![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 26.04.2002
![]() |
avi > tmpgenc > svcd kilka drobnych pytan
jak to jest z dzwiekiem w koncu na svcd.. czytam forum,czytam i sie powoli gubie w tym....
niby format svcd pozwala na dzwiek mpeg 5.1 lub stereo. jak mam film z AC3 i pzrerobie go profilem z tmpgenc do svcd, to dzwieku nie bedzie( ![]() dlatego przerobilem sam film tmpgencem a dzwiek wyciagnalem z filmu VD mod (demux), potem do besliced i ac3 machine. i jesli zapisalem jako ac3,to po podmontowaniu filmu z dzwiekiem w tmpgenc dvd author(to svcd ma wejsc na plyte dvd)-dzwieku nie bylo. lecz jesli w ac3 machine formatem byol stereo, to dzwiek byl. tylko svcd i dvd to mpeg2.wiec czym to sie rozni oprocz bitrate,jesli potem to zapisuje na plycie jako dvd?nawet jezeli robie taki plik tmpgencem,ale bez kreatora, gdzie mozna sobie recznie poustawiac?(a rozdzielczosc daje taka sama)? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Format svcd nie wspomaga pełnego ac3 5.1 - czyli takiego jaki mamy w przypadku dvd.
Mpeg5.1 to taki quasi 5.1 (przód+tył+centralny), dlatego raczej proponuję Ci pozostać przy stereo.
![]() |
#3 |
Guru
![]() |
a jesli mam film w rozdziwlczosci 576x304, to w jakiej nalepiej rozdziwlczosci zrobic to na svcd?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 10.07.2003
![]() |
SVCD to zawsze 480x480 (NTSC) lub 480x576 (PAL).
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
![]() |
no wlasnie....
a jak proboje taki film 480x480 wsadzic do tmpgenc dvd autgor, to pisze ze to nie jest odpowiednia rozdzielczosc... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
![]() |
Bo jak sama nazwa wskazuje to jest TMPGEnc DVD Author i służy do tworzenia płyt DVD a nie SVCD.
Rozdzielczość SVCD nie jest ujęta w specyfikacji DVD.
![]() |
![]() |
#7 |
Guru
![]() |
hm... to w takim razie jak inaczej nagrac svcd na dvd? jakie inne programy do authoringu to pozwalaja?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
I'd like to be a
CDRinfo VIP
![]() |
DVD Lab na to pozwala. Najprawdopodobniej nie przekodowywuje plików tylko 'poprawia' nagłówki tak by odtwarzaczowi się wydawało, że rozdzielczość strumienia VIDEO jest zgodna ze specyfikacją DVD. Był jeszcze programik, który robił coś podobnego (tzn korygował nagłówki) ale nie pamiętam nazwy.
Jeszcze jedno. Nie jestem w 100% pewny czy tak zrobione DVD będzie odtwarzane bez problemów na dowolnym stacjonarnym odtwarzaczu.
![]() |
![]() |
#9 |
Guru
![]() |
sprawdzimy czy bedzie u mnie dzialalo... jak narazie moje kino LG lyka wszytsko co mu podam.... nawet vcd vbr....mp3 na dvd..... moze i to pojdzie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|