![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.01.2003
![]() |
Jakość VCD/SVCD a kodeki.
Ostatnio mialem troche zamieszania z kodekami... Ale juz chyba jest OK.
Sam sobie przerabiam wg potrzeb filmy z divx do VCD albo SVCD programem Tmpeg Express 3. Probowalem rozne ustawienia ww programu ale bez zadowalajacych rezultatow. Mianowicie chodzi mi o to, ze film skompresowany np Xvidem odtwarza sie na komputerze super - czysty obraz, bez szumow i znieksztalcen. natomiast po konversji do MPEG lub MPEG2 jest mnostwo "kwadracikow" w trakcie odtwarzania, duzo tez znieksztalcen towarzyszy ruchowi. Wiem, ze ponowna kompresja zawsze powoduje jakies straty ale moze popelniam gdzies jakis blad? Moze musze dokonac jakis dodatkowych ustawien dla kodeka odpowiedzialnego za kompresje MPEG1/2?? w swoim WinXP pro mam zainstalowane Media Player 9 + aktualizacje, Directx 9c oraz Xvid, poprzednio miałem kodekpaka powerdivx-a 1.51 i bylo tak samo... Wiem, ze teraz kroluje DVD i malo kto sie bawi w VCD/SVCD ale w sumie to po czesci tez dotyczy kompresji do MPEG2, wiec znajdzie sie pomocna dlon. Z gory dziekuje za odpowiedz! |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
Przy VCD nie unikniesz tego typu artefaktów (w VCD bitrate video jest stały i bardzo niski ~1100). Przy SVCD jest już trochę lepiej o ile zastosujesz VBR a nie CBR. Dobre efekty powinny dać kombinacje z matrycą (nie jestem pewien czy w TMPGEnc można je swobodnie zminiać).
Przy tego typu konwersjach polecam dvd2svcd Nie dość, że zautomatyzuje sporą część procesu to jeszcze pomoże dobrać optymalne paramtery.
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.01.2003
![]() |
Dzieki
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 29.09.2004
![]() |
czy ten dvd2svcd konwertuje pliki *.avi??
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Tak.
![]() |
|