Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 27.01.2003, 11:45   #1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 27.01.2003
Posty: 3
marcinez w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
film z dzwiekiem 5 kanalowym na VCD

mam problem z dzwiekiem 5 kanalowym w virtual dub
2 kanaly konwertuje bez problemu a 5 nie daje rady
marcinez jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.01.2003, 12:13   #2
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: film z dzwiekiem 5 kanalowym na VCD

na vcd nie da się zapisać dźwięku 5.1
a co i jak przerabiasz ? bo Virtualdubem vcd nie zrobisz......
CobraVerde jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2003, 12:46   #3
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 27.01.2003
Posty: 3
marcinez w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
z virtualdub ciagne strumien do TMPGEnc i po konwersji mam dzwiek
(jak sa 2 kanaly) a jak jest 5 kanalow nic
w virtualdub wyskakuje ze strumien wejsciowy 5 kanalowy nie jest kompatybilny
marcinez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2003, 13:00   #4
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jeżeli jest to dźwięk w formacie AC3 to możesz go oddzielić w VB zapisując jako *wav (direct stream copy), zmienić rozszeżenie na AC3 a potem musisz jeszcze poprawić nagłówek tego pliku (programy BeeSweet i nakładka BeeSlieced), żeby był widziany przez programy jako AC3 a nie wav. potem wystarczy go wgrać do TMPGenc. ale i tak nie stworzysz VCD z dźwiekiem 5.1 - ten format tego nie obsługuje. można stworzyć SVCD z audio 5.1 ale w formacie MPEG 5.1, który nie jest rozpoznawany przez większoć odtwarzaczy DVD (niektóre Philipsy). prawdziwy dźwięk Dolby Digital 5.1 można jedynie mieć na DVD-Video.
CobraVerde jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2003, 13:40   #5
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 27.01.2003
Posty: 3
marcinez w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
wszystko mi idzie ok jak jest film z dzwiękiem 2 kanałowym
(ładne VCD) natomiast po konwersji filmu 5 kanalowego dzwięku nie ma
walcze z tym 2 dni i do niczego nowego nie doszedlem
co robić?
z góry dziękuję
marcinez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2003, 13:56   #6
KONKWISTADOR
 
Avatar użytkownika CobraVerde
 
Data rejestracji: 26.03.2002
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna
Posty: 1,506
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
zrób tak - wytnij dźwięk AC3 zapomocą VB, popraw itd (czyt. poprzedni mój post) a potem przekonwertuj pilk AC3 na *mpa (Mpeg-1 audio VCD) też za pomocą BeeSweet http://dspguru.doom9.net i powstały dźwięk wgraj do TMPGenc.
albo zrób to wszystko automatycznie za pomocą pakietu DVD2SVCD - ustawiasz tylko parametry pliku wynikowego (VCD albo SVCD) a on rippuje wszystko i konwertuje audio i video.
tu się dowiesz więcej: http://www.dvdinfo.host.sk/index.php?id=vcd
powodzenia
CobraVerde jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.05.2003, 17:02   #7
Bywalec
 
Avatar użytkownika jck1
 
Data rejestracji: 27.01.2003
Lokalizacja: Czestochowa
Posty: 31
jck1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czesc."na vcd nie da się zapisać dźwięku 5.1", napewno??Ostatnio w sklepie widzialem plyty vcd i był na ich okładkach znaczek dolby digital.no wiec jak w koncu z tym jest?
__________________
Jacek
jck1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.05.2003, 18:23   #8
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Gelo_5
 
Data rejestracji: 13.03.2003
Lokalizacja: Suwałki
Posty: 134
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
znaczek Dolby Digital nie oznacza,że dźwięk jest w formacie 5.1!Na płytach DVD też jest znaczek DD np.2.0, 5.1, 4.0 itd.NA VCD nie storzysz płyty z dźwiękiem 5.1 ani DTS.
Gelo_5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.05.2003, 13:14   #9
Bywalec
 
Data rejestracji: 23.02.2003
Lokalizacja: Gdansk
Posty: 41
MagSP w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dokładnie tak jest. Pisanie na okładkach VCD słów Dolby Digital to po prostu chwyt reklamowy i oszustwo. Nie jest to nic innego jak Dolby 2.0, ewentualnie Surrorund, gdzie jest słyszalny tylny kanał mono, po oddzieleniu go na zew. dekoderze z napisem Dolby Surround. Dźwięk Dolby Digital 5.1 6.1 7.1 i DTS są do uzyskania tylko na DVD i to jest podstawowa zaleta filmów w tym formacie.
MagSP jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO