Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 20.11.2004, 11:36   #1
PaTus
Bywalec

Data rejestracji: 09.11.2004
PaTus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
menu w dvd!

mam na myśli nie tworzenie, ani usuwanie przycisków do materiałów juz nieistniejących lecz usunięcie, powiedzmy, całej planszy przedstawiającej materiały już nie istniejące, jak powiedzmy "special features" i całą jego zawartość.

Czy z poziomu menuedit do się to zrobić?
Z tym że po nacisnięciu odpowiedniego Vob ID i zaznaczeniu delete, boję się że to zachwieje całą nawigację menu.

Proszę o odesłanie mnie do jakiegoś artykułu, bądź jeżeli ktoś ma czas, podanie odpowiedzi.

serdecznie pozdrawiam
PaTus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.11.2004, 13:32   #2
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Wydaje mi się, że do tego lepszym rozwiązaniem jest program DVD Remake w którym możesz opcją 'hide' usunąć wybrane plansze i tym samym zmniejszyć objętość menu. Ukryte plansze zajmują zwykle poniżej 100kb.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.11.2004, 13:08   #3
PaTus
Bywalec

Tak, to wiem, lecz przyciski te, wciąż pozostaną.
Znalazłem artykuł na forum cdrinfo, na marginesie jest bardzo dobry, lecz autor opisał to na przykładzie menu które jest oparte na zasadzie zdjęć. Zapisanie frame do pliku bmp, następnie edycja w dowolnym edytorze graficznym, jeśli dobrze rozumiem, to na tym etapie w edytorze wymazujemy ręcznie niechciane przyciski. następnie podmieniamy i gra muzyka. Wszystko jest fajnie opisane i logicznie lecz nie jest to skuteczne wobec menu, które są animowane.
Na przykładzie filmu Stygmata,... posiada on menu, gdzie nawet podczas wyboru funkcji w tle coś się dzieje. Jeśli intuicja mnie nie myli to jest to ruchomy obraz na którym te przyciski są nałożone. Więc logicznie rozumując, musi istnieć jakaś możliwość wycięcia tych przycisków, w ten sposób by grafika pod spodem została.

Możliwe że ten mój opis brzmi nieco enigmatycznie, lecz skrócę go do pytania, jak można zrobić by przyciski w animowanych menu po prostu zniknęły?

Pozdrawiam
Stary 22.11.2004, 13:11   #4
PaTus
Bywalec

Może jeszcze dodam, że mój wywód tym razem dotyczy usunięcia przycisków a już nie ukrytych plansz. To ostatnie, już zdążyłem pojąć, między innymi dzięki odpowiedzi.

Serdecznie pozdrawiam
Stary 23.11.2004, 13:56   #5
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Raz czy dwa robiłem poprawiałem takie animowane menu. W sumie sprowadzało się to do poprawienia każdej klatki (trochę skryptów w AviSynth itp itd). Potem wygenerowałem z tego m2v. Na podstawie tego m2v zrobiłem menu w DVDMaestro. Reszta metody jest mniej więcej taka sama... W oryginalnym menu trzeba znaleźć punkt zapętlenia i odtworzyć go w swoim menu (z tego co pamiętam to w obu przypadkach 'rozbiegówka' menu i samo menu było w osobnych CellID'ach -- podmieniałem każdy z nich osobno). Dwa dni trwało (akurat bezrobotny byłem więc to były niemal pełne dwa dni) zanim udało mi się odpalić to na stacjonarnym (na komputerze poszło od strzału).
Można jeszcze spróbować zupełnie innej drogi... ta jest jak na razie czysto teoretyczna (dla mnie): można wykorzystać NuMenu4U do 'rekompresji' menu (i w trakcie podstawic swoje m2v) Myślę sobie, że w ten sposób liczba problemów powinna być minimalna.
Stary 23.11.2004, 23:22   #6
PaTus
Bywalec

Do "ideJ"
Powiedz jak Ty robisz, tzn, czy uparcie pragniesz zostawić menu w wersji przerobionej, czy po prostu zostawiasz sam film z napisami i oryginalną ścieżką dźwiękową i ewentualnie dodatkowym lektorem.

Pytam z czystej ciekawości, dlatego ze ja akurat stoję prze sporym dylematem, czy zostawiac menu czy też nie. Nie umiem obrać złotego środka, aczkolwiek zrobilem już trochę kopii i wszystkie są bez menu. Sam posiadam dość obfitą kolekcję oryginalnych filmów dvd, jak dotychczas to mnie menu denerwowało, jeszcze bardziej pierdoły typu trailery, reklamówki i zajawki innych filmów. Teraz to problem bo muszę wybierać, a chciałoby sie mieć wszystko.
Są osoby które twierdzą że menu to certyfikat filmu DVD. Ja uważam inaczej, tzn. dla mnie przede wszystkim jest jakość obrazu i dźwięk. Menu to dodatek cieszący oko i nic poza tym. Z drugiej strony, gdy usuwamy dodatki i inne bajery, to wtedy menu traci funkcjonalność i sens bytu. Wydaje mi się że nawet te najtańsze odtwarzacze posiadają w pilocie przyciski audio i sub.

Serdecznie pozdrawiam
Stary 24.11.2004, 12:20   #7
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przede wszystkim nie lubię lektora (moja żona też). Jak oglądam film z lektorem mam tendencję do robienia czegoś jeszcze w trakcie (przeglądanie stron w sieci albo czytanie książki). Uwagę mam dość podzielną jednak część filmu mi zawsze ucieka. Poza tym jak słyszę beznamiętny głos co poniektórych lektorów to mi się nóż w kieszeni otwiera. Przeważnie na kopii zostawiam oryginalną ścieżkę audio (czasem komentarz reżysera) i większość napisów (o ile nie wszystkie).
Nie wiele jest filmów w których pozostawienie menu ma jakiś dramatyczny wpływ na jakość filmu. Widziałem filmy, których średni bitrate oscylował w okolicach 2500 kbit/s a jakość była naprawdę niezła (hmm Joe Black mi przychodzi do głowy choć on miał chyba ciut wyższy bitrate). Z dodatków niemal zawsze wycinam zwiastuny filmowe ale na ogół zostawiam np wywiady z aktorami czy informacje o nich (galerie, slide show itp itd). Bez menu dostęp do tych rzeczy byłby silnie utrudniony. Dodatki bardzo fajnie rekompresuje się w DVD RB (Half D1 i nawet dla 1850 kbit/s wyglądają przyzwoicie a na pewno o niebo lepiej niż w pełnym D1). Kolekcję mam taką sobie (jakies 100-120 tytułów) muszę się przyznać, że dodatki obejrzałem może w 10%. Mam jednak pewność, że jak mi się zamarzy zobaczyć wywiad z Jet-Li na temat Hero to sięgne sobie po kopię bądź oryginał i zobaczę. IMHO menu nie jest żadnym certyfikatem ale czyni (IMHO) oglądanie filmów przyjemniejszym.
Jest jeszcze jedna rzecz: jestem facetem, który lubi poznawać nowe rzeczy, wgryzać się i rozgryzać. Gdybym pomijał taki szczegół jak odtworzenie menu straciłbym połowę radochy z robienia kopii... Ważniejsza jest dla mnie frajda z zabawy z DVD niż sam fakt zrobienia kopii. Chyba żadna z kopii, które robiłem nie była wykonana kropka-w-kropkę w ten sam sposób. Nie robię taśmówek... Ot joy of hacking ^_^
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: