Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Ile trwa zripowanie dvd? (https://forum.cdrinfo.pl/f13/ile-trwa-zripowanie-dvd-11702/)

januszp 10.01.2003 01:26

Do "suchy503" :
Niestety obawiam się iż trudno będzie odszukać w sieci opis w rodzimym języku do programu Vidomi .Myślę jednak iż program jest w miarę prosty i nie powinien przyspożyc większych problemów w trakcie użytkowania .
Jeśli któraś z opcji będzie dla Ciebie niezrozumiała to służę pomocą .

Do "FalconTm" :

Jeśli chodzi o program "FlaskMPEG" ,to korzysta on z kodeków systemowych .W tym przypadku chodzi tutaj o kodek MP3 ,który z reguły instaluje się wraz z kodekami DivX .

Vidomi natomiast korzysta z "prywatnej biblioteki" dołączonej wraz z programem .Kodek "Lame" ,bo o nim mowa jest mieści się w głównym katalogu zainstalowanego programu .

To wszystko jeśli chodzi o kompresje standardową - video w formacie DivX ,audio w formacie MP3 .

Do "painkor" :

Co do jakości obrazu DivX wyświetlanego za pomoca karty graficznej z TV-Out oraz odbiornika telewizyjnego zgadzam się z Tobą .
Jak sam zauważyłes jakość obrazu wyświetlanego na odbiorniku 50cali+ panorama wzgleden "zwykłego" odbiornika telewizyjnego uległa pogorszeniu pogorszeniu .
Wbrew pozorom powodów takiego stanu rzeczy jest wiele .
Myślę iż głownym powodem jest tutaj wielkość ekranu - niestety obraz poddany takiemu "rozszerzeniu" musi ulec zmianie .Oczywiście porównując to z obrazem uzyskanym z DVD daje si zauważyć wyższość formatu DVD-Video nad DivX ,jednak bitrating stosowany przez DVD jest tutaj głównym motorem napędowym owej wyższości .
Różnice w bitrate musza niestety przy takiej wielkości ekranu dać o sobie znać .
Warto również dodać iż telewizory cyfrowe ,w dodatku 100Hz maja mankament ,z którym producenci odbiorników walczą od momentu wprowadzenia tych high-endowych odbiorników .Mam tutaj na myśli lekkie rozmycie obrazu w przypadku 100Hz .Mówiąc wprost wiele posiadaczy tych telewizorów skarży się na nie najlepszą jakość obrazu .Nie chodzi tutaj o cos bardzo rzucającego sie w oczy ,zauważalne jest to raczej przez osoby przywiązujące dużą wagę do szczegułów - mówiąc potocznie "tvfilów" .
Osobiście tą drobną wadę odbiorników 100Hz w połaczeniu z panoramą zaobserwowałem podczas mini-testu tunera cyfrowgo Cyfra+ .Przyznam sie iż obraz ,być moze dlatego wyswietlany posiadał wiecej artyfaktów (efek "pixelozy") w szybkich scenach ,niż w przypadku odbiornika "zwykłego" .
Obraz za pośrednictwem DVD w skutek bardzo dużego bitratingu (małej kompresji) jest oczywiście obrazem idealnym ,który na tego typu telewizorach (100Hz) wyglada rewelacyjnie .W przypadku większej kompresji (DivX czy stream z satelitarnego tunera cyfrowego) obraz wydaje się gorszy niz w przypadku "zwykłego" odbiornika tv .

Nie chcę tutaj zaglebiac się dodatkowo w możliwości karty graficznej ,precyzyjniej mówiąc w jakość wyjścia tv tejże karty ,jednak róznice takie są i nie da sie ich wykluczyć .
Na pewno także karta graficzna ,jej jakośc ma wpływ na wypuszczany na TV 100Hz panoramiczny odbiornik telewizyjny .

Kończąc powiem tak :
Nie ma kodeka który mogłby przebic swoją jakością format DVD-Video ,jednak są tytułu DVD zrobione niedbale ,bądź tez z braku innej możliwości ,które wygladają kiepsko .Takim tytułem jest np. "Thing" ("Coś") ,który założę się iż także bedzie pozostawiał wiele do życzenia pod wzgledem jakości wyswietlanego obrazu na odbiorniku 50 calowym .
Dobry tytuł DVD to koszt ok. 100zł ,dobry DivX to 2zł + czas jemu poświecony .Wybór jest sprawą otwartą .

Co do rekomresowania pozycji z DVD to myślę iż cały ten zabieg mija sie z celem .Jak pisałeś - różnice po rekompresji mozna wyłapać od razu .Niestety brak nowości na naszym rynku może doprowadzić do tego iż potencjalny "masterman" ucieknie się do rekompresji DivX-a ściągniętego z internetu na format DVD-Video .Cóż takie jest życie ,to co teoretycznie zaoszczdzimy na giełdzie okaże się złudne .
jaro

painkor 10.01.2003 02:06

dokladnie tak jest:)
zgadzam sie w 100% :)

CobraVerde 10.01.2003 12:31

Cytat:

januszp napisa***322;(a)

Warto również dodać iż telewizory cyfrowe ,w dodatku 100Hz maja mankament ,z którym producenci odbiorników walczą od momentu wprowadzenia tych high-endowych odbiorników .Mam tutaj na myśli lekkie rozmycie obrazu w przypadku 100Hz .Mówiąc wprost wiele posiadaczy tych telewizorów skarży się na nie najlepszą jakość obrazu .Nie chodzi tutaj o cos bardzo rzucającego sie w oczy ,zauważalne jest to raczej przez osoby przywiązujące dużą wagę do szczegułów - mówiąc potocznie "tvfilów" .
Osobiście tą drobną wadę odbiorników 100Hz w połaczeniu z panoramą zaobserwowałem podczas mini-testu tunera cyfrowgo Cyfra+ .Przyznam sie iż obraz ,być moze dlatego wyswietlany posiadał wiecej artyfaktów (efek "pixelozy") w szybkich scenach ,niż w przypadku odbiornika "zwykłego" .

nie wiem czy wiesz ale nowsze i lepsze TV panaromiczne są teraz wyposażone w nowe, poprawione układy 100 Hz (Digital Scan) oraz w technologię kompensacji ruchu korygujące ten problem np. Dynamic Digital Motion u Panasonica albo Natural Digital Motion u Philipsa. mam taki telewizorek i w połączeniu ze skanowaniem progresywnym obrazu, efekt nawet przy ogładaniu obrazu z "kiepskich źródeł" (TV, VHS) jest super :)

painkor 10.01.2003 13:54

Ja mam GrandVege Sonego ale jesli chodzi o TV program programowi nie rowny:)

suchy503 13.01.2003 14:33

ja na atlonie 1.7+ film 147min ripowałem 4 godziny na cd2 z ac3

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:32.