![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.12.2002
![]() |
Powrót do menu po odtworzeniu sceny (TMPGEnc)
Witam,
Szukałem już wszędzie i niestety nie znalazłem odpowiedzi, więc może tutaj poproszę o pomoc. Mianowicie stworzyłem menu DVD programem TMPGEnc Authoring Works 4. Menu Składa się z : - Top menu - tutaj jest wybór Video i Foto, - Track1 - składa się z 7 stron na których jest po 6 filmików do wyboru, - Track2 - sklada się z 12 stron, po jednym zdjęciu na każdej z nich. Problem z którym nie mogę sobie poradzić jest taki, że po odtworzeniu np. filmiku z Track1 (obojętne która strona) nie wraca mi z powrotem do menu Track1, tylko odtwarza następne w kolejności. Dopiero po odtworzeniu ostatniego filmu z ostatniej strony Track1, powraca do menu. Wydaje mi się że wszystkie opcje związane z powrotem do Track1 menu mam odpowiednio zaznaczone. Jakieś pomysły. Z góry dzięki za wszselką pomoc. Pozdrawiam ----- Ukasz |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wystaw gdzieś pliki ifo i voby menu (0) tej płytki.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
Hej,
Tutaj wrzuciłem pliki VOB, IFO i BUP. Trzech największych plików VOB nie wrzucałem. http://rapidshare.com/files/307525958/VIDEO_TS.zip.html Pozdrawiam ------- Ukasz |
|
|
|
|
|
#4 |
|
http://rapidshare.com/files/307600129/VIDEO_TS.zip.html
Ściągnij, rozpakuj do nowego katalogu. Ściągnij PGCEdit, uruchom. Wczytaj DVD wskazując ten nowy katalog. W oknie po lewej kliknij na VTST 1,1 TTN 1 i z menu Files wybierz Replace VTST Titles. Wskaż ścieżkę do swojej płytki, klikając na plik VTS_01_0.IFO. Na pytanie odpowiedz Yes (ważne!). W następnym oknie wybierz Copy VOBs. W ten sposób zaimportujesz pliki VOB których nie miałem do nowej struktury. Pozostaje jeszcze jedna rzecz: kliknij dwukrotnie na VTST 1,1 TTN 1 otwierając okno PGCEditora -> to jest info o Twoim filmie. ![]() Musisz wstawić w pola Cell Cmd "1" zamiast "0" (tak jak na obrazku) za wyjątkiem zaznaczonego rozdziału "22" oraz ostatniego "38" w których mają pozostać zera. Zapisz płytę, przetestuj jak chodzi. Jest jeszcze prostsza metoda, ale może nie zadziałać: spróbuj po wypakowaniu tego, co Ci przesłałem skopiować do tego katalogu brakujące pliki VOB. Później wczytaj tę płytę do PGCEdit i zapisz ją. Przetestuj czy działa. Generalnie: authoring którego się dopuściłeś nie nadaje się do tego typu sterowania - nie powinien to być jeden film podzielony na rozdziały, tylko osobne, podzielone części filmu. Wtedy można z jednej strony zrobić wybór poszczególnych fragmentów, jak i tzw. "play all". W Twoim przypadku trzeba się było gimnastykować ręcznie...Daj znać, czy wszystko chodzi OK. Bez VOBów trudno przetestować strukturę... |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Nowy na forum
![]() |
Wielkie dzięki. Zadziałała od razu prostsza metoda, ale niestety nie wiem co pozmieniałeś w moich plikach
![]() Cytat:
- tworzę track menu1, - tworzę np 5 kolejnych stron, na każdej po 4 chaptery, - nie działa tak jak chcę i krew mnie zalewa.Zanim napisąłem tego posta tutaj, próbowałem porównywać inne menu dvd do mojego (za pomocą PGCEdit) , ale niestety nie potrafiłem znaleźć odpowiednich różnic. Z góry dzięki Pozdrawiam ------ Ukasz |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Masz jeden, długi film z pozaznaczanymi rozdziałami. Menu to typowy chapter list - po wybraniu określonej sceny/rozdziału następuje do niej skok i dalej sobie leci już reszta filmu od tego rozdziału.
Żeby to miało ręce i nogi, to powinieneś mieć każdy z tych rozdziałów jako osobny film w oddzielnych PGC (niby można też w osobnych VTS, ale wygodniej w PGC - łatwiejsze, mniej rozbudowane sterowanie). Nie wiem czy program którego używasz umożliwia zrobienie multiPGC. Na pewno można zrobić taki autoring w Scenariście, podobno też w DVDLab. Co zrobiłem? Po odtworzeniu każdej komórki (u Ciebie za wyjątkiem 2 to rozdziały) jeśli jest może być wykonana cell command. Stąd w opisie modyfikacji (wyżej) pisałem o wstawianiu jedynek - jest to polecenie dla sterowania, żeby po odtworzeniu komórki wykonać cell command 1. Jako polecenie w cell command wstawiłem skok do root menu (wiem, nieładnie, ale to jedyna możliwość zmiany sterowania). Czyli wybierasz z menu rozdział, rozdział jest odtwarzany, po zakończeniu odtwarzania wykonywany jest cell command przekazujący sterowanie do menu. Niby wszystko tak jak chcieliśmy ![]() Ale tylko niby, bo menu jest tak skonstruowane (źle znaczy ), że zawsze jest wywoływana pierwsza karta menu z 6 (bodajże). A to trochę słabo, bo załóżmy jesteś na 3 karcie, wybierasz rozdział do obejrzenia, po zakończeniu zamiast do menu wywołującego (3) trafiasz znowu na pierwsze.Dlatego dalsze zmiany jakie wprowadziłem, to kilka instrukcji na końcu root menu: - w gprm(10) przechowywany jest numer odtworzonego rozdziału; - w gprm(11) mamy numer przycisku, który na danej planszy będzie defaultowy (bo nie na każdej jest ten sam); - wprowadziłem porównania gprm(10) i przekazałem sterowanie do karty menu, na której znajduje się ten rozdział odpowiednio ustawiając gprm(11). Ot i wszystko. Jak chcesz zobaczyć odpal obok siebie dwie instancje PGCEdit i wczytaj do nich swoją i moją wersję i porównaj. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Nowy na forum
![]() |
Ok walcze dzielnie z menu wg. Twoich wskazówek. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki.
Pozdrawiam ------ Ukasz |
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| IMPREZKA ON-LINE (tylko powyzej 18 lat) | Remix | Off topic | 37390 | 02.12.2011 18:07 |
| Menu w TMPGEnc DVD Author | nivram | DVD-Video | 2 | 31.01.2008 00:14 |
| czy ktos wie jak zrobic menu do filmu dvd po przerobce z divx | dziamblik | DVD-Video | 12 | 19.03.2005 17:13 |
| Menu w Nero Vision Express 3 i TMPGEnc DVD Author | luciow | DVD-Video | 2 | 26.01.2005 11:08 |
| Menu po kompresji | Liz4rd | DVD-Video | 4 | 07.01.2004 22:54 |