![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 08.10.2004
![]() |
Instant Copy - List index out of bounds
Jak dotąd zajmuję się robieniem kopii zapasowych DVD programem Instant Copy i jak dotąd nie miałem problemów, wycinałem niepotrzebne napisy i audio w tymże programie. Jak do tej pory zostawiałem jedynie ścieżkę audio polską i angileską, bo taką możliwość min. daje ten program. Problem zaczyna się, kiedy na orginalnej płycie są np. dwie ścieżki audio anglieskie ( dolby digital 5.1, i 2.0 ) z tym , że ta druga są to komentaże do filmu. Postanowiłem wyciąć je za pomocą DVD Shrink-a. Oczywiście bez żadnych problemów usunąłem niepotrzebną ściężkę i zrobiłem tzn backup na dysk. Później chciałem całą resztę skompresować Instant Copy, ale wyskakuje taki oto komunikat : List index out of bounds (0)
Nie bardzo wiem dlaczego , stąd moje pytanie. Próbowałem zapodać do IC cały film bez wycinania czegokolwiek i przyjął bez problemu, tylko wtedy zaproponował mi kompresję na poziomie 47.7%, wydaje mi się, że to jest za dużo. Natomist po wycięciu niepotrzebnych rzeczy w DVD Shrink miałem proponowaną kompresję na poziomie 67%. Oczywiście można to by było zrobić w tym programie, ale ja sie uparłem na IC, bo z tego co czytałem to efekt jest bardzo dobry. Możę macie jakieś sugestie? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Zamiast Shrinka użyłbym DVDFab'a, a później dopiero IC.
![]() |
#3 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz ;)
![]() |
No więc tak Robs użyłem zamiast DVD Shrinka DVDFab'a i wydawało się, że wszystko powinno być wporządku kiedy poddam materiał kompresji w IC. Powycinałem niepotrzebne rzeczy z orginału i zanim zacząłem kompresję sprawdziłem za pomacą Power DVD czy wszysko jest tak jak należy. Okazało się , że niestety nie, a mianowicie zamiast wystartować z menu głównego od razu uruchamia się film, a nie oto mi chodziło. Miałem taki sam problem kiedy ciąlem za pomacą DVDReMake'a, pisałem zresztą o tym w innym temacie, ale nie dostałem odpowiedzi. Doszedłem już do tego, że trzeba pomajstrować w pliku IFO., ale jak narazie próby spęłzły na niczym.
Film tak czy inaczej podałem kompresji od razu w IC i jakoś to wyszło, ale niestety musiałem zostawić niechcianą ścieżkę dzwiękową i worrning na poczatku, ale szczerze powiedziawszy efekt i tak nie wyszedł taki tragiczny, niemniej jedna problem dalej zostaje dla mnie nierozwiązany. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Co do problemu 'List index out of bounds(0)' nie znam powodu dlaczego tak sie dzieje, trzbea by poszukac, poczytać.
Natomiast chciałem zapytać dlaczego nie spróbujesz władować tego filmu bezpośrednio do IC i tam dopiero odrzucic niechciane audio i napisy? Nie bardzo tez rozumiem Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Dlaczego nie wyrzucę niechcianych ścieżek audio odrazu w IC?
Może jeszcze nie opanowałem dokładnie tego programu, oczywiście jest tak opcja w IC, ale co zrobić kiedy np mamy dwie angielskie ścieżki dzwiękowe (5.1 - film , 2.0 -comentary) , a ja chcę zostawić tylko angielską 5.1? Napisy oczywiście usuwam te których nie chcę. Jeżeli chodzi o warrningi i reklamy na początku filmu to oczywiście jest na to sposób ( mam nadzieję, że dobry). Użyć PDITool, potem IFOEdit i za pomocą "Delete Playback" pominąć niechciane warningi i reklamy. Oczywiście próbowałem tak to zrobić, ale PDITool nie chce mi dzialać ogłaszając to dziwnym komunikatem. Oczywiście trochę poszukałem dlaczego tak się dzieje i doszedłaem do tej strony : http://www.mrbass.org/instantcopy/. Z tego co wywnioskowałem to jest potrzeba zainstalowania Visual Basic 6.0. Jest tam odnośnik, ale uwierz mi nie bardzo wiem co dalej zrobić. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|