Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 02.12.2006, 14:27   #1
tymek
Bywalec

Data rejestracji: 25.11.2006
tymek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Napisy- jak zsynchronizować ?

Cześć !
mam dwa pytania dotyczące napisow ktore chce zamienic na dvd z ang na polskie.
1. Film (odcinek jest w dwóch częściach- VTS_02_1 (21 minut) i VTS_02_2 (4 minuty)) i jak chce synchronizowaćdo tego filmu napisy, ktore mam w jednym pliku (od 0 do 25 minuty) to musze te napisy rozdzielic i do vts 1 synchronizować czas napisow od 0-21 m i potem jak napisy leca dalej to mam je usunąc i w drugim pliku zrobić to samo od 0 do 4 minut ? (chodzi mi o to czy w rugim pliku z napisami do tego drugiego vts ma byc czas wyswietlania napisow 0-4 minuty czy 21-25 minut ?)

2. Juz probowałem dodac napisy i wygladały one "tak sobie" znaczy krawędzie były takie pixelowane (kwadraciki było widać) czy mozna to jakosc wygładzić ? i jak ? Jaki program proponujecie zeby zrobićładnie wyglądające napisy (tylko wizualnie)?

tymek jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.12.2006, 14:44   #2
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A mo***380;e by***347; si***281; najpierw pofatygowa***322; i przeczyta***322; chocia***380; jeden z poradnik***243;w o dodawaniu napis***243;w?
Chocia***380;by te ze strony g***322;***243;wnej CDRinfo?
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.12.2006, 13:54   #3
tymek
Bywalec

;(
czytałem... tam pisze ze trzeba w DVDMaestro w jakis style cos ustawić, ale ja nie wiem gdzie jest to style ;(
ale mam dziwny problem.. z synchronizacją:
zeby zsynchronizowac napisy z filmwem (wersja z dvd) to wrzuciłem plik vob do subedita i napisy tez... w edytorze poprawiałem czas wyswietlania... potem zapisałemnapisy w *.stl i w wersji klatkowej (bo takie czyta DVDMaestro- jak w poradniku) i wszystko zgrałem. Nie ma juz wcześniejszego błędu jaki miałem, gdy usunołem jedna sciezke audio i napisay włanczały sie nie w wersji audio ktorej chciałem tylko w wersji bez dzwieku (wszystko jest tak jak było tylko podmieniłem napisy). Ale one się źle wyświetlaja.. totalnie inaczej ;( dlaczego ?
ps. przy synchronizowaniu tez miałem bedzo dzziwny problem.. otoz w subedicie poprawiałem czas... odrazu, znaczy ktos zaczyna cos mowic ja szybko robiłem pause i poprawiałem czas (przy synchronizacji korzystałem z napisow czasowych nie klatkowych) i jak puszczałem od poczatku to było ok... ale np. jak nie nie zdarzyłem zrobic pause i chciałem cofnać.. to dziwnie napisy juz przestawały pasowac musialem cały film od nowa puszczec bez rzadnego przewijania zeby pasowały dobrze...
ocb?

Stary 05.12.2006, 22:25   #4
Reetou
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Niestety odtwarzacze przeznaczone g***322;***243;wnie do obs***322;ugi avi nie nadaj***261; si***281; za bardzo do synchronizacji napis***243;w dla vob. S***261; problemy o kt***243;rych wspomnia***322;e***347; i nie da si***281; ich za bardzo obej***347;***263;.

Najlepiej w subedicie zrobi***263; tylko konwersj***281; fps z avi (najcz***281;***347;ciej nieca***322;e 24fps) na fps DVD (25fps dla PAL), a p***243;***378;niej metod***261; pr***243;b i b***322;***281;d***243;w zapisywa***263; w SubtitleWorkshop do stl, wczytywa***263; do Maestro i korygowa***263; przesuni***281;cie wszystkich napis***243;w tak, aby pierwsze napisy wy***347;wietla***322;y si***281; OK. Je***347;li napisy txt by***322;y dobrze zsynchronizowane z filmem, to powinno da***263; wystarczaj***261;cy rezultat.
P***243;***378;niejsze drobne korekty mo***380;na robi***263; bezpo***347;rednio w Maestro.
Stary 07.12.2006, 22:41   #5
tymek
Bywalec

dzieki nie zrobiłem jeszce całych napisow.. ale tylko pierwsze 3 minuty zeby sprawdzic czy beda działąc i działają! dzięki!
Zrobiłęm tak- przekonwertowałem film z dvd do avi Xvid i synchronizowałem na Subtitle Workshop zapisałem w srt i połaczyłem wszystko w ConvertXToDVD.
Ps w tym programie mozna dodawac napisy bez rozdzielania voba tylko na samym vobie

Ehh ale zeby zastąpić napisy, nie dodac koleje trzeba jednak rozdzielić vob,
zastanawia mnie tylko jedna rzecz: jak to jest mozliwe ze gdy wgrywam ten lik avi do subedita i napisy daje to sa dobrze dopasowane (a jak je dodaje do dvd to zle), orzy czym jak synchronizuje w SW to tez sa zle zsynchronizowane i dopiero po synchronizacji sa dobre i na dvd tez dobrze działaja (ten sam plik avi i te same napisy). I jak zrobić czas w napisach jak film jest w dwoch cześciach- VTS_02_1 i VTS_02_2. chodzi mi dokładnie o tę drugą cześćfilmu.. bo osobno musze wgrać napisy do 1 i do 2 to czy w dwa ma być czas od 0 czy mam ma byc czas od momentu gdy sie pierwsza czesc skończyła?
PS.
Jakie napisy najlepiej zrobić? chodzi o strone wizualna, zeby nie były zaduze ani zamałe, jaką czcionka najlepiej (kolor to najlepiej chyba byały z czarna obwodka nie ?) co proponujecie ?

qrde nie moge juz edytoować postu;/
mam taki problem jak chce dac napisy *.son do DVDMaestro (zrobione w SW) to wyskakuje mi taki błąd:

////edit

hmm zrobiłem napisy slt i weszły do DVDM ale po skompilowaniu mam taki problem... otwieram obraz dvd w Media player Classic za pomocą "Open DVD"
i wszystko gra... ale kiedy chce przewinąć (przesuwam suwak na inne miejsce) obraz staje w miejscu i program sie zawiesza dlaczego ?

Ostatnio zmieniany przez Reetou : 08.12.2006 o godz. 23:08
Stary 08.12.2006, 23:07   #6
Reetou
Nie dodajesz osobno napis***243;w do wszystkich vobow - po wyci***261;gni***281;ciu mpeg z voba Vobeditem masz ca***322;y film w jednym pliku.

M***243;wi***322;em Ci ***380;eby***347; przeczyta***322; chocia***380; jeden paradnik...
Stary 09.12.2006, 17:32   #7
tymek
Bywalec

Czyta***322;em 2 ale tam nic nie by***322;o o przypadku w ktorym film jest w dwoch plikach vob
Dzi***281;kuje wszystkim za pomoc!! Wreszcie uda***322;o mi sie zrobi***263; dvd z polskimi napisami !! (w zasadzie to tylko jeden odcinek, a na orginalnym dvd sa 4 ale reszta juz pojdzie g***322;adko tak mysle) Napisy dzia***322;aja dobrze i wszystko jest ok !
Mam tylko jeszcze jedno pytanko:
Gdy otwieram w Media Player Classic orginalne dvd- jako plik-> otworz DVD to dzia***322;a dobrze i moge przewija***263; suwakiem w kazdy moment filmu i dzia***322;a, natomiast przy tym moim wszystko dzia***322;a, ale jak probuje przewin***261;***263; suwakiem film to film sie zawiesza, po czym zawiesza sie ca***322;y program a jak w tym samym MPC otwieram samego voba (nie przez open DVD) to moge przewijac normalnie i sie nic nie zawiesza.. dlaczego moze mi sie zawieszac przy przewijaniu jak otwieram jako open dvd ? czy na stacjonarnym bedzie ok?
film sk***322;ada***322;em do kupy 3 programami - DVDMaestro, Vobinfo i ConvertXtoDVD.

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: