Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 27.10.2004, 17:12   #1
colin1305
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.02.2004
colin1305 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
The FilmMachine - kilka pytań

Witam, próbuję sobie uprościć życie (o ile się da) i próbuję też tego programu w opcji avi > svcd. Do tej pory korzystałem z dvd2svcd+CCE. Takie pytania mam:
1. Czytałem coś na temat gorszej jakości dźwięku przy kodowaniu TFM, czy to także przypadłość najnowszej wersji 1.3?
2. Czy da się uzyskać plik wynikowy svcd bez podziału na CD? Np. w całości 1,4 GB. Akurat jeśli wybieram w opcjach TFM wielkość wyjściową pliku większą niż CD czyli DVD to automatycznie widzę, że TFM chce mi na siłę robić plik dvd a nie svcd.
Pozdrawiam i dziękuję
Andrzej
colin1305 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.10.2004, 10:58   #2
ocobiega
Bywalec

Data rejestracji: 17.10.2004
ocobiega zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ad.1 Potwierdzam, TFM robił gorszy dźwięk niż dvd2svcd, nie wiem czy wersja 1.3 rozwiązuje problem ale chyba nie. Jeżeli zależy ci na opcjach TFM a nie chcesz tracić jakości dźwięku możesz użyć takiej "kombinowanej" metody korzystając z obu aplikacji: przerabiasz film w TFM z ustawieniami takimi jak ci pasują a następnie odpalasz dvd2svcd i uruchamiasz na nim tę samą konwersję pamiętając o ustawieniu tego samego bitrate dla dźwięku jaki miałeś w TFM. Czekasz aż dvd2svcd przerobi dźwięk i brutalnie przerywasz mu pracę. Teraz za pomocą np. TmpgEnc (MpegTools) łączysz przerobione przez TFM wideo z przerobionym przez dvd2svcd audio w jeden plik co przy okazji rozwiązuje twój drugi problem bo w wyniku tego połączenia będziesz miał jeden plik ok. 1,4 GB.

Metoda może wydawać się nieco zagmatwana ale tak naprawdę jest bardzo prosta.

Pozdrawiam
ocobiega jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.10.2004, 15:17   #3
colin1305
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.02.2004
colin1305 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Bardzo dziękuję za podpowiedź. Metoda "kombinowana" jest niezła i chętnie ją, nawet z ciekawości, wypróbuję. Jednak w tym układzie łatwiej i szybciej będzie z pewnoscią wspomóc dvd2svcd i korzystać nadal ze sprawdzonych metod.
W każdym razie gdyby połączyć te dwa kombajny .... to może by coś z tego wyszło.
colin1305 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: