![]() |
czyli nie przerabiac przed TFM do 25 fps tylko synchronizowac z divxem? w sumie tak robilem - zostawialem w wersji 23.976 i byly to microDVD i nadal nic. coz chyba bede musial zrobic ten ostateczny test i puscic caly film na encode. a co do nazwy masz na mysli ze musi sie fizyczna nazwa pliku zgadzac z nazwa filmu, czy o to by konkretnte napisy mialy synchro pod konkretna wersje? (np pod xvid-diamondDVDrip itp). a na rozdzielczosc przy napisach nie zwracalem nigdy uwagi wiec dzieki. ide pouszkac tych pasujacych i puszcze na noc tfm-a.
|
jeżeli divx ma 23,976 kl/s to mozesz za pomocą np. programu Subtitle tool przyporządkować do tej czestotliwosci napisy (pobrane w formacie microDVD) i zachować je jako PLIK srt. Wtedy nie bedziesz miał problemów. Dla TFM nie ma róznicy jaki film przerabiasz musi być tylko zachowana zgodność klatek i nazw plików. Szukając napisów musisz sprawdzać nazwy divx oraz rozdzielczości obrazów i ilość klatek - wtedy zawsze coś dopasujesz.
|
The FilmMachine 1.5.0.7b i napisy
TFM w wersji 1.5.0.7b, dziala pieknie, dobrej jakosci divx wychodza swietnie z obrazem i dzwiekiem nie mam problemow (CCE 2.5). Schody zaczynaja sie przy dodawaniu napisow, w zwiazku z czym mam pare pytan (btw nie znam progsu z gorsza dokumentacja niz TFM):
1. Jesli divx jest w 23.976, to czy przy konwersji txt2srt przerabiac do 25 fps czy zajmie sie tym TFM? 2. Czy w tej wersji probowal juz ktos zrobis selektywne polskie podpisy? mimo defaultowego pokazywania napisow, w preview mi ich nie wyswietla 3. Czytalem na forum ze komus udaje sie zaladowac do TFM suby w txt? jak? 4. Szuakajac subow na necie wazne sa te w wersji micro dvd fps? Inne nie beda dobre? Pytam poniewaz jeszcze ani razu z zadnym filmem nie udalo mi sie dograc dobrze zsynchronizowanych napisow. Ostatnie dwa dni walcze z Liga Niezwyklych Dzenetelmenow (przewalilem z 12 wersji napisow) i efekt jest taki ze preview CALOSCI w tfm za duzo nie pokaze bo gubi nawet dzwiek. Wycialem sobie 2-minutowy kawalek filmu, ale po zrobieniu vobow nadal podpisy sa zle wyswietlane, ale domyslam sie ze to z powodu odmiennych duration i final time napisow i filmu. Mozliwe ze po zvobowaniu calosci bedzie dobrze ale zal mi kolejnych 7 godzin zeby sie wnerwic po raz kolejny. Co sadzicie? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:56. |