Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 2, średnio 4.50. Tryby wyświetlania
Stary 04.01.2005, 09:16   #46
skorpion2k2
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 26.06.2003
Lokalizacja: Prudnik
Posty: 129
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelvideo
Cóż , przeczytałem to wszystko uuf... Ja nie mam obsesji na punkcie jakość z prostego powodu, bardzo dużo filmów o transkodowałem programem ClonDVD2 i zawsze, ale to zawsze miałem za***istą jakość i nie ważne czy film miał wielkość 6 czy 7GB mało tego,
cały proces w raz z wypaleniem np filmu 7GB trwał maksymalnie 1godz do półtorej i dziwie się bardzo co można jeszcze poprawiać. Jakieś przebiegi x10 po co to? Co chcecie uzyskać? Oryginału i tak nie zrobicie! Zamiast ułatwiać sobie to wszyscy brną w wojnie o jakość gdzie 99% ludzi nigdy nie zauważy różnicy.

A tak na marginesie,
Ja też lubię dobrą jakość ale wątpię żeby jakiś dvdshrink czy cce powaliły mnie na kolana, i tak oba te programy nie umywają się do Procodera 2.

Pozdrawiam .
Przeczytałem twoją wypowiedź i pomyślałem, że należy ją pominąć milczeniem, ponieważ trudno z takimi stwierdzeniami polemizować. Gdyby tak było jak piszesz to dzisiaj odbiorniki TV były by dalej czarno-białe, audio tylko mono. Bo po co ludziom coś lepszego skoro 99% nie widzi różnicy i w obrazie i w dźwięku. Jednak na pewno nie ma tylu niedowidzących i niedosłyszących. Transkodowanie jest wymyślone głównie dla potrzeb TV, aby w czasie rzeczywistym można było przekazywać obraz odbiorcom. Porównaj obraz uzyskany z przekazu TV i z płyty DVD. Jeśli nie widzisz różnicy to rzeczywiście nie ma sensu dalej dyskutować. Oczywiście same wydania DVD różnią się od siebie znacząco. Są bardzo dobre i beznadziejnie, a wynika to z faktu, że ludzie którzy to robili (producent) nie zauważają różnicy albo nie traktują poważnie odbiorcy końcowego.
O tym jest wiele publikacji na stronach www - warto poczytać.
Przy okazji CCE to profesjonalne narzędzie, które jest wykorzystywane między innymi do produkcji filmowych DVD.
Jeśli Cię zadowala uzyskana jakość Twoimi metodami to bardzo dobrze. W takim celu zostały stworzone te narzędzia. Istnieje jednak inny świat jakościowy i ludzie, dla których to forum ma być pomocne.
Pozdrawiam
skorpion2k2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.01.2005, 11:06   #47
zene_k
Zarejestrowany dla jaj
 
Avatar użytkownika zene_k
 
Data rejestracji: 25.11.2004
Lokalizacja: 53°25' N,14°35' E
Posty: 3,827
zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez pawelvideo
Cóż , przeczytałem to wszystko uuf... Ja nie mam obsesji na punkcie jakość z prostego powodu, bardzo dużo filmów o transkodowałem programem ClonDVD2 i zawsze, ale to zawsze miałem za***istą jakość i nie ważne czy film miał wielkość 6 czy 7GB mało tego,
cały proces w raz z wypaleniem np filmu 7GB trwał maksymalnie 1godz do półtorej i dziwie się bardzo co można jeszcze poprawiać. Jakieś przebiegi x10 po co to? Co chcecie uzyskać? Oryginału i tak nie zrobicie! Zamiast ułatwiać sobie to wszyscy brną w wojnie o jakość gdzie 99% ludzi nigdy nie zauważy różnicy.

A tak na marginesie,
Ja też lubię dobrą jakość ale wątpię żeby jakiś dvdshrink czy cce powaliły mnie na kolana, i tak oba te programy nie umywają się do Procodera 2.

Pozdrawiam .
Moim zdaniem nie masz racji, ale to tylko moja skromna opinia. pozdrawiam
zene_k jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2005, 17:12   #48
Conti
Wymiatacz
 
Avatar użytkownika Conti
 
Data rejestracji: 17.12.2002
Posty: 600
Conti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Moim zdaniem ma względną rację.
Jego zadowala co innego niż mnie, mnie zadowala co innego niż Skorpiona. I o to chodzi. Jakby była jedna prawda to wszyscy mieliby ps2, golfa, chodzili ubrani na szaro itp.

