Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 05.01.2004, 10:09   #1
JanekG
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.01.2004
JanekG w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Lightbulb Konwertowanie na mpegi

Pracuję na Adobe 6,5 i używam do konwersji z dif na mpegi dostępnego w Adobe programu ADOBE MPEG ENCODER. Oglądany już gotowy materiał na płycie CD lub DVD jest nie do przyjęcia, szczególnie denerwują "zaciągnięcia obrazu" przy wszelkich ruchach kamery prawo - lewo, tzw. pola. Podejrzewam, że mam źle ustawione parametry przy konwersji, ale boję się coś zmieniać bo się na tym nie znam, dlatego proszę osoby, które pracują na tym programie o pomoc.
JanekG jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.01.2004, 10:23   #2
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Interlace daje się we znaki? Mam mniej więcej to samo niestety (z tym, że używam ProCoder'a). Źródłem są filmiki z miniDV. Jedyne co mogę doradzić to eksperymenty z rodzajem interlace'u (Upper Field First, Lower Field First). Ja z tym jeszcze wojuję ale może Tobie uda się osiągnąć wcześniej jakieś rezultaty...
Stary 05.01.2004, 17:27   #3
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
większość kamer miniDV nagrywa obraz chyba z "Upper Field First" i nie radzę tego zmieniać w ustawieniach encodera bo obraz zacznie skakać na TV podczas scen dynamicznych.
usuwanie przeplotu nie jest zalecane przy wysokiej jakości materiale DV ale można pokombinować...
polecam np. plugin Decomb (FieldDeinterlance) ładowany przez skrypt AVS podczas kodowania do Mpeg2 albo filtry Viirtualduba - obraz straci na ostrości ale przeplot zniknie

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 05.01.2004 o godz. 17:30
CobraVerde jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.01.2004, 18:05   #4
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Z tego co wygrzebałem na sieci (i co się potwierdza w przypadku JVC GR-DVL150) miniDV jest Lower Field First(1) (czyli dokładnie odwrotnie niż to czego oczekuje format DVD). Ja wcale nie chcę usuwać przeplotu (na swoją pierwszą plazmę muszę jeszcze trochę poczekać Coś musiałem poknocić w Adobe Premiere bo po przepuszczeniu wyłącznie przez ProCoder'a wszystko jest ok (nie ma szarpania). Właśnie się wypala płytka z kolejną próbą wykonaną przy pomocy tandemu Premiere/ProCoder. Jak znam życie i siebie okaże się, że sp* coś w jednym z wcześniejszych testów jakie robiłem. Tak czy siak dam znać
edit:
no i jestem w kropce... szarpie... identyczne ustawienia w samym procoderze a przy odtwarzaniu mpeg'a szarpie... zacząłem właśnie podejrzewać, że mój odtwarzacz nie zauważa flagi interlaced gdy plik mpeg-2 jest po prostu wrzucony na płytkę (bez authoringu, dvd-iso) Następny test zrobię dopiero za parę godzin (nagram to samo jako DVD-Video). Jeśli nie pomoże to chyba będę się musiał pożegnać z Adobe Premiere.
(1) - Cobra było nie edytować postu

Ostatnio zmieniany przez ideJ : 05.01.2004 o godz. 18:23
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.01.2004, 19:15   #5
CobraVerde
KONKWISTADOR

Cytat:
Napisany przez ideJ
racja po******yły mi się oznaczenia pól obrazu. różnie są opisywane:
Field A i B, Top Field i Bottom Field, Lower i Upper itd - makabra ...

btw. ja do materiału DV używam CCE, nie usuwam przeplotu i ładnie to wychodzi... a jakby co to do zmiany flag w strumieniu Mpeg2 używam Restream a on wszystko ładnie fixuje...

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 05.01.2004 o godz. 19:19
CobraVerde jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.01.2004, 22:40   #6
pawelvideo
Bywalec

Data rejestracji: 19.12.2003
pawelvideo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez ideJ
Z tego co wygrzebałem na sieci (i co się potwierdza w przypadku JVC GR-DVL150) miniDV jest Lower Field First(1) (czyli dokładnie odwrotnie niż to czego oczekuje format DVD). Ja wcale nie chcę usuwać przeplotu (na swoją pierwszą plazmę muszę jeszcze trochę poczekać Coś musiałem poknocić w Adobe Premiere bo po przepuszczeniu wyłącznie przez ProCoder'a wszystko jest ok (nie ma szarpania). Właśnie się wypala płytka z kolejną próbą wykonaną przy pomocy tandemu Premiere/ProCoder. Jak znam życie i siebie okaże się, że sp* coś w jednym z wcześniejszych testów jakie robiłem. Tak czy siak dam znać
edit:
no i jestem w kropce... szarpie... identyczne ustawienia w samym procoderze a przy odtwarzaniu mpeg'a szarpie... zacząłem właśnie podejrzewać, że mój odtwarzacz nie zauważa flagi interlaced gdy plik mpeg-2 jest po prostu wrzucony na płytkę (bez authoringu, dvd-iso) Następny test zrobię dopiero za parę godzin (nagram to samo jako DVD-Video). Jeśli nie pomoże to chyba będę się musiał pożegnać z Adobe Premiere.

