![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.01.2005
![]() |
jak nagrac plik powyzej 2 GB w ISO?
Nagrałem 100 minutowy film z karty DVB zajmuje on 4,1 GB i gdy próbowałem go nagrać na płytę DVD to pojawił się komunikat, że rozmiar pliku jest większy niż 2 GB i nie można go nagrać w standardzie ISO aby zapisać duży plik użyj systemy plików UDF. Nagrałem wiec płytkę w standardzie UDF, gdy próbowałem ją odtworzyć w nagrywarce lub DVD ROMIE to było wszystko ok., ale gdy włożyłem płytę do stacjonarnego odtwarzacza DVD to nie odczytał jej. Jak wcześniej nagrywałem krótsze filmy w standardzie ISO to bez problemu były odczytywane na stacjonarnym dvd. Co mam zrobić aby nagrać 4 gb plik i został on odtworzony w stacjonarnym odtwarzaczu dvd ?
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.08.2004
![]() |
mysle ze masz na HDD partycją FAT - 2GB to ograniczenie wielkosci pliku na FAcie - moze potzrebujesz partycji NTFS?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 08.01.2005
![]() |
ja zrozumiałem ze plik 4.1 jest juz na dysku wiec musi być NTFS juz i to nie to.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.01.2005
![]() |
Problem z plikiem jest następujący standard ISO CD/DVD a co za tym idzie system plików CDFS(DVDFS) jest w dużej mierze oparty na systemie plików FAT co ogranicza wielkość jednego pliku do 2GB. Jedynym sposobem na nagranie większych plików na płytce DVD jest użycie zamiast standardu ISO standardu UDF czyli zapisu pakietowego a następnie finalizacja płytki z wymuszeniem zgodności ze standardem ISO (odpowienia opcja jest np. w programi DirectCD). Można też nagrać taką płytkę Nero Burning ROM wybierając typ płyty DVD-UDF.
P.S. Polecam zajrzeć do PC World Komputer z ostatniego kwartału 2004 (dokładnego numeru nie pamiętam) tam jest opisany ten problem i sposób jego obejścia. Ostatnio zmieniany przez Dombel : 19.01.2005 o godz. 11:42 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.04.2003
![]() |
Witam. A jak zrobić ISO DVD pod WIN98? Shrink dzieli mi to na kilka plików i ni cholery nie wiem jak to później wypalić na DVD.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.01.2005
![]() |
Cytat:
Jeżeli choidzi o robienie obrazów pow 2 GB na WIN98 to zapomnij o bólu FAT32 nie pozwala na pliki większe niż 2024MB. Można to obejść instalując NT/2000/XP lub jakąś odmianę Linucha. Pozdro.
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.04.2003
![]() |
dzieki za info.
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
|