Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 20.11.2002, 18:25   #1
Nixi
Bywalec
 
Data rejestracji: 22.09.2002
Posty: 34
Nixi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kodeki AC3 i MPEG layer II

Czy kodeki MPEG I layer II funkcjonują tak jak inne"zwykłe" kodeki audio? ( np. ADPCM, Voxware itp)
Moj progs do masteringu DVD krzyczy że nie ma kodeka MPEG I layer II
(DVDit LE- on faktycznie nie ma wbudowanego kodeka)mimo że np. TMPGenc robi pliki audio MPEG I layer II.
Skąd zassać "zewnetrzny"kodek MPEG I layerII?
Nixi jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.11.2002, 19:56   #2
arrow0
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 17.11.2002
Posty: 8
arrow0 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: Kodeki AC3 i MPEG layer II

Cytat:
Nixi napisał(a)
Czy kodeki MPEG I layer II funkcjonują tak jak inne"zwykłe" kodeki audio? ( np. ADPCM, Voxware itp)
Moj progs do masteringu DVD krzyczy że nie ma kodeka MPEG I layer II
(DVDit LE- on faktycznie nie ma wbudowanego kodeka)mimo że np. TMPGenc robi pliki audio MPEG I layer II.
Skąd zassać "zewnetrzny"kodek MPEG I layerII?

sciagnij sobie NIMO CODEK, link znajdziesz na http://www.video-cd.prv.pl/
arrow0 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.11.2002, 11:15   #3
Nixi
Bywalec
 
Data rejestracji: 22.09.2002
Posty: 34
Nixi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Re: Kodeki AC3 i MPEG layer II

Cytat:
arrow0 napisał(a)


sciagnij sobie NIMO CODEK, link znajdziesz na http://www.video-cd.prv.pl/
Mimo zainstalowania NIMO code build8 DVDit PE zwraca komunikat( przy ładowaniu audio MPEG-layer II)
"DVDit could not fint a suitable decoder for muzyka.mp2. Please ensure that you have a valid decoder installed."

Co z tym fantem zrobic?
Nixi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.11.2002, 12:53   #4
januszp
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 11.08.2002
Lokalizacja: Rybnik
Posty: 395
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Moim zdaniem jeśli program do authoringu nie łapie plików *.mp2 ,to najwyższy czas aby zmienić soft .
Z moich kontaktów z programem "DVDIt" wynikało iż nie supportował on większości plików i ciągle coś mu sie nie podobało .
Problemy skonczyły się po przejściu na soft "SprucUP" .
Co do samych kodeków ,to raczej nie znajdziesz ich .
Większość ich służy tylko i wyłacznie do odtwarzania a nie do kompresji czy rekompresji .
Gdybyś napisał nieco bliżej o Twoim problemie ...
Jaki plik chcesz poddać authoringowi ? .
jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.11.2002, 13:13   #5
Nixi
Bywalec
 
Data rejestracji: 22.09.2002
Posty: 34
Nixi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
re

Rozwiązałem problem z audio mp2 -wystarczyło zmienić rozszerzenie na *mpa i DVDit łyknął plik ale...
Nic mi to nie dało bo i tak DVDit przekodował MPEG LayerII na PCM !!!
Chciałem po prostu zminimalizować objętość pliku audio...
czy zatem AC3 to najmniejszy plik?
Nixi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.11.2002, 13:48   #6
januszp
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 11.08.2002
Lokalizacja: Rybnik
Posty: 395
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
AC3 - to plik mniejszy od "PCM wav" - gdyż AC3 to plik kompresowany .
mp2 ,czy mpa - są także plikami "małymi" .
porównanie AC3 z mpa nie ma raczej sensu z uwagi na podstawowy parametr jaki zostanie użyty podczas kompresji - mianowicie: stopień kompresji .
Wbrew pozorom plik AC3 wcale nie musi posiadać pięciu lub sześciu ścieżek .Śmiało można spakowac zwykłego "wav-a" (stereo czy mono )do formatu AC3 za pomocą programu "SoftEncode" .
Takie zabiegi mają na celu ominięcie restrykcji (rozszerzeń) w przypadku gdy jakis program odmawia przyjęcie konkretnego formatu .jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.11.2002, 13:59   #7
Nixi
Bywalec
 
Data rejestracji: 22.09.2002
Posty: 34
Nixi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A zatem o jakich wielkościach mówimy?
Powiedzmy audio 1h,45minut ile MB wyniesie AC3 6 kanałów a ile 2 kanały?Rozumiem że mając żródło tylko stereo nie opłaca się kodować do 5.1?
Nixi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.11.2002, 23:35   #8
bossbar
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 08.10.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 82
bossbar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a może zainstaluj sobie DivX MPEG-4 DVD Video Codec.Miałem ten sam problem i po inst. tego kodeka zniknął
bossbar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.11.2002, 23:44   #9
Nixi
Bywalec
 
Data rejestracji: 22.09.2002
Posty: 34
Nixi zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bossbar napisał(a)
a może zainstaluj sobie DivX MPEG-4 DVD Video Codec.Miałem ten sam problem i po inst. tego kodeka zniknął
To chyba jednak inny kodek fonii mianowicie MPEG-Layer III czyli standardowy ale dla video MPEG-4( divX) a MPEGI layer II jest dla MPEG-1 czyli np VideoCD.Ale dzięki za info.
Nixi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.