![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 08.01.2005
![]() |
Uściślenie (nie)wiedzy o DVD to DVD-R
Witam - moje pytanie jest nieco przekorne a mianowicie:
Rzecz tyczy się zrobienia kopii DVD tłoczonego na DVD-+R 1.Rozumiem ze są 2 alternatywne metody zrobienia takiej kopii jesli materiał nie zmieśći się oryginalnie w całośći na DVD-+R? Sciagnięcie materiału na dysk i albo usunięcie niepotrzebnych nam rzeczy (reklamy-zwiastuny- niepotrzebne menu) lub - sciagnięcie materiału i poddaniu go odpowiedniej rekompresji aby całość zmieściła się jak jest na oryginale lecz w nieco innym stopniu kompresji? Teraz pytanie - dodam ze przeglądnąłem dokladnie archiwum forum i znalazłem mnóstwo porad ale ich gąszcz tez nieco czasem myli ![]() Pierwsza metoda - czym łatwo lekko i przyjemnie usunąć niepotrzebne rzeczy z oryginału tym samym go zmniejszająć aby zmieścił się na DVD-+R? Czy usunięcie np: menu nie spowoduje kłopotów z uruchamianiem filmu? Druga metoda - jakim narzędziem robić ową rekompresję - czy nalezy poddac kompresji caly materiał czy tez tylko niektóre VOB? Dodam ze wolałbym uzywać pierwszej metody i proszę szcególnie o rady do niej - co i w jaki sposób - czym najlepiej mozna bezpiecznie usuwać z oryginału? - płyty powinny chodzić na stacjonarnym DVD Zdaje sobie sprawe z lamerskości pytania ale prosze o wyrozumiałość - wiem ze taki post pomoze wielu zaczynającym.Znam juz nieco frazeologię - wiec odpowiedzi mogą być niekoniecznie w formie "przedszkolnej" dzięki za wyrozumiałość |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Twoje pytanie wbrew pozorom nie jest trywialne. Dlaczego? Bo w 90% przypadków musisz zastosować metodę trzecią, będącą połączeniem dwóch pierwszych metod
![]() To znaczy usunięcie dodatków, zbędnych ścieżek dźwiękowych, menu - w większości przypadków nie wystarcza i pozostały materiał trzeba poddać rekompresji. A jeśli i tak rekompresujemy, to może zostawić menu? ![]() Poza tym każdy ma swój sposób na 'traktowanie' płytki. Do 'pierwszej metody' ja używam programów DVDRemake i ifoedit, do 'drugiej' Rebuildera, ale czy to najlepszy sposób? Na pewno daje dobrą jakość kopii. Musisz sam popróbować i wybrać odpowiednią dla siebie metodę ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.12.2004
![]() |
sprobuj DVD Shrink 3.2 ja z niego korzystam i nie zauwazylem zanedej utraty na dźiweku ani obrazie!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 08.01.2005
![]() |
Dziękuje za porady - zabiorę się zatem do prób - na początek chyba jednak ten Shrink - potem postaram się zagłębiać dalej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|