Przecież w tym wszystkim nie tylko chodzi o to, co jest najdokładniejsze, ale o to co nas zadowala. CCE daje świetną jakość ale kosztem czasu i dość skomplikowanej (w porównaniu z clonedvd) obsługi. Clonedvd jest prosty, szybki i daje przyzoite efekty. Ja "polubiłem" Instant copy, ale do ideału mu daleko.
Dla każdego coś miłego.....a fakt jest taki, że większość moich znajomych używa clonedvd, 1 kolega instant copy, a nikt CCE (oczywiście nie mówię o forumowiczach ).
__________________
Mozilla Firefox + The Bat! IniemamocnI
Benq sobie radzi . Pionek
Conti jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.01.2005, 23:11   #49
tresorman
Plextor PX-716A
 
Avatar użytkownika tresorman
 
Data rejestracji: 25.12.2004
Lokalizacja: Grodzisk Maz.
Posty: 9
tresorman w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
...dla mnie istnieje tylko CCE + DVD2DVD-R, 3 - 5 pass w zaleznisci od dlugosci filmu i wlasnego widzimisie oczywiscie. Zrobilem juz kilka filmow, pozyczalem znajomym i wszyscy mowili ze wygladaja jak kopia 1:1. Mam znajomego ktory ma niezly projektorek i on robi kopie przy pomocy CCE 2 pass, mowi ze szkoda czasu i pieniedzy (za prad) na wiecej przebiegow. Pozdro dla wszystkich zwolennikow CCE! 8 )
__________________
"Najpiękniejszym, co możemy odkryć, jest tajemniczość." -- Albert Einstein
tresorman jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.01.2005, 23:55   #50
zene_k
Zarejestrowany dla jaj
 
Avatar użytkownika zene_k
 
Data rejestracji: 25.11.2004
Lokalizacja: 53°25' N,14°35' E
Posty: 3,827
zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>zene_k jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Ja też używam clonedvd2 i IC8 i uważam, że te programy w znakomitej większości są wystarczające, ale cce jest naprawdę niesamowity, tylko faktycznie ten czas tworzenia obrazu płyty powala
zene_k jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2005, 21:13   #51
soundtrax
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 30.05.2004
Posty: 14
soundtrax w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam.

W końcu zrobiłem zwykły "Powrót Króla"
przy pomocy DVDShrinka korzystając
z dokładnej analizy i funkcji Quality Enhancements.
Wyszedł szajs.

Pozdrawiam.
soundtrax jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2005, 22:46   #52
MIETSOFT
Bywalec
 
Avatar użytkownika MIETSOFT
 
Data rejestracji: 06.01.2005
Lokalizacja: Opole
Posty: 54
MIETSOFT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witajcie.
Mam takie oto pytanie?
Coto są te "matryce" "Jawor" i "Standart"......oraz taka maleńka proźba gdzie można te matryce pobrać??
Serdecznie Pozdrawiam
MIETSOFT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2005, 01:40   #53
Czołgista
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Fajnie że jest trochę ludzi któży lubią jakość i nie zadowalają się byle czym !

Jak ktoś ma projektor i cce na 2 pas go zadowala , znaczy że jest ślepy ! i tyle

"Powrót Króla" w schrink = musział wyjść szajs , cudów nie ma.

Co to są matrycei co robią to w necie trochę info jest warto poszukać i poczytać , a jawora pobież np. z tąd http://www.divx.howto.pl/modules.php...ticle&sid=1230

Jakość ponad wszystko !!! (to nie moje)
__________________
Czołgi --> Strona Czołgiem!
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2005, 13:03   #54
MIETSOFT
Bywalec
 
Avatar użytkownika MIETSOFT
 
Data rejestracji: 06.01.2005
Lokalizacja: Opole
Posty: 54
MIETSOFT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzieki wielkie za informacje i linka , ale mam jeszcze jedną proźbe.
Jak się używa tych "matryc" ...chodzi mi o "jawor" tzn w jakim programie mogę jej użyć...............i jak?
Pozdrawiam
MIETSOFT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2005, 11:22   #55
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Całkiem zgrabny zestaw matryc na okazje wszelakie jest w pakiecie z RB Opt'em (do pobrania z forum.doom9.org. W CCE nie ma bezpośrednio możliwości wczytania matrycy. Możesz je wprowadzić do CCE przy pomocy CCE Patcher'a. Te matryce które masz możesz podejrzeć w okienku edycji parametrów kodowania (guzik Video i następnie guzik Quantization Matrices). Wydaje mi się, że można je podać również w pliku .ecl ale nie pamiętam składni.
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2005, 07:28   #56
Slavekx
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 19.12.2004
Posty: 138
Slavekx zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przeczytałem prawie wszystkie wypowiedzi, sprzeczki, porównania i zastanawiam się czemu Ci, którym tak bardzo zależy na jakości nie podzielą filmu na 2 płytki
Ja również przywiązuję wagę do jakości, ale dopiero od niedawna zacząłem eksperymentować z nagrywaniem DVD i niezbyt duże posiadam doświadczenie. Testowałem (z kompresją max. 69%):
1. Elby Clone DVD 2.6.2.3
2. DVD2one 1.5.1
3. InterVideo DVDCopy 3
i w takiej też kolejności wg mnie wypadły. Nie analizowałem oczywiście pojedynczych klatek, bo to bez sensu, tylko te same sekwencje po kilkanaście razy (monitor Eizo FlexScan T67 20"). Różnica między kopią a oryginałem b. mało zauważalna. Z płytki wycięte tylko strumienie audio francuski, niemiecki, węgierski i napisy poza polskimi i angielskimi. Reasumując: jeśli będę chciał mieć ideał zgodny z oryginałem, na pewno nie
będę tracił czasu na kompresję (naście godzin).
Bardzo będę wdzięczny, jeżeli ktoś podejmie ten temat (dzielenia na 2 DVD), bo jest parę rzeczy, które chciał bym mieć 1:1, ale DL z racji ceny odpadają...
Pozdrawiam.
Slavekx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2005, 14:54   #57
Zbyszek5
Registered
 
