Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   kompresja video "w locie" (https://forum.cdrinfo.pl/f13/kompresja-video-locie-10597/)

MMiMM 23.09.2002 17:45

hmmm. wydaje mi sie ze nikt nie rozumie (lub nie chce zrozumiec) tego co napisalem. obraz w dowolnej rozdzielczosci (rowniez 768X576)w formacie mpeg2 moge zrzucac bez zadnego problemu!!!, ale taki plik zajmuje mase miejsca (1 min = ok. 35Mb - w zaleznosci od przechwytywanego obrazu of kors). ja sie pytam czy mozliwe jest kompresowanie przechwytywanego obrazu (wraz z dzwiekiem w mp3) "W LOCIE" na ATHLONIE 1600+ tak zeby plik powiedzmy ze 100 minutami materialu zajmowal 700Mb przy rozdzielczosci 640x480. jesli tak to prosilbym kogos o podanie jaki kodek jest najlepszy i jak go skonfigurowac. z gory dzieki za odpowiedz.
pozdro

januszp 23.09.2002 16:01

Być może czas przejść na kartę DVB ? .
Karta ta ściąga "stream" (wygląda to tak jakbyśmy ściągali sobie jakiś film z internetu -do pliku) .Z tego też powodu zapotrzebowanie na moc procesora jest prawie zerowe .Jakość w taki sposób nagranego filmu porównywalne jest DVD-Video .Plik zgrywa się do postaci MPEG2 w rozdzielczościach preferowanych przez danego providera - z reguły jest 768X576 .
Nie musze chyba tłumaczyć iż zabawa jest przednia .
Jeśli zachodzi potrzeba mozna wszystko spakowac do DivX .
Co ciekawe provider Cyfra+ nadaje stream w rozdzielczości 704X576 ,który jest pozbawiony tzw. "interlac-u" (przeplotu) - jakość jest naprawdę doskonała .
Poza tym karta umożliwia odiór kanałów kodowanych (w sumie ok. 1500 kanałow) .Jreśli kogoś interesują kanały muzyczne to mamy do dyspozycji ok .6 kanałow MTV ,12 innych kanałów muzycznych ,ok. 40 kanałów filmowych itp. itd.
Jeśli chodzi o zgrywanie w locie to myślę iz wynalazek DVB jest niewątpliwie przełomem - nie łapiemy klatek w locie ,nie potrzebujemy mocnego procesora a jakość nagranego materiału jest naprawdę imponująca .Pozdrawiam .jaro

neig111 23.09.2002 15:05

WinVCR2 jeśli podejdzie(dla mpeg2 50min/700MB 384x288)świetna jakość

MMiMM 19.09.2002 12:36

no tak ale tam jest mowa o programach do capturingu obrazu z karty TV. ja natomiast jak napisalem posiadam karte grafiki z wejsciem video wiec zmuszony jestem do uzywania oprogramowania dolaczonego przez producenta (no chyba ze sie myle. a poza tym program ten wydaje sie byc calkiem dopracowany) i chcialem zasiegnac opini kogos kto tego programu uzywa (MyVIVO). film zrzucam razem z dzwiekiem przy pomocy kodeka mp3 (choc mozliwy jest wybor dowolnego kodeka zainstalowanego w systemie). jedyny kodek ktory nie "gubi" klatek badz synchronizacji dzwieku to poczciwy mpeg2, ale pliki w takim formacie sa koszmarnie duze. dodam jeszcze ze minimalna rozdzielczosc w jakiej chcialbym zrzucac filmy to 640x480. jesli ktos ma jakies pomysly (poparte doswiadczeniami;p) to niech cos napisze.
ps. a odnosnie zrzucania opbrazu z tunera TV to jakosc (w porownaniu do karty o ktorej pisze) jes niestety mizerna
pozdro

januszp 19.09.2002 04:03

Sprawę tą wałkowałem kilka razy ,więc przepraszam ale podam tylko linka :
http://windows.online.pl/forum/viewtopic.phtml?t=43
W razie potrzeby służę dokładniejszym opisem .
Jednak warto sobie uzmysłowic iz tuner telewizyjny nico lepiej nadaje się do tego typu zabawy .jaro

MMiMM 18.09.2002 17:22

kompresja video "w locie"

witam. posiadam karte grafiki z wejsciem video (GFTi4200 - winfast) i chcialem zrzucic sobie jakis filmik. problem polega na tym ze chce miec dobra jakosc i zeby nie duzo zajmowal - jednym slowem divx ;). tylko ze to wszystko chcialbym robic w locie (athlon 1600+), ale na starszym divixie 3 costam slabo to wychodzi (skoki i dzwiek sie gubi). wiec pytanie jest takie czy ktos moze mial "przyjemnosc" kompresowac cos "w locie" nowszym divixem 5.0 pro???? jesli tak to niech cos naskrobie. albo moze ktos poleci jakis inny "swietny" kodek ktorego moglbym uzyc w tym celu.
pozdro

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:37.