Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 30.12.2004, 19:25   #1
sierzputowski
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 30.12.2004
Posty: 6
sierzputowski w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Exclamation Jak Przegrac Film Z Kasety Do Kompa Bez Utraty JakoŚci

Witam Wszystkich Mam Problem ZgraŁem Film Z Video Do Kompa Za PomocĄ Kabla S-video I Przy Pomocy Programu Ulead Video Studio 8 Do Formatu Dvd To Znaczy Mpeg 2 Ale Otrzymany Plik Jest Znacznie Gorszej JakoŚci To Znaczy :obraz Miga A KrawĘdzie PrzedmiotÓw SĄ NierÓwne Co Mam Z Tym Zrobic BŁagam Pomocy

Ostatnio zmieniany przez sierzputowski : 30.12.2004 o godz. 19:47
sierzputowski jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.01.2005, 21:27   #2
ikar39
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika ikar39
 
Data rejestracji: 13.01.2004
Lokalizacja: poznań
Posty: 156
ikar39 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
-

Po pierwsze jezeli zgrywasz musisz sobie ustawić AVI a nie mpg2 bo zawsze straci na jakości a po drugie rozdzielczosc VHS to 352/288 o ile sie nie myle i wtakiej powinneś zgrywać
ikar39 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2005, 22:50   #3
pawelvideo
Bywalec
 
Data rejestracji: 19.12.2003
Posty: 54
pawelvideo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Po pierwsze, zgrywaj materiał filmowy bez kompresji bo gubienie klatek i kiepska jakość to typowa niewydolność kompresji w locie, inaczej mówiąc nie wyrabia ci komputer (najczęściej procek), dysk też ma znaczenie ale myślę że przy tej konfiguracji kompa jest raczej w miarę współczesny (polecam defragmentacje i powyłączaj programy które pracują w tle) Zgrywaj materiał do pliku avi tylko jeśli przez kartę telewizyjna to raczej w rozdzielczości 352x288 typowe video cd, przypuszczam że większych rozdzielczości przechwytywania ta karta nie obsługuje. Musisz liczyć się z tym że taki plik filmowy bez kompresji będzie sporo zajmował na twardym.

Pozdrawiam
pawelvideo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.01.2005, 23:01   #4
radzik79
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 02.01.2005
Posty: 3
radzik79 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
P R O S Z E O P O M O C !!!!!!!!!!!!!!

Witam. Nie wiedziałem gdzie i do kogo się zwrócić o pomoc wiec napisałem tutaj. Czy mógłby mi ktoś pomóc jak można przerobić film nagrany kamerką analogową na normalny CD ? czy jest do tego jakiś program i co jest do tego potrzebna ? jeżeli ktoś wie to bardzo prosze o pomoc. Z góry bardzo dziekuję.
radzik79 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.01.2005, 00:22   #5
JohnDoe
Registered
 
Avatar użytkownika JohnDoe
 
Data rejestracji: 03.09.2003
Lokalizacja: Śląsk | SZO
Posty: 101
JohnDoe w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
@Radzik

Najpierw musisz go zgrać na dysk (np VirtualDub) a potem obrobić (np Adobe Premiere, Sony Vegas) następnie zapisać jako MPEG do VCD lub SVCD (lepiej by było do DVD ale pisałeś o CD). Najtrudniej Ci będzie zgrać materiał no chyba, że masz kartę graficzną VIVO lub kartę TV z wejściem wideo (nie wspominam o specjalistycznych kartach bo z treści Twojego posta wnioskuję, że nie masz). Nie napisałeś nic o sprzęcie jaki posiadasz a musi być silny jeżeli chcesz zrzucić materiał w wysokiej rozdzielczości, no i dyski... szybkie i duże, najlepiej macierz RAID.
JohnDoe jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.01.2005, 11:22   #6
sierzputowski
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 30.12.2004
Posty: 6
sierzputowski w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dzięki za rady bardzo mi pomogły jakość jest lepsza ale mam jeszcze jeden problem obraz miga i to strasznie szczególnie białe tło czy można coś z tym zrobic
sierzputowski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2005, 11:27   #7
Pimms
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.11.2004
Posty: 11
Pimms w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A co wybrać

Przy zgrywaniu mam wybór: I420 lub YUY2
Co wybrać??
Pimms jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2005, 13:51   #8
KC42
Wymiatacz
 
Data rejestracji: 14.12.2003
Posty: 661
KC42 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez JohnDoe
@Radzik

Najpierw musisz go zgrać na dysk (np VirtualDub) a potem obrobić (np Adobe Premiere, Sony Vegas) następnie zapisać jako MPEG do VCD lub SVCD (lepiej by było do DVD ale pisałeś o CD). Najtrudniej Ci będzie zgrać materiał no chyba, że masz kartę graficzną VIVO lub kartę TV z wejściem wideo (nie wspominam o specjalistycznych kartach bo z treści Twojego posta wnioskuję, że nie masz). Nie napisałeś nic o sprzęcie jaki posiadasz a musi być silny jeżeli chcesz zrzucić materiał w wysokiej rozdzielczości, no i dyski... szybkie i duże, najlepiej macierz RAID.
a co powiecie o video Grabber niby to rewelacja czy jakiś kit, czy może ktoś takie coś używał http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38496408
KC42 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2005, 16:41   #9
sierzputowski
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 30.12.2004
Posty: 6
sierzputowski w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
zrobiłem podzielił mi to na 4 płytki ale niewiem jak mam to wypalic
sierzputowski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2005, 19:47   #10
Pimms
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.11.2004
Posty: 11
Pimms w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez KC42
a co powiecie o video Grabber niby to rewelacja czy jakiś kit, czy może ktoś takie coś używał http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38496408