Data rejestracji: 01.02.2005
Posty: 2
Zbyszek5 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Przepraszam, że się wtrącam w trakcie dyskusji ale jestem nowy i nie wiem jeszcze jak się tu poruszać- czy może ktoś mi pomóc w takiej kwestii: Zgrywam swoje rodzinne filmy z VHS programem Pinnacle na DVD i jeżeli chcę zachować najlepszą jakość DVD to wchodzi mi na jedną płytę tylko 61 min, a potrzebuję żeby weszło przynajmniej 2,5 - 3 godzin bez straty jakości. Robiłem różne próby z VHS-u ale przy obniżeniu jakości obraz się pogarsza

Ostatnio zmieniany przez Zbyszek5 : 01.02.2005 o godz. 15:19
Zbyszek5 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2005, 21:03   #58
Czołgista
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Slavekx
Przeczytałem prawie wszystkie wypowiedzi, sprzeczki, porównania i zastanawiam się czemu Ci, którym tak bardzo zależy na jakości nie podzielą filmu na 2 płytki
Ja również przywiązuję wagę do jakości, ale dopiero od niedawna zacząłem eksperymentować z nagrywaniem DVD i niezbyt duże posiadam doświadczenie. Testowałem (z kompresją max. 69%):
1. Elby Clone DVD 2.6.2.3
2. DVD2one 1.5.1
3. InterVideo DVDCopy 3
i w takiej też kolejności wg mnie wypadły. Nie analizowałem oczywiście pojedynczych klatek, bo to bez sensu, tylko te same sekwencje po kilkanaście razy (monitor Eizo FlexScan T67 20"). Różnica między kopią a oryginałem b. mało zauważalna. Z płytki wycięte tylko strumienie audio francuski, niemiecki, węgierski i napisy poza polskimi i angielskimi. Reasumując: jeśli będę chciał mieć ideał zgodny z oryginałem, na pewno nie
będę tracił czasu na kompresję (naście godzin).
Bardzo będę wdzięczny, jeżeli ktoś podejmie ten temat (dzielenia na 2 DVD), bo jest parę rzeczy, które chciał bym mieć 1:1, ale DL z racji ceny odpadają...
Pozdrawiam.
Jakie ty tu sprzeczki widziałeś ? ,
Małe spięcia można czasem spotkać w dziale Ogólnie o DVD
ale nie tutaj

A co do dzielenia filmu na 2 płyty to i owszem czasem jak film długi to dzielę (generalnie jak film ma więcej niż około 6.4GB) , a podejmować tematu dzielenia płytek chyba nie ma sensu, bo :
Po pierwsze primo - było już setki razy
Po drugie primo - jak się podzieli film na 2 płyty to o czym tu pisać w kwestii jakości?
Po trzecie primo - ile jest filmów ważących więcej niż to "moje" 6,4 GB ?
Po czwarte primo - jak film jest w 2 kawałkach to przychodzi kiedyś ten moment że trzeba zmienić płytę i klimat szlag trafia.

Co do płytek DL to oprócz ceny mają jeszcze tę wadę że podczas zmiany warstwy występuje chwilowe zacięcie obrazu, no i nośniki te są jeszcze zbyt krótko by oceniać czy trwałość takiej płytki jest taka sama jak SL.

