Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 10.06.2005, 15:01   #1
Hetman
Bywalec

Data rejestracji: 19.06.2002
Hetman w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jak zmiescic 8.1GB na 4.7GB?

Witam
Moze i banalne pytanie ale jak moge upchac 165 minut na 4.7GB.
Zrobilem film z przejsciami (Pinnacle) potem w dvd-lab zrobilem menu. Nie wiem w ktorym momencie popelnilem blad bo pokazuje mi ze objetosc tylko samego filmu jest 8GB.
Probowalem szrinka ale daje mi te sama pojemnosc.
W tmpgenc staralem sie zmniejszyc plik wynikowy (to co przerobilem w Pinnacle) ale nie daje rady.
Chcialbym zeby te przejscia ktore mam pozostaly nie zmienione (PC pracowal kilkanascie godzin i nie pragne tego doswiadczenia powtarzac...)
Podobno jestem w stanie zmiescic 165 min uzywajac prog TMPGEnc, wiec gdzie jest blad.
Dodam ze ze wzgledu na cene wolalbym korzystac z nosnikow 4.7GB.

Slyszalem ze dvd rebuilder jest dobry ale jak go uzywac?
Czy sa jakies inne programy umozliwajace wykonanie zadania.
Bede wdzieczny na pomoc.
Hetman jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.06.2005, 15:23   #2
namor
Guru

Data rejestracji: 11.08.2003
namor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
proponuje kupić płyte DVD+R DL 8.5GB
i po kłopocie o ile masz nagrywarke która wypala płyty DL
Stary 10.06.2005, 16:29   #3
Hetman
Bywalec

Cytat:
Napisany przez namor
proponuje kupić płyte DVD+R DL 8.5GB
i po kłopocie o ile masz nagrywarke która wypala płyty DL
Dziekuje za odpowiedz tylko, ze napisalem

"Dodam ze ze wzgledu na cene wolalbym korzystac z nosnikow 4.7GB." Mam nagrac kilka plyt= 7 x $$ > budget

Mam nadzieje, ze znajdzie sie jakie rozwiazanie bo szkoda czasu i pracy wlozonej w ten film...
Stary 10.06.2005, 16:39   #4
namor
Guru

Data rejestracji: 11.08.2003
namor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
piszesz że DVDshrink nie dał rady
a może coś nie tak zrobiłeś ?
poniżej daje link do poradnika w którym jest opisane co i jak ustawić w DVDshrink
sprawdz jeszcze raz
http://www.dvdshrink.info/guides_tr.php
Stary 10.06.2005, 17:41   #5
Hetman
Bywalec

Gdy wybralem opcje automatycznie to ladnie szrink pokazuje ze wszystko idzie tylko nawet gdy jest wlaczone preview to mam caly ekran czarny (nigdy dotychczas tego nie mialem). Troche krotko trwa zeby "przelecial" moj film bo zajmuje to niewiele wiecej niz 30s co rowniez wydaje mi sie dziwne.
Gdy wskazuje katalog gdzie ma wszystko wrzucic zaczyna sie proces i po
10 minutach pokazuje ze jest sukces i wszystko OK - ale objetosciowo sie
nic nie zmienilo. Gdy uzylem jakis inny dvd (wczesniej zrobiony przeze mnie lub po prostu kupiony film) to ten proces automatyczny byl na tyle sprytny, ze po kilkunastu minutach otrzymywalem gotowy film mieszczacy sie na 1DVD.
Wszystkie menu i rozdzialy zrobilem w dvd-lab i gdy poprzez WMP lub jakikolwiek inny odtwarzacz wybieram ten przerobiony dvd z twardego dysku to bez problemu wszystko dziala (menu glowne + muzyka, rozdzialy + muzyka, przejscia do wybranych rozdzialow) wiec dvd jest dobre.
Czy to moze miec problem z wartoscia kompresji ktora szrink wybiera?
Narazie pomijam fakt czy obraz po przerobieniu bedzie tak kiepski ze nie warto sobie glowy zawracac. Bo zmiescic troche ponad 8GB na 4.7GB to moze za wiele i cos sie zaczyna kotlowac?
Czy komus kiedys udalo sie skompresowac film w podobnym rozmiarze na 1 dvd przy uzyciu szrinka?
Czy nikt nie probowal uzywac instantcopy czy wspomianego dvdrebilder?
Zbliza sie sobota i niedziela i chcialbym zakonczyc ten nieszczesny film bo juz borykam sie z nim prawie tydzien.
Dziekuje za opis. Przyznam ze recznie nic tam nie ustawialem bo myslalem ze wszystko jest proste: film, menu, zadnych dodatkow tylko duza pojemnosc.
Moze ktos mial podobny problem?
Pozdrawiam
Stary 11.06.2005, 13:03   #6
smigol
BenQ

Data rejestracji: 24.02.2005
smigol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
CloneDVD2 lub dvdshrink ewentualnie rozdzil na dwie plytki programem dvdfab
Stary 13.06.2005, 13:58   #7
Hetman
Bywalec

Niestety tak jak w pierwszym zdaniu napisalem szrink nie skompresowal filmu.
Co do drugiego programu to jeszcze nie sprawdzalem.
Chyba jestem odosobnionym przypadkiem...
Nikt wiecej nie ma zadnych pomyslow?
Stary 13.06.2005, 14:09   #8
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
clone kompresuje dobrze
na razie dal rade wszystkiemu co mialem

a dvd-fab dzieli ladnie na dwa dvd - ale nie robilem bo i po co
Stary 13.06.2005, 14:19   #9
Daniel290
Życie to nie je-bajka

