Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 20.07.2004, 12:41   #1
RS68
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.01.2004
RS68 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Kopiwanie filmów DVD w Linuksie

Pozdrawiam wszystkich.
Czy, ktoś próbował kopiować filmy DVD pod Linuksem.
Jeżeli tak to proszę o informacje?
Czy jest jakiś soft do kopiowania filmów DVD np taki SHRINK pod Linuksem
RS68 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.07.2004, 23:26   #2
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jest kilka narzędzi pozwalających na zrobienie kopii samego filmu (do głowy przychodzi mi lxdvdrip). W tej dziedzinie oprogramowanie linuksowe jeszcze, niestety, raczkuje. Podejrzewam, że głównym powodem takiego stanu rzeczy jest brak dobrego (na miarę CCE czy TMPGEnc) enkodera. Mam szczerą i cichą nadzieję, że projekt FFMpeg będzie w stanie stanąć na wysokości zadania.
Trochę lepiej jest w kwestii np analizy zawartości płyty (np transcode a właściwie róznego rodzaju małe programiki narzędziowe wchodzące w jego skład). Przeważnie są to jednak klocki Lego, z których trzeba sobie samemu poskładać shrinka
Jest też coś pomiędzy IfoEdit'em a DVD ReMake czyli PgcEdit (jest napisany w tcl'u; wersja pod windows jest na stronie domowej)
Stary 21.07.2004, 19:52   #3
grz3si3k
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.01.2004
grz3si3k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ideJ
Jest kilka narzędzi pozwalających na zrobienie kopii samego filmu (do głowy przychodzi mi lxdvdrip). W tej dziedzinie oprogramowanie linuksowe jeszcze, niestety, raczkuje. Podejrzewam, że głównym powodem takiego stanu rzeczy jest brak dobrego (na miarę CCE czy TMPGEnc) enkodera. Mam szczerą i cichą nadzieję, że projekt FFMpeg będzie w stanie stanąć na wysokości zadania.
Trochę lepiej jest w kwestii np analizy zawartości płyty (np transcode a właściwie róznego rodzaju małe programiki narzędziowe wchodzące w jego skład). Przeważnie są to jednak klocki Lego, z których trzeba sobie samemu poskładać shrinka
Jest też coś pomiędzy IfoEdit'em a DVD ReMake czyli PgcEdit (jest napisany w tcl'u; wersja pod windows jest na stronie domowej)
bez przesady nie jest tak zle.....
Stary 21.07.2004, 23:46   #4
RS68
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.01.2004
RS68 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki poszukam w necie i spróbuję
Pozdr
RS68 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.07.2004, 15:41   #5
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
grz3si3k:
heh no nie wiem.. bardzo zle moze i faktycznie nie jest ale dobrze wcale.
Programów typu DVD Shrink jednak nie ma (być może źle szukam). Spora część ludzi startuje windowsowe programy przy pomocy różnego rodzaju emulatorów (Wine, WineX itp itd). Enkodery są ale szczerze mówiąc efekty ich działania nieco odstają od tego co potrafi CCE, TMPGEnc czy ProCoder (przyznaje się, że nie sprawdzałem ostatnich wersji FFMPEG'a). Brak odpowiedników Scenarist'a czy DVD Maestro (może Cinelerra ale nie mam gdzie tego uruchomic zeby sprawdzic). DVDAuthor to aplikacja bardzo fajna ale tak troche na poziomie TMPGEnc DVD Author.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: