![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.02.2004
![]() |
Nieostrosc
Witam,
chodzilem po forach itepe. Ale jakos nic nie dziala. Wiec zgralem z kamerki plik - DV. No i chce teraz zakodowac jakos zeby nie zajmowalo to 25gb ;] DIVX - pixeloza ze strach, xvid - podobnie. No to zostalo mpg/dvd. Ale jak zgrywam do mpg (tmpgenc, ulead video dvd itepe) to na TV obraz mam idealny jak kamera sie szybko porusza a na kompie sa pasy poziome i niewyrazny obraz. Czyli ten przeplot czy jak mu tam jest. I wylaczalem tak jak jest opisywane na stronie CobraVerde /forum, na innych stronach, wylaczalem w opcjach ulead, ale nadal mam te pasy. Czyli pozostaje tylko ogladanie na tv ? Prosze pomozcie bo 3 dni siedzialem i czytalem po forach i kopiowalem dziesiatki razy ten sam plik bez skutku. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Zajrzyj tutaj. Znikną pasy...
Pozdrawiam!!
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
![]() |
No tak robie i nadal to samo jest ;]
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
![]() |
w virtual dub'ie usunalem paski tlyko braz jest rozmyty., czyli na monitorze sie nie da uzyskac tak idealnie ostrego obrazu jak na tv :/
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Redakcja
Data rejestracji: 27.12.2003
![]() |
Cytat:
Byc może jest to wina playera softwareowego jakiego używasz... Jest więc kila niewiadomych, które musisz zweryfikować... Pozdrawiam!
Always Quality over Speed - both in a real life and in DVD backup! Polecam: Kopia Samego Filmu - Jakość ponad wszystko! Z DV do DVD Pierwsze kroki w Adobe Premiere Pro - część 1, część 2 Sonic Scenarist - podstawy authoringu (+DVD text, +JACKET_P) Konwersja dźwięku 2.0 -> 5.1 surround + kodowanie do DTS/AC3 Jak dodać polskie napisy do filmu DVD: Sonic Scenarist, Free Tools Z DVB na DVD-R |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Też się bawiłem troche obróbką MiniDV.
Najpierw było DVD. Używałem TMPGEnc Plus do kompresji. Programik prosty w obsłudze i ma m. in. opcje do usuwania przeplotu. Następnie przy pomocy TMGEnc DVD Author tworzyłem proste menu i nagrywałem na płytę. Jednak w przypadku kompresji do DVD niestety tracimy połowę klatek, ponieważ DVD ma ich "tylko" 25 na sekundę, a kamera nagrywa 50. I niestety jest to odczuwalne, szczególnie w niektórych scenach. Przeszedłem więc na XviD'a. Nie wiem czemu twierdzisz, że jest pikseloza. Wszystko jest kwestią dobrej kompresji. Ja mieszczę na płycie CD godzinny film w bardzo dobrej jakości... i przy 50kl./s. Dokładnie, ponieważ jest taki filtr DGBob który umożliwia usunięcie przeplotu przy zachowaniu pełnej płynności strumienia źródłowego. Najlepszy z filtrów do odprzeplacania jaki testowałem. Polecam Ci do przeczytania artukuł na www.divx.howto.pl: DV to DivX - łatwo, miło i przyjemnie z kamery cyfrowej do mpeg-4 |
|
|
|
![]() |
|
|