Data rejestracji: 29.03.2003
Daniel290 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeżeli shrink temu nie dał rady to clon tez nie da.Coś musi być źle złożone.Może na kompie działac a jednak nie być zgodne ze specyfikacją dvd.Pozostaje ci DVDrebulider i cinemacraftencoder.Płatne to,powolne (w zależnosci od kompa) ale powinno sobie poradzić.Przy średnim kompie 165 minut po 5 minimum przebiegów to jakieś 10 h kompresji
A z czystej ciekawości wrzuć ten materiał w nero,tak jakbys go chciał nagrać,tylko spawarke wybierz virtualną i zobacz czy relokacja przejdzie bezproblemowo
Stary 13.06.2005, 14:41   #10
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
prepraszam bardzo koledzy!

nie lepiej zrobić film w dwóch odcinkach.

ja robie filmy z kamery max 20 minyt z jednego wydarzenia - nikt więcej nie usiedzi (oczywiście kilka na płytę)

jak widzę 3 godzinne filmy z weselisk to mnie rozwala na strzępy

a widziałem 2 płyty po 3 h oczywiście z wesela film musi być długi, aby wszyscy byli no ale bez przesady.

spokojnie! naprawdę dobra płyta to bez szukania wydatek 3-5 zł (mówię o sklepach typu MM)

więc po diabła tracić jakość?
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.06.2005, 18:10   #11
Hetman
Bywalec

W nero probowalem opcje recode ale nie dalo rady bo plik koncowy jest taki sam jak wyjsciowy. Zaczynam sie zastanawiac czy to nie jest problem z DVD-lab bo cos dziwnego sie dzieje, ze pokazuje wszystko jest OK a nie moge odtworzyc tego filmu w zadnym z 3 plajerow (WMP, CinePlayer,Windvd).
Nie jest to zaden weselny film wiec nikt nie powinien zasnac ogladajac go...
Wczesniej wspomnialem o moze innych programach ktore umozliwa w latwy sposob rozgryzienie tego problemu. Bede probowal TMPGenc zrobic bo naprawde nie wiem co sie porobilo.
Jeszcze jedno w wersji 1.51 (chyba ta?) byl bug i nie mozna bylo dodac wiecej rozdzialow niz 12 bo pokazywal blad (nawet jeden z uzytkownikow przeslal skrina z tego wydarzenia) napisalem do tej firmy i narazie jest cisza bo moze oni cos namieszali chociaz z krotkimi filmami to dziala bez problemu.
Dziekuje za rady...moze ktos jeszcze ma jakis pomysl. Postaram sie moze zrobic rzut jak wygladaja te pliki bo moze ktos bardziej biegly rozwiaze te zagadke.
Dziekuje i wciaz czekam na zyczliwa duszyczke
Stary 13.06.2005, 18:13   #12
Daniel290
Życie to nie je-bajka

Data rejestracji: 29.03.2003
Daniel290 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter
prepraszam bardzo koledzy!

nie lepiej zrobić film w dwóch odcinkach.

ja robie filmy z kamery max 20 minyt z jednego wydarzenia - nikt więcej nie usiedzi (oczywiście kilka na płytę)

jak widzę 3 godzinne filmy z weselisk to mnie rozwala na strzępy

a widziałem 2 płyty po 3 h oczywiście z wesela film musi być długi, aby wszyscy byli no ale bez przesady.

spokojnie! naprawdę dobra płyta to bez szukania wydatek 3-5 zł (mówię o sklepach typu MM)

więc po diabła tracić jakość?
Kolega chce mieć 165 minut na jednej płycie ,to staram sie mu pomóc.Nie oceniam.Chce-ma.CCE powinno przy takim materiale poradzić sobie wyśmienicie.Nie mnie oceniac czy jakośc tago bedzie taka czy inna.Ja i tak nienawidze takich filmików
Edit: no tak,czyli to nie wesele
A może dvd lab pro lepiej by się sprawił Działam troche(niewiele) tą aplikacją i nawet nawet to wychodzi.
I nie chodziło mi o nero recode tylko o zwykłą próbe nagrania.Nero wtedy przeprowadza relokacje plików i mówi jak coś w strukturze dvd jest uwalone.Czasami udaje mi sie cos takiego naprawić

Ostatnio zmieniany przez Daniel290 : 13.06.2005 o godz. 18:17
Daniel290 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.06.2005, 18:57   #13
Hetman
Bywalec

Z nero to tak jak napisalem ze tylko recode uzywalem ale pozniej sprawdze te opcje o ktorej napisales. Nigdy jej nie probowalem
Co do jakosci to narazie nie udalo mi sie przerobic wiec nie moge powiedziec czy sprosta oczekiwaniom. Ogladalem filmu na zwyklej 4.7GB okolo 3 godz i jakos nie widzialem wielkiej roznicy na ekranie, ale moze ja jestem slepy :cool:
To jest zbior kilku filmow (robie wlasny dekalog )
Dzieki
Stary 13.06.2005, 19:32   #14
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
dekalog w oryginale Mojżesz dostał na 2 płytach

byli też tacy co wytopili złotego cielca
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.06.2005, 20:31   #15
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
@Daniel290 - nie zgodze sie z Toba i diziwe sie ze nie uprzedzil mnie ed hunter chociaz widzial to co napisales... Jesli autohoring jest domowy to podejrzewam ze chodzi o jakis film okolicznosciowy, a wiec zrodlo z kamery zwyklej badz DV. W tym wypadku - amatorskie potrzasniecia kamera, brak dokladnego kadrowania, filtrow na ostrosc itd. - CCE daje - delikatnie mowiac - pupy. W wypadku takich materialow lepiej sprawdza sie ProCoder. Jesli zas jest to film profesjonalny, krecony za duze pieniadze to oczywiscie CCE jest doskonalym wyborem!

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: