Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 25.11.2003, 14:27   #1
Jedrek
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2003
Lokalizacja: podkarpacie (Rzeszów)
Posty: 186
Jedrek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Unhappy Jak i czym utworzyc nowe menu oraz "podpiac" wybrane jezyki domaterialu na DVD

Witam....
Mam problem z przerobka niektorych filmow DVD.
Sprawa przedstawia sie nastepujaco: Przykladowo mam film ktory ma pond 6GB, z czego, ponad 2 GB to rozne formaty dzwieku i kilkanascie dostepnych jezykow.
Wycinam programem np. DVD Shrink (bez kompresji, zeby nie stracic na jakosci filmu) material ktory mnie interesuje, czyli np. obraz, dzwiek DD 5,1 i jeden jesyny jezyk polski. Majac teraz te materialy tworze DVD wyzej wspomniany programem. Ale tu jet problem, mianowicie:
1. zostaje stare menu
2, zostaje w tym menu mnostwo rzeczy ktorych juz tak naprawde nie ma, czyli dodatkowe jezyki (subs) i inne wyciete formaty dzwieku.
Chcialbym sobie stworzyc swoje wlasne menu, ale tak zeby byla obsluga rowniez SUBTITLES....
Umiem to zrobic programem DVD Menu, ale on nie obsluguje SUBTITLES
Nie interesuje mnie "wklejenie" na stale napisow do filmu, bo czsem np. jesli zmiesci sie na DVD+R to moge zostawic kilka jezykow i kilka sciezek audio i tylko do tycgh wybranych chcialbym miec dostep.
Prosze o pomoc....
Pozdrawiam
__________________
Andrzej vel. Jedrek
Jedrek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.11.2003, 15:58   #2
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przy pomocy MenuEdit możesz zdeaktywować zbędne guziki w menu.
Co do tworzenia własnego menu to każdy program do pełnego authoringu pozwala na stworzenie pełnego menu. O ile się nie mylę to DVD Menu przygotowywuje niezbędne pliki to stworzenia menu. Samą nawigację trzeba zrobić np w DVD Maestro (zajrzyj pod url z siga).
Na przyszłość najpierw przeszukaj forum a dopiero potem pytaj.
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.11.2003, 21:42   #3
donvit
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika donvit
 
Data rejestracji: 24.01.2003
Lokalizacja: Poznań, Wałbrzych
Posty: 119
donvit zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
O ideJ, widzę, że trochę jakbyś cierpliwość odzyskał. To miłe A co do kolegi to polecam doskonale arty w wykonaniu Pana "Palacza", które znaleźć możesz tu:
Cytat:
http://yoda.plukwa.net/DVD/
. Tam jest prawie wszystko.
Pozdro.
__________________
Athlone 3000+XP Barton
ASUS A7N8X-Deluxe
Gainward GeForce FX5900 Ultra2
Sound Blaster Live!
Ram 1000 MB PC 433
donvit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2003, 08:01   #4
Jedrek
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 12.03.2003
Lokalizacja: podkarpacie (Rzeszów)
Posty: 186
Jedrek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam...
Dziekuje za porady, tak sie jakos zlozylo ze szukalem na forum tematyki o ktora teraz zapytuje, ale nie znalazlem nic konkretnego stad moj nowy watek. To chyb atyle wyjasnien, dziekuje w takim razie za wyrozumialosc.
__________________
Andrzej vel. Jedrek
Jedrek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2003, 11:27   #5
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez donvit
O ideJ, widzę, że trochę jakbyś cierpliwość odzyskał. To miłe
Ja to generalnie cierpliwy jestem... Może wtedy miałem troszkę gorszy dzień ale popatrz ile się dzięki temu nauczyłeś
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2003, 13:37   #6
donvit
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika donvit
 
Data rejestracji: 24.01.2003
Lokalizacja: Poznań, Wałbrzych
Posty: 119
donvit zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ideJ
Ja to generalnie cierpliwy jestem... Może wtedy miałem troszkę gorszy dzień ale popatrz ile się dzięki temu nauczyłeś
Co fakt, to fakt..
__________________
Athlone 3000+XP Barton
ASUS A7N8X-Deluxe
Gainward GeForce FX5900 Ultra2
Sound Blaster Live!
Ram 1000 MB PC 433
donvit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2003, 14:21   #7
pparadox
Bywalec
 
Data rejestracji: 27.10.2003
Posty: 55
pparadox w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez donvit
Co fakt, to fakt..


Wooow co za integracja tak trzymac panowie.......to naprawde cieszy choc czasami przyda sie ostra naukowa teza.....abu unikac dziwnych pytan na ty frum.......

pozdrawiam serdecznie
__________________
pozdrawiam
paradox
pparadox jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2003, 18:58   #8
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dziwne nie są złe Źle sformułowane i powtarzające się (np jak bumerang co parę dni wraca kwestia podglądu w DVDMaestro) moim zdaniem powinny być tępione.
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.11.2003, 21:39   #9
donvit
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika donvit
 
Data rejestracji: 24.01.2003
Lokalizacja: Poznań, Wałbrzych
Posty: 119
donvit zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak sobie pomyślałem, że podrążę temat dalej i zapytam. A pytanie to kieruję do wszystkich, którzy mają styczność głównie z DVD Maestro lub DVD Menu Studio. Chodzi mi mianowicie o to jak osadzić dzwięk audio w menu DVD. Zapoznałem się z dostępnymi w sieci mateirałami, szczególnie z tutorialem pana "Palacza" i (co sam potwierdza) dotyczy on tylko i wyłącznie tworzenia tzw. menu statycznego. Niestety nie znalzłem nic o dynamicznych, a menu DVD z zaimplementowanym dżwiękiem do takich się właśnie zalicza. Oryginalny HELP w DVD Maestro ogranicza się do badzo podstawowych informacji, w zasadzie wyjaśnia tylko różnicę pomiędzy nimi. Proszę o wszelkie sugestie. W razie czego jestem zawsze po 18.00 pod GG (2065402).
Pozdro.
__________________
Athlone 3000+XP Barton
ASUS A7N8X-Deluxe
Gainward GeForce FX5900 Ultra2
Sound Blaster Live!
Ram 1000 MB PC 433
donvit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.11.2003, 00:41   #10
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W DVD Maestro jest to w miarę proste. Wszystkie niezbędne elementy musisz wcześniej zaimportowane. W okienku tworzenia menu w dolnej części masz 4 zakładki. Klikasz na Playback Control. Przeciągasz strumień video na Still Image/Video Stream, audio na Audio Stream a maskę guzików na Subpicture. Obok masz do wyboru: Still Frame, Loop, Timeout. Poeksperymentuj z tymi opcjami i uzyskasz to o co Ci chodzi To jest naprawdę proste
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.11.2003, 00:46   #11
donvit
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika donvit
 
Data rejestracji: 24.01.2003
Lokalizacja: Poznań, Wałbrzych
Posty: 119
donvit zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Najprostsze rzeczy czasem najtrudniej zrobić. Wiedziałem o tym, ale w podglądzie całego projektu nie dzwięczała muzyczka, którą zaimportowałem a myślałem, że powinna. Więc nie wiedziałem co jest grane. Ale jak się okazało gra ona po skompilowaniu i po wypaleniu. Stąd moje pytanie. Nie wiem szczerze mówiąc czemu nie słychać jej w podglądzie całego projektu (?)
__________________
Athlone 3000+XP Barton
ASUS A7N8X-Deluxe
Gainward GeForce FX5900 Ultra2
Sound Blaster Live!
Ram 1000 MB PC 433
donvit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.11.2003, 00:55   #12
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W jakim formacie była ta muzyczka? Pisząc odpowiedź wrzuciłem jakieś BMP i ac3 (DD2.0) i w podglądzie miałem muzyczkę (DVD Maestro 2.9)
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.11.2003, 09:52   #13
donvit
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika donvit
 
Data rejestracji: 24.01.2003
Lokalizacja: Poznań, Wałbrzych
Posty: 119
donvit zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ideJ
W jakim formacie była ta muzyczka? Pisząc odpowiedź wrzuciłem jakieś BMP i ac3 (DD2.0) i w podglądzie miałem muzyczkę (DVD Maestro 2.9)
*.wav, a potem *.aac (mackintosh). Nie wrzucałem *.ac3, bo jak przerobiłem zwykłą mp-trójkę na *ac3, to podczas kompilacji całego filmu wywalało mi jakiś błąd związany właśnie z tak przygotowaną ścieżką audio. AC3 robiłem za pomocą ac3 machine. Nie wiem co to mogłóć.... Any sugestions ?
__________________
Athlone 3000+XP Barton
ASUS A7N8X-Deluxe
Gainward GeForce FX5900 Ultra2
Sound Blaster Live!
Ram 1000 MB PC 433
donvit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.11.2003, 13:48   #14
pparadox
Bywalec
 
Data rejestracji: 27.10.2003
Posty: 55
pparadox w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez donvit
*.wav, a potem *.aac (mackintosh). Nie wrzucałem *.ac3, bo jak przerobiłem zwykłą mp-trójkę na *ac3, to podczas kompilacji całego filmu wywalało mi jakiś błąd związany właśnie z tak przygotowaną ścieżką audio. AC3 robiłem za pomocą ac3 machine. Nie wiem co to mogłóć.... Any sugestions ?


Witam!!!
Donvit dzieki serdeczne za lekarstwo oczywiscie pomoglo na moje dolegliwosci......jak wize nieporadziles sobie jeszcze z problemem jak bede mial chwilke czasu przetestuje problem i sprobuje dac ci pelna odpowiedz na twoj problem......apropos gg nie mam ale miec to nie problem...jak sie zaloguje podam numer......
__________________
pozdrawiam
paradox
pparadox jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2003, 00:55   #15
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Może winowajcą jest ac3machine? Coś mi się kołacze po głowie, że ktoś (CobraVerde ?) pisał na tym forum, że któryś z programów generujących AC3 sprawia jakieś kłopoty. Spróbuj poszukać w archiwum.
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.