WITAM!
Podobnie jak ty zajmuje się amatorskim video już 2 lata. Jeśli chodzi o Adobe nigdy nie lubiłem tego programu. Ja osobiście poleciłbym MEDIA STUDIO PRO 7.0.
Konwersja do formatu mpeg-2 lub dvd-video naprawdę jest bardzo dobra , ja osobiście mieszczę 2-godziny filmu na płyte dvd w jakości doskonałej,
podaje parametry kodowania ( video 5500 bitrate, audio A-C3 160 kb/s) oczywiście bitrate zmienny(variable) i klatki (fields A) z tymi ustawieniami film zajmuje na płycie
4,34 GB i nie ma efektu ziarna przy ruchach w lewo prawo.Filmy nagrywam na cyfrowym Panasonicu . Moim zdaniem warto wypróbować ten program.
pawelvideo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.01.2004, 00:07   #7
CobraVerde
KONKWISTADOR

Cytat:
Napisany przez pawelvideo
WITAM!
Podobnie jak ty zajmuje się amatorskim video już 2 lata. Jeśli chodzi o Adobe nigdy nie lubiłem tego programu. Ja osobiście poleciłbym MEDIA STUDIO PRO 7.0.
Konwersja do formatu mpeg-2 lub dvd-video naprawdę jest bardzo dobra , ja osobiście mieszczę 2-godziny filmu na płyte dvd w jakości doskonałej,
podaje parametry kodowania ( video 5500 bitrate, audio A-C3 160 kb/s) oczywiście bitrate zmienny(variable) i klatki (fields A) z tymi ustawieniami film zajmuje na płycie
4,34 GB i nie ma efektu ziarna przy ruchach w lewo prawo.Filmy nagrywam na cyfrowym Panasonicu . Moim zdaniem warto wypróbować ten program.
hmm - używałem softu Uleada (VideoStudio, MediaStudio i DVDWorkshop) i moim zdaniem jakość kodowania Mpeg2 jest wyraźnie niższa niż oferują to encodery typu CCE, TMPGEnc czy ProCoder. szybkość i prostota kosztem jakości - to główna wada kombajnów typu soft Uleada.
i jak na AC3 to ustawiasz zbyt małe bitrate - rozsądne minimum to 192 Kb/s a jeszcze lepiej zrobić 224 kb/s. w końcu źródłowe audio z kamery (LPCM) ma bitrate ok. 1500 kb/s i nie warto za bardzo ciąć tego strumienia...
i jeszcze jedna kwestia: te "video 5500 bitrate" to średnia wartość czy maxymalna? kluczowym parameterm w kompresji VBR jest wartość średnia i jakbyś wybrał 5500 kb/s dla 2 godzinnego filmu, to by ci raczej na 1 płytę DVD nie wszedł...
Stary 06.01.2004, 23:28   #8
pawelvideo
Bywalec

Data rejestracji: 19.12.2003
pawelvideo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez CobraVerde
hmm - używałem softu Uleada (VideoStudio, MediaStudio i DVDWorkshop) i moim zdaniem jakość kodowania Mpeg2 jest wyraźnie niższa niż oferują to encodery typu CCE, TMPGEnc czy ProCoder. szybkość i prostota kosztem jakości - to główna wada kombajnów typu soft Uleada.
i jak na AC3 to ustawiasz zbyt małe bitrate - rozsądne minimum to 192 Kb/s a jeszcze lepiej zrobić 224 kb/s. w końcu źródłowe audio z kamery (LPCM) ma bitrate ok. 1500 kb/s i nie warto za bardzo ciąć tego strumienia...
i jeszcze jedna kwestia: te "video 5500 bitrate" to średnia wartość czy maxymalna? kluczowym parameterm w kompresji VBR jest wartość średnia i jakbyś wybrał 5500 kb/s dla 2 godzinnego filmu, to by ci raczej na 1 płytę DVD nie wszedł...