Ja kupiłem coś takiego i nawet od tego samego gościa -
Sprawuje sie znakomicie - ale zazdroszcze ludziom co mają cyfrówki
Pimms jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2005, 20:37   #11
JohnDoe
Registered
 
Avatar użytkownika JohnDoe
 
Data rejestracji: 03.09.2003
Lokalizacja: Śląsk | SZO
Posty: 101
JohnDoe w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez KC42
a co powiecie o video Grabber niby to rewelacja czy jakiś kit, czy może ktoś takie coś używał http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38496408
Nie używałem Mam kamerę cyfrową. Powiem tyle, że wygląda interesująco ten VIDEO GRABBER, najbardziej dlatego ze jest podłączany do USB 2.0 i penie będzie można zgrywać materiał w wysokiej rozdzielczości (może ciut szkoda, że nie do fireware). Jeszcze jakby miał w sobie tuner TV to bym go kupił
JohnDoe jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.01.2005, 19:07   #12
Pimms
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 20.11.2004
Posty: 11
Pimms w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ba

Za duzo funkcji by wtedy miał więc jak znam życie nie spełniał by podstawowej funkcji - ale coś mi się tu nie zgadza skoro masz kamere cyfrową "szczęściarz;-)"
to po co ci grabber wystarczy karta firewire i gra muzyka

Pozdrawiam
A
Pimms jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.01.2005, 19:41   #13
Zenith839
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 05.01.2005
Posty: 2
Zenith839 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez sierzputowski
Witam Wszystkich Mam Problem ZgraŁem Film Z Video Do Kompa Za PomocĄ Kabla S-video I Przy Pomocy Programu Ulead Video Studio 8 Do Formatu Dvd To Znaczy Mpeg 2 Ale Otrzymany Plik Jest Znacznie Gorszej JakoŚci To Znaczy :obraz Miga A KrawĘdzie PrzedmiotÓw SĄ NierÓwne Co Mam Z Tym Zrobic BŁagam Pomocy
Zawsze krawędzie obrazu są postrzępione i nierówne na szczeście tzw obszar widzialny jest mniejszy i te brzydkie krawędzie nie będą widoczne. Obraz z VHS zrzucony na kompa zawsze będzie gorszy nawet jak będziesz zmieniał formaty zapisu po prostu rodzielczośc całe 400 lini to nie to co 560 w DVD
Zenith839 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.01.2005, 23:05   #14
JohnDoe
Registered
 
Avatar użytkownika JohnDoe
 
Data rejestracji: 03.09.2003
Lokalizacja: Śląsk | SZO
Posty: 101
JohnDoe w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Pimms
Za duzo funkcji by wtedy miał więc jak znam życie nie spełniał by podstawowej funkcji - ale coś mi się tu nie zgadza skoro masz kamere cyfrową "szczęściarz;-)"
to po co ci grabber wystarczy karta firewire i gra muzyka

Pozdrawiam
A
Pewnie i masz rację A co do mojej kamery cyfrowej to oczywiście, że mam fireware i przez nie zgrywam. Ale mam trochę nagrań prywatnych na VHS i chciałbym je zgrać na płyty DVD. Jak na razie nie mam jak, ale kiedyś na pewno kupię jakieś urządzenie do zgrywania z analogowego źródła. Pozdrawiam
JohnDoe jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.01.2005, 23:36   #15
wojwit
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 27.11.2003
Posty: 11
wojwit w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Najprościej, najłatwiej i najmniej szkodliwie jest użyć przetwornika AV/DV,
obojętnie czy to stacjonarny, czy też W kamerze cyfrowej, wtedy FW do kompa
i temat załatwiony. Prawdą jest, że nie polepszymy jakości tworząc DVD z VHS,
ale napewno umozliwiamy ponowny montaż, dodanie zdjęć,
napisów i czego tylko sobie wymyślimy.
Jest w tej "zabawie" kilka pułapek
(przeplot, dobór i konfiguracja kodeka i kilka innych)
ale efekt i satysfakcja... dla mnie ogromna.
A co ważne DVD+/-R leżeć może następne kilka lat
i nic z wyjątkiem mechanicznych uszkodzeń i kiepskiej jakości płyty DVD
nie zepsuje jakości.
Osobiście nie miałem do czynienia z VIDEO GRABBER, lecz za takie pieniądze
nic lepszego pewnie się nie kupi, dołączony jest Video8 ULEAD do montażu (jest OK)
kiedyś podobne sprawy załatwiałem, przez ViVo w karcie ATI
(kompresja MPG2 w locie) i Media studio pro także ULEAD.
DZIAŁAŁO!!!
pozdrawiam
wojwit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.