Jak nie chcesz tracić kilkanaście godzin to nie , nikt nie zmusza
Ja też czasu nie tracę , RB + CCE pracuje w nocy a ja sobie śpię , tylko osiołek nie śpi bo też w tym czasie pracuje 2 w 1 8 )

Dzielić film to chyba można prawie wszystkim : DVD Decrypter, DVD2one, shrink , cloneDVD ..........
__________________
Czołgi --> Strona Czołgiem!
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.02.2005, 03:43   #59
Slavekx
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 19.12.2004
Posty: 138
Slavekx zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Arrow

Cytat:
Napisany przez Czołgista
Jakie ty tu sprzeczki widziałeś ? ,
Małe spięcia można czasem spotkać w dziale Ogólnie o DVD
ale nie tutaj
jak je zwał, tak je zwał. Fajnie, że się odezwałeś, bo może przy okazji:
Cytat:
Co do płytek DL to oprócz ceny mają jeszcze tę wadę że podczas zmiany warstwy występuje chwilowe zacięcie obrazu, no i nośniki te są jeszcze zbyt krótko by oceniać czy trwałość takiej płytki jest taka sama jak SL.
o których płytkach wiadomo, ile wytrzymają? Ja narazie używam Platinium, bo tak mi doradzono. Może coś podpowiesz?
Cytat:
a podejmować tematu dzielenia płytek chyba nie ma sensu, bo :
Po pierwsze primo - było już setki razy
... a gdzie najsensowniej? Chodzi mi o poruszanie się po menu płyty, t.zn. mam w napędzie drugą część i chcę wybrać inną scenę albo dodatek, które fizycznie znajdują się na pierwszej płytce. Jednym słowem chodzi mi o jak najwygodniejszą metodę podziału.
Cytat:
Ja też czasu nie tracę , RB + CCE pracuje w nocy a ja sobie śpię , tylko osiołek nie śpi bo też w tym czasie pracuje 2 w 1 8 )
u mnie osiołek pracuje rzadko a zasilacz 420W chce dużo papu .
I tak na zakończenie mego postu - odnośnie jakości: nie jestem w posiadaniu rzutnika (plazmy również), na kupnie też 8 ) . Chciałbym, żeby jakość była dostosowana do jakiegoś niezłego TV 29"-32" 100Hz (takoż go jeszcze nie mam ). Za radę będę wdzięczny .

Ostatnio zmieniany przez Slavekx : 02.02.2005 o godz. 03:46
Slavekx jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2005, 01:37   #60
Czołgista
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,429
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Slavekx
jak je zwał, tak je zwał. Fajnie, że się odezwałeś, bo może przy okazji:o których płytkach wiadomo, ile wytrzymają? Ja narazie używam Platinium, bo tak mi doradzono. Może coś podpowiesz?... a gdzie najsensowniej? Chodzi mi o poruszanie się po menu płyty, t.zn. mam w napędzie drugą część i chcę wybrać inną scenę albo dodatek, które fizycznie znajdują się na pierwszej płytce. Jednym słowem chodzi mi o jak najwygodniejszą metodę podziału.u mnie osiołek pracuje rzadko a zasilacz 420W chce dużo papu .
I tak na zakończenie mego postu - odnośnie jakości: nie jestem w posiadaniu rzutnika (plazmy również), na kupnie też 8 ) . Chciałbym, żeby jakość była dostosowana do jakiegoś niezłego TV 29"-32" 100Hz (takoż go jeszcze nie mam ). Za radę będę wdzięczny .
Co do płytek to jak dla mnie to tylko Verbatim, ale to nie ten dział, Na Ogólnie o DVD jest sporo do poczytania .
Jeśli chodzi o menu , to źle trafiłeś , dla mnie to śmieć na równi z reklamami .
To co piszesz jak chciałbyś mieć menu i film na 2 płytach to abstrakcja , i co jak zadasz w menu np.2 płyty żeby odtwożył jakiś chapter który jest na 1 płycie to się płytki same w jakiś magiczny sposób zmienią ?
Zazwyczaj na 1 płycie jest menu + 1/2 filmu + dodatki, a na drógiej reszta filmu bez menu, ciekawe dla czego .
Oglądałeś kiedyś org. film który był na 2 płytach podzielony ?
Oczywiście prawie wszystko jest możliwe , ale to co ty kombinujesz to podziwiam , napisz ile ci czasu z tym zeszło i zobaczymy czy rekompresja CCE jest tak mało ekonomiczna.
Zasiłka pobiera nie wiele więcej niż to co dostarcza, więc te 420 W nie robą dużego wrarzenia, raczej sobie policz co pobiera prąd, było na forum
A jak chcesz to wszystko oglądać na TV to np. Schrink załatwi sprawę, i to na 1 płycie.
__________________
Czołgi --> Strona Czołgiem!
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
filmyDVD-Fatalna jakość obrazu na komputerze-czy można zaradzić temu? Zbih Napędy optyczne DVD 9 27.04.2005 18:23


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.