Bitrate który ustawiam to 5500kb/s , ale jest to wartość kompresji zmienna.
Przy odczycie wacha się zależnie od rodzaju scen , na pewno wiesz .
Odczyt np. przez program Power DVD pokazuje od 4.10 do 5.5Mbps tak samo pokazuje stacjonarny odtwarzacz np.Panasonic. Jeśli chodzi o dźwięk to szczerze mówiąc 160kb/s nie jest tragedią, a laik nie usłyszy różnicy, kładę nacisk przeważnie na jakość obrazu. Co ciekawe naprawdę mieszczę 2-godziny filmu , ale tu jest ciekawostka!
Film musi być zrobiony w dwóch odcinkach po około 1-godzinie , w jednym odcinku 2-godzinnym całość przekracza grubo ponad 5GB. Taki bitrate udaje mi się ustawić tylko w MEDIA STUDIO 7 , w innych progamach nie mogę przekroczyć 5000kb/s dla 2-godzin filmu.
pawelvideo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.01.2004, 20:11   #9
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

no co racja to racja (z tymi polami
cos mam pop* bo CCE mi bardzo ładnie wykłada komputer ale zdaje się, że nie lubi tylko DV-avi. Czemu? Pojęcia nie mam. Poza tym w CCE jest zamieszanie z nieszczęsną flagą Upper Field First (której znaczenie jest dokładnie odwrotne od tego co jest w nazwie). No to ze strachu przed CCE postanowiłem sprawdzić ProCoder'a. W sumie efekty są bardzo ładne jest w miarę szybki i dość prosty w użyciu - gorąco polecam.
Tak przy okazji dzięki za hint! Na śmierć zapomniałem o Restream'e
Stary 05.01.2004, 21:08   #10
CobraVerde
KONKWISTADOR

Cytat:
Napisany przez ideJ
no co racja to racja (z tymi polami
cos mam pop* bo CCE mi bardzo ładnie wykłada komputer ale zdaje się, że nie lubi tylko DV-avi. Czemu?
a masz zainstalowany porządny kodek DV ? bo ten systemowy MS nie działa w przypadku CCE i np. Virtualduba...
ale chyba Procoder instaluje jakiś osobny kodek DV...
Stary 06.01.2004, 15:34   #11
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Kodek mam ten Microsoftowy. Z tego co poczytałem na doom9.org to do dekompresji jest on jak najbardziej OK. Natomiast do kompresji się kompletnie nie nadaje. Tyle, że ja go potrzebuję wyłącznie do dekompresji (ProCoder nie instaluje nic takiego, Adobe wewnetrzenie korzysta chyba z Mainconcept'owego). Wcześniej eksperymentowałem z Mainconcept'owym i jeszcze jakimś (nie pamiętam a juz go nie mam). Efekty były zawsze takie same. CCE wywalało sie (razem z windowsami) najpóźniej przy drugim przejściu.
Sprawdziłem 4 różne kombinacje ustawień w tandemie Adobe Premiere/Canopus ProCoder dotyczących kolejności pól i za każdym razem obraz na stacjonarnym odtwarzaczu strasznie szarpie. Gdy korzystam tylko z ProCoder'a tego efektu nie ma. Wszystkie szybkie ruchy są bardzo ładnie widoczne. Albo coś zawodzi na styku Premiere - ProCoder albo błąd jest w samym Premiere (wer. 6.5).
Stary 06.01.2004, 16:44   #12
CobraVerde
KONKWISTADOR

Cytat:
Napisany przez ideJ
Wcześniej eksperymentowałem z Mainconcept'owym i jeszcze jakimś (nie pamiętam a juz go nie mam). Efekty były zawsze takie same. CCE wywalało sie (razem z windowsami) najpóźniej przy drugim przejściu.
ja pare razy korzystałem z kodeka DV Mainconcept 2.xx i CCE 2.5 działało bez problemu...
Stary 12.01.2004, 19:17   #13
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Właśnie mi się przypomniało. Robiłem różne hocki-klocki z tandemem Adobe Premiere i ProCoder ale za każdym razem obraz był silnie poszarpany (jakby efekt odwróconej kolejności pól obrazu). Problem rozwiązałem dość prosto. Zainstalowałem sobie kodek DV MainConcept'u i wyeksportowałem cały 'zmontowany' film do avi. Potem zapędziłem do roboty ProCoder'a i efekt jest po prostu super ^_^. Metoda może trochę głupia ale grunt, że działa
Stary 13.01.2004, 09:52   #14
Fafer
DVD Maniac

Data rejestracji: 02.02.2003
Fafer zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Metoda Najlepsza biorąc pod uwagę stabilność premiera.
Stary 13.01.2004, 09:59   #15
CobraVerde
KONKWISTADOR

ja to robię chyba trochę prościej - też mam kodek DV Mainconcept, ładuję AVI-DV do CCE, robię kodowanie z max. jakością a potem tylko za pomocą ReStream zmieniam kolejność pól obrazu i gotowe...

Twoje uprawnienia: