Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 01.09.2004, 18:43   #1
Greg w-wa
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.06.2004
Greg w-wa w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Smile Jaki kodek wybrać

Witam
Mam takie oto pytanie:
czy jest możliwe określenie jaki kodek jest najlepszy do utworzenia svcd lub vcd z filmu ok.1.5 do 2 godz. tak aby cały materiał zmieścił się na jednej lub maksymalnie dwóch płytach cd, nie tracąc zbyt wiele na jakości.
Mam na myśli Canopus pro,CCE,Tmpgenc, lub jakiś inny którego być może jeszcze nie znam.Chpdzi o to, by później film można było oglądać na stacjonarnym odtwarzaczu DVD.
Pozdrawiam
Gregwar
Greg w-wa jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.09.2004, 19:54   #2
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
hmm... zdajesz sobie oczywiście sprawę z faktu, że pojęcie "najlepszy" jest bardzo subiektywne? To co dla mnie może być najlepsze dla Ciebie może być niedoglądalne. Każdy z nas ma inne oczy. Na tak zadane pytanie po prostu nie ma dobrej odpowiedzi.
Nie wiem jaki jest format źródłowy ale kodowanie do MPEG-2 zawsze jest stratne. Jeśli chcesz mieć dobry jakościowo obraz to zapomnij o VCD (tu nie masz praktycznie żadnego wyboru dotyczącego przepływności -- sztywne 1100 kbit/s -- w połączeniu z rozdzielczością 352x288 po prostu nie da dobrego obrazu). Dużo lepsze efekty uzyskasz próbując sił z SVCD (jednak tu nie ma gwarancji, że odtworzy to każdy stacjonarny odtwarzacz DVD). SVCD też ma oczywiście swoje ograniczenia (rozdzielczość 352x576 i maksymalny bitrate na poziomie 2500 kbit/s).
edit: rozdzielczość SVCD to oczywiście 480x576 oczywiście za błąd przepraszam ^_^

Ostatnio zmieniany przez ideJ : 01.09.2004 o godz. 19:58
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: