do Scenarista.


A moze ktos napsac jak to zrobic. Tzn jak rozebrac menu na czesci pierwsze? Bo nie lapie sie w tym NuMenu4U.
laycik jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.07.2011, 15:25   #14
superrrmario
DZIADEK
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika superrrmario
 
Data rejestracji: 26.06.2004
Lokalizacja: Łódź
Posty: 5,741
superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Mam film, w którym ktoś dołożył polską ścieżkę audio. Podpiął ją w menu audio pod przycisk "russian". Jestem w stanie to przeboleć, ale w menu subtitle nie działają mi klawisze wyboru. Mam "english" "polish" "off" i "main menu". Działa tylko ten ostatni. Pozostałe podświetlają się podczas próby wyboru, ale na sztywno jest angielski. Studiowałem forumowe poradniki, ale nic mi z tego nie wyszło. Może jakieś sugestie?
__________________
superrrmario jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.07.2011, 20:31   #15
Reetou
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.05.2004
Posty: 9,584
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Sugestię mam taką, żebyś podesłał mi to menu ze wszystkimi plikami ifo. Może tak - wszystko, bez dużych vobów
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.