Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 4, średnio 3.25. Tryby wyświetlania
Stary 02.08.2004, 17:43   #1
Raven
 
Avatar użytkownika lord_honey
 
Data rejestracji: 19.07.2004
Lokalizacja: Kwidzyn
Posty: 106
lord_honey w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Thumbs up Instrukcja - przerabianie divx/xvid na (s)vcd prosto i przyjemnie :)

Zauważyłem że nie których z was nęka problem w jaki sposób przerobić film avi na vcd/svcd poniżej zamieszczam instrukcje jak to zrobić w prosty i przyjemny sposób (oczywiście to tylko moja propozycja ja z tego korzystam gdy chce przerobić cos na vcd/svcd)

Programy potrzebne do przerobienia filmu

DVDrip - przerabia avi do formatu mpg
Vcdeasy - zapisuje mpg w formacie *.bin (gotowym do wypalenia)
Nero - do wypalenia płyty

Praca w DVDrip:

Na samym początku wybieramy co chcemy z danym plikiem zrobić czy przerobić go na vcd czy na svcd następnie wybieram plik z filmem oraz napisy jeżeli są konieczne (przecież nie będziemy dołączać napisów gdy film jest z lektorem lub w dub)



następnie klikamy dalej i przechodzimy do następnej planszy programu
tutaj ustawiamy opcje tak samo jak na screenie (moje ustawienia można dowolnie zmieniać według upodobań)



teraz zajmiemy się opcjami (dotyczą osób które dołączają napisy):
tutaj ustawiamy przede wszystkim czcionkę ja polecam ustawienie (14 pogrubiona a styl standardowy nie zmieniać jeżeli komuś napisy będą się wydawać za małe można powiększyć tutaj po eksperymentujcie)
skalowanie obrazu zostawiamy



po tych ustawieniach klikamy zacznij i już nasz film się przerabia (czas zależy od szybkości kompa)

Praca z vcdeasy:

Po przerobieniu DVDrip'em mamy gotowe pliki mpg a wiec otwieramy nasz program vcdeasy



tutaj dodajemy nasz plik wynikowy z DVDrip'a w polu wynikowy *.bin podajemy nazwę naszego pliku (filmu) nie można zapomnieć o rozszerzeniu *.bin każdy plik przerabiamy osobno
(dalej nic już nie ustawiałem chociaż można ustawić rozdziały itp. to już wam zostawiam) klikamy zakończ i program przygotowuje nam plik w postaci *.bin gotowego do wypalenia w np. nero

ps. nie przejmujcie się jeżeli plik wynikowy wyjdzie wam wiekszy niźli płyta ja nagrałem 810 mb na 700 w tym przypadku chodzi o minuty nie wielkość pliku

EDIT:

a co sie tyczy drugiego progamu znajduje sie na tej stronie

www.vcdeasy.org

(MOD: piractwu mowimy nie -- ideJ)

Ostatnio zmieniany przez ideJ : 02.09.2004 o godz. 12:13
lord_honey jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.08.2004, 17:47   #2
Born 2 ride, ride 2 live
 
Avatar użytkownika B@rtek
 
Data rejestracji: 04.07.2004
Lokalizacja: Konin
Posty: 4,098
B@rtek niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Można programem który ty podałeś ale do takich zadań wolę MovieJack3. Poprostu się do tego programu przekonałem
B@rtek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.08.2004, 17:54   #3
Raven
 
Avatar użytkownika lord_honey
 
Data rejestracji: 19.07.2004
Lokalizacja: Kwidzyn
Posty: 106
lord_honey w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mi ten program pasuje nigdy sie jeszcze na nim nie zawiodlem wszytko mi dziala na stacjonarnym DVD a o to tutaj chodzi
lord_honey jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 14:29   #4
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.08.2004
Posty: 3
Dj.MaX w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A ja mam pytanie odnosnie tego czy mozna bez problemu nagrac to co sie stworzy na plycie DVD?? i czy wtedy normalnie ja odtworzy w stacjonarnym dvd?!


A druga sprawa dotyczy tego czy ktorys z tych programow moze odrazu dzielic pliki do odpowiednich rozmiarow zeby wchodzily na cd po 700MB czy zawsze trzeba to robic np TMPGEnc

Ostatnio zmieniany przez Dj.MaX : 17.08.2004 o godz. 15:17
Dj.MaX jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 21:34   #5
Raven
 
Avatar użytkownika lord_honey
 
Data rejestracji: 19.07.2004
Lokalizacja: Kwidzyn
Posty: 106
lord_honey w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
przeciez dvdrip to robi wystarczy zaznaczyc opcje czy chcesz zeby ci dopasowal do plyt 74 minutowej plyty czy do 80 min
lord_honey jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 22:00   #6
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.08.2004
Posty: 3
Dj.MaX w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Okay a druga czesc pytania. Czy jesli zostawie plik w calosci i wypale normalnie na DVD to nie bedzie problemow ?!
Dj.MaX jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 22:11   #7
Raven
 
Avatar użytkownika lord_honey
 
Data rejestracji: 19.07.2004
Lokalizacja: Kwidzyn
Posty: 106
lord_honey w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
raczej nie ale skoro masz wypalarke DVD wiec ta metoda ci sie nie przyda poszukaj na forum nawet jest przyklejony temat divx/xvid na DVD pal
lord_honey jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 22:59   #8
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 12.08.2004
Posty: 3
Dj.MaX w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez lord_honey
raczej nie ale skoro masz wypalarke DVD wiec ta metoda ci sie nie przyda poszukaj na forum nawet jest przyklejony temat divx/xvid na DVD pal

Hehe z tym troche za duzo roboty

A co mam zrobic gdy film avi jest w 2 czesciach czym je najlepiej polaczyc w calosc ?? Nandubem ?? jesli tak to jak to zrobic zeby zapisal nieco skompresowane bo nie mam 100GB wolnego miejsca
Dj.MaX jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.08.2004, 23:18   #9
Raven
 
Avatar użytkownika lord_honey
 
Data rejestracji: 19.07.2004
Lokalizacja: Kwidzyn
Posty: 106
lord_honey w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
pewnie ze nanodubem polaczyc a jezeli chcesz miec skompresowane to wystarczy zaznaczyc opcje direct stream copy ktora znajduje sie w zakladce video
lord_honey jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.08.2004, 15:03   #10
Bywalec
 
Data rejestracji: 12.12.2003
Lokalizacja: k. W-wy
Posty: 61
atibor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question DVDrip

Gzie można zdobyć ten program?
atibor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.08.2004, 15:32   #11
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Lock@
 
Data rejestracji: 22.07.2003
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 16
Lock@ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez atibor
Gzie można zdobyć ten program?
eMule
Lock@ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.08.2004, 06:01   #12
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 25.08.2004
Posty: 4
krzysiek_20 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
mały problem z VCDeasy

Programem DVDRip kompresuje do formatu VCD i SVCD->oba pliki chodzą bez zarzutu ale przy nagrywaniu obrazu w VCDeasy a pózniej w Nero film nie uruchamia się. Wyskakują błędy. Gdy plik z DVDrip od razu wrzucam do Nero na VCD i nagrywam wszystko chodzi. CZy coś trzeba ustawić w VCDeasy bo jaki kolwiek format w nim ustawiony póżniej nie działa.

Aha. Czy w Nero da się nagrać format SVCD? Bo gdy to robię wyskakuje brak jakiś wtyczek.
krzysiek_20 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.08.2004, 06:33   #13
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika Lock@
 
Data rejestracji: 22.07.2003
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 16
Lock@ w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Plik z DVDRip masz już w formacie mpg(S)VCD i dlatego wypala się go od razu w Nero. Do wypalenia w Nero SVCD potrzebujesz MPEG-2 SVCD Plugin (nie jest bezpłatny więc musisz sobie radzić).
Lock@ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2004, 13:43   #14
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Prośba do lord_honey o poprawienie fotek do opisu bo się nie wyświetlają.
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.08.2004, 10:58   #15
Nowy na forum
 
Avatar użytkownika $kubi
 
Data rejestracji: 29.08.2004
Posty: 6
$kubi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
możecie podać mniej więcej na jakim sprzęcie robicie to tym programem i ile zchodzi film na 80 min CD ?
$kubi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:46.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO