Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 02.04.2005, 08:45   #1
sycz
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 02.10.2004
Posty: 10
sycz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
The film machine obniżyć napisy??

Cześc wszystkim.Proszę pomóżcie.przerabiam filmy z avi na svcd w the

film machine + cce.

chcem żeby napisy były na samym

dole ekranu , a są na filmie ,jest to nie

wygodne.

Chciałbym żeby napisy były na dole na tzw

czarnym pasie jak fim jest panoramiczny.

jak to zrobić

żeby napisy były jak najniżej. Help
sycz jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.04.2005, 13:25   #2
qfir
_____________________
 
Avatar użytkownika qfir
 
Data rejestracji: 03.01.2005
Posty: 714
qfir zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...=bottom+margin
qfir jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.04.2005, 23:34   #3
sycz
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 02.10.2004
Posty: 10
sycz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wszystko fajnie tylko da sie obniżyć napisy w tym programie na te czarny
pasek na dole bo jak daje na "0" to i tak dalej jest na filmie.Z góry dzieki za pomoc,
sycz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.04.2005, 10:50   #4
ocobiega
Bywalec
 
Data rejestracji: 17.10.2004
Posty: 66
ocobiega zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Napisy na borderze da się zrobić tylko przez ręczną edycję skryptu avs. Wystarczy wyciąć linię zawierającą TextSub i wkleić ją poniżej lini zawierającej AddBorders. Po prostu zmieniasz kolejność, najpierw bodajesz bordery a potem ładujesz napisy. Jedna uwaga, jeśli w ustawieniach czcionki w TFM miałeś rozmiar np.24 i było ok to w przypadku zmiany kolejności lini musisz ustawić tam jakieś 14 i będzie mniej więcej to samo.
Skrypt avs najlepiej edytować notatnikiem ale z pliku na dysku a nie z okienka które wyświetla TFM. Otwierasz sobie notatnikiem plik avs, dokonujesz zmian, zapisujesz, uruchamiasz w jakimś playerku i sprawdzasz czy osiągnąłeś zamierzony efekt, jeśli tak to wklejasz do okienka TFM zawartość zmodyfikowanego przez ciebie pliku avs.
Problem ten poruszany był tu: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=43195
ocobiega jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.04.2005, 14:27   #5
qfir
_____________________
 
Avatar użytkownika qfir
 
Data rejestracji: 03.01.2005
Posty: 714
qfir zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez sycz
Wszystko fajnie tylko da sie obniżyć napisy w tym programie na te czarny
pasek na dole bo jak daje na "0" to i tak dalej jest na filmie.Z góry dzieki za pomoc,
ja obnizalem po przez zmiane tej wartosci bez edytowania skryptu i wszystko mi dzialalo, wiec nie wiem dlaczego tobie nie obniza
qfir jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.04.2005, 18:37   #6
ocobiega
Bywalec
 
Data rejestracji: 17.10.2004
Posty: 66
ocobiega zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez qfir
ja obnizalem po przez zmiane tej wartosci bez edytowania skryptu i wszystko mi dzialalo, wiec nie wiem dlaczego tobie nie obniza
Nie wiem jak ty to robisz ale wszystkie znane mi wersje FilmMachine generują skrypt w korym w pierwszej kolejności dodawane są napisy a dopiero póżniej dodawane są czarne pasy. Siłą rzeczy napisy dodane przed dodaniem borderów muszą być na filmie a nie na tychże borderach i jedynym sposobem dodania napisów na borderach jest zmiana kolejności linii w skrypcie avs, czyli najpierw dodać bordery a dopiero potem napisy.
ocobiega jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.04.2005, 19:05   #7
sycz
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 02.10.2004
Posty: 10
sycz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Skoro udało ci się obniżyc napisy na ten czarny pasek to napisz w jaki sposób
bo mi za żadną cholere sie nie da, wpisując wszędzie "0" też nic nie daje?A czy ktos by mnie oświecił jak krok po kroku zrobić tą ręczną edycje skryptu avs i pózniej użyć w programie The Filmachine bo nie jestem tak obcykany w jak wy.Z góry wielki dzieki.
sycz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.04.2005, 21:40   #8
qfir
_____________________
 
Avatar użytkownika qfir
 
Data rejestracji: 03.01.2005
Posty: 714
qfir zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez sycz
Skoro udało ci się obniżyc napisy na ten czarny pasek to napisz w jaki sposób
bo mi za żadną cholere sie nie da, wpisując wszędzie "0" też nic nie daje?
rzeciez napisalem, ze obnizylem po przez zmiane tego parametru. Dziwne troche ze u icebie to nie dziala :/ a sproboj zwiekszyc wartosc i zobacz czy beda napisy wyswietlane wyrzej, bo moze masz jakas inna wersje TFM albo jakis plik masz walniety.
qfir jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.04.2005, 20:23   #9
sycz
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 02.10.2004
Posty: 10
sycz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy ktos by mnie oświecił jak krok po kroku zrobić tą ręczną edycje skryptu avs i pózniej użyć w programie The Filmachine bo nie jestem tak obcykany w jak wy.Z góry wielki dzieki
sycz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.04.2005, 22:56   #10
sycz
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 02.10.2004
Posty: 10
sycz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witajcie ponownie .Widze że nikt nie potrafi mi napisać po chłopsku jak sie to robi no trudno.Ale mam kolejne pytanie czy wiecie może jak zmniejszyć te czarne pasy na górze i na dole filmu??Bo mam pewien film i tam są tak holernie wielki bordery że film jest na cieniutkiej szerokości ekranu.Z góry serdeczne dzięki.
sycz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.04.2005, 08:29   #11
pit.pit
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 11.04.2005
Posty: 3
pit.pit w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Odp

Witam,

Wiec zauważyłem ze gdy w TFM we wczesniejszych ustawieniach ustawi sie zeby film byl nagrany na DVD to przy opcjiach napisow odblokowuje sie kolejna opcjia "kind of subtites" a tam "pernament subtites" i "selectable subtites" w tej drugiej opcji napisy mogą być bezproblemowo ustawione na czarnym pasie. Niestety nie wiem jakie mają być parametry czciaki bo ta ustawiona standardowo jest bez polskich znakow. jest tam "character set"
i ISO-8859-1,ISO-8859-2,ISO-8859-3,ISO-8859-...9,10,12,15, oraz inne jakies cudaki moze ktos podpowiedziec co trzeba ustawic aby były polskie znaki?
pit.pit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.04.2005, 11:39   #12
qfir
_____________________
 
Avatar użytkownika qfir
 
Data rejestracji: 03.01.2005
Posty: 714
qfir zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez pit.pit
Witam,

Wiec zauważyłem ze gdy w TFM we wczesniejszych ustawieniach ustawi sie zeby film byl nagrany na DVD to przy opcjiach napisow odblokowuje sie kolejna opcjia "kind of subtites" a tam "pernament subtites" i "selectable subtites" w tej drugiej opcji napisy mogą być bezproblemowo ustawione na czarnym pasie. Niestety nie wiem jakie mają być parametry czciaki bo ta ustawiona standardowo jest bez polskich znakow. jest tam "character set"
i ISO-8859-1,ISO-8859-2,ISO-8859-3,ISO-8859-...9,10,12,15, oraz inne jakies cudaki moze ktos podpowiedziec co trzeba ustawic aby były polskie znaki?
o ile dobrze pamietam trzeba wybrac CP1250
qfir jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.