![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 29.12.2002
![]() |
![]()
Ponieważ podejrzewam że wielu z was zastanawia się jakiego programu użyć do zrobienia "kopi" swojego filmu a jest dość dużo programów stwierdziłem że może przyda się mini test.
Jest to pierwszy jakikolwiek wykonałem więc proszę mocno nie krytykować. Ponieważ wiem, że wielu z was używa powiedzmy bardziej zaawansowanych progrmów a przedewszystkim osiągającymi lepsze rezultaty dzięki dłuższej kompresji, która nie każdemu jest potrzebna więc nie testowałem DVD2DVD-R + CCE oraz Instant Copy. Oto zawodnicy: DVD2One 1.2 - najnowsza wersja (THX fido2001 ![]() CloneDVD 1.1.7.1 - najnowsze dziecko firmy Elby DVDShrink 2.3 - program zdobywający coraz większą rzeszę zwolenników Oprę się na: możliwościach programu i prostocie obsługi, jakości kompresji i czasie jej trwania oraz subiektywnym odczuciom MOŻLIWOŚCI i OBSŁUGA: Tutaj konkurencje nokautuje DVDShrink 2.3, który ma największe możliwości spośród całej trójki. Oto najważniejsze cechy: - kompresuje bezpośrednio z płytki DVD niezależnie czy jest zabezpieczona czy nie (nie radzi sobie z tym ani CloneDVD ani DVD2One - trzeba zgrywać Decrypterem) - można ustawić oddzielny stopień kompresji dla każdego elementu filmu (Menu, Film, Dodatki) super funkcja zwłaszcza że ja na przykłąd kompresuje Menu i Dodatki na 10 stopniu (najwyższa kompresja i najniższa jakość) a film na jak najniższym stopniu ![]() - wycinanie dodatków, tutaj Clone i Shrink mają takie same funkcje, możemy wybrać wersję językową oraz napisy. DVD2One może robić również to samo ale tylko w trybie ONLY MOVIE - tracimy dodatki oraz menu, zostaje sam film, szkoda że nie ma tej funkcji gdyż nie każdemu potrzebny jest DTS a chce mieć dodatki w filmie - w prostocie obsługi konkurencje nokautuje DVD2One, ale jest to spowodowane tylko małą ilością funkcji, bardzo wygodny jest CloneDVD i on jest najlepszym kompromise między prostotą a funkcjonalnością DVDShrink jest dość estetyczny ale na początek może przestraszyć i nie wszystkie opcje sąwidoczne od razu JAKOŚĆ I CZAS: najpierw suche dane: kompresowałem 3h film o przyjaźni Polsko - Niemieckiej, zajmował 7,66GB a Menu było w filmie 2MB ![]() Oto czas kompresji: DVD2One - 38 minut - szybko i zostawia daleko w tyle konkurencji CloneDVD - 50 minut - wartość wpełni akceptowalna DVDShrink - 75 minut - 2 razy dłużej od DVD2One Co do jakości to po analizie różnice nie są kolosalne ale kilka uwag: wszystkie 3 kopie da się odróznić od orginału, podejrzewam że gdyby był o 30 minut krótszy to różnice byłyby mniejsze i odrazu mówie: jeśli komuś mocno zależy na jakości to sugeruje wszystko co ma ponad 2,5h albo urzyć DVD2DVD-R albo zrzucić na dwie płyty DVD bez jakiejkolwiek kompresji Jeśli mam oceniać w skali szkolnej (tydzień temu zakończenie ![]() to jeśli orginał ma 6 to tak się przedstawia moja opinia: DVD2One 1.2 - 4 - w niektórych miejscach widać piksele i powoduje to lekką nieostrość (pikseli nie wiele ale zawsze) CloneDVD - 4+ - jakość niewiele lepsza DVDShrink - 5- -tutaj długo się zastanawiałem ale zdecydowałem się na wystawienie bdb z minusem ponieważ "pikseloza" jest rzadko ale zamiast tego jest rozmycie, co oglądając na TV już tak nie przeszkadza ![]() ODCZUCIA SUBIEKTYWNE: DVD2One - doskonale nadaje się do szybkich kompresji ale jedynie samego filmu, gdyż z powodu braku funkcji nie ma nawet mowy o menu i dodatkach gdyż nie można wyciąć np: wersji węgierskiej (dźwięk) oraz hebrajskich napisów ![]() CloneDVD - po pierwszych negatywnych opiniach do tego programu podszedłem z niechęcią ale po dłuższym obcowaniu moge określić go jako dobry i gdyby nie to że nie można zgrywać z zabezpieczonych orginałów to mógłbym go polecić i może nawet wytypować na zwycięzcę ale te niedociągnięcie jest dość poważne dobrze jest chociaż że po zripowaniu filmu włączamy Clona i wsadzamy czystą DVD do napędu i czekamy na rezultat (np: 50 minut kompresji + 30 nagranie) i nie muszę podchodzić do kompa. No ale miał służyć wkońcu do nagrywania ![]() ShrinkDVD - ten program mnie oczarował, mnogość funkcji i brak konieczności korzystania z Decryptera to niewątpliwe zalety, narzekać można jedynie na długi czas kompresji za niecolepszą jakość obrazu. Ogólnie POLECAM, szkoda tylko że nie nagrywa odrazu ![]() ![]() UWAGA: W porównaniu brakuje mi DVDXCopy ale nie miałem pełnej wersji i przetestowałem te trzy za wszelkie błędy bardzo przepraszam, również za ortografie i gramatyke chciałem dodać skompresowany załącznik ze screanami ale nie mogę ze względu na rozmiar musicie uwierzyć na słowo ![]() Jeszcze raz podkreślam: W TEŚCIE JEST MOJE ZDANIE I MOJE ODCZUCIA i niektórzy mogą się z nimi nie zgadzać
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
![]() |
aha za największą zaletę DVD2One uważam niskie wymagania sprzętowe i polecam ten program każdemu kto ma mniej niż 800Mhz
ja testowałem na: AMD Duron 1,2Ghz, 640Mb DDR + LG GCE4020B
![]() |
#3 |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Ładnie opisane, na pewno wiele osób skorzysta, choć prawda jest taka, że kazdy powinien sam dla siebie zrobic taki test i wg własnych ocen wybrać to co mu odpowiada.
Mam pytanie odnosnie DVD2One, którego tyrbu uzywałeś Constant czy Variable? I jak je oceniasz, porównujesz?
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 02.10.2002
![]() |
ja używam osobiście DVD2One 1.2.1 ale mam sposób na zmianą kompresji dodatków i samego filmu, otóż:
po zripowaniu filmu DVD w całości na dysk sprawdzam ile jest dodatków, ile zajmuje menu itd. Doświadczalnie (każdy musi nabrać wprawy sam)wyliczam jak mocno potrzebuje wszystko "ścisnąć" i zaznaczam wielkość wynikową jaką chce uzyskać. Im większe dodatki i menu tym większą kompresje muszę ustawić. Po rekompresji z katalogu wynikowego kasuję same voby z filmem, i sprawdzam ile mam jeszcze miejsca na sam film (nadmieniam że rekompresuje wszystko bez wycinania żadnych dodatków , ścieżek audio czy napisów) następnie zaznaczam only movie i z określoną wielkością w okienku rekompresuje tylko film z potrzebnymi mi napisami i ścieżkami audio. na zakończenie procesu przeżucamy film do katalogu z menu i dodatkami i używamy IfoUpdate - film gotowy do wypalenia
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.06.2003
![]() |
Bardzo dobrze ze można było sie zapoznac z pracą tych trzech programów ale co do czasów kompresji filmów między DVD2ONe i DVDShrinkiem to czas wychodzi podobny bo jak doliczysz czas pracy decryptera to Ci wyjdzie nawet dłużej, wiec nie ma szkody
Pozdrawiam Rafał
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Witam
To jeszcze raz ja. Wypróbowałem Shrinka i jestem bardzo zadowolony z jego pracy, mam tylko jeden mankament gdy robie cały backup płyty i nie zalezy mi na dodatkach to nie moge ich usunąć. Jedynie zmniejszam je do minimalnego rozmiaru ksztem filmu. A gdy robie backup tylko poprzez zczytanie samych plkiów ....TS 0.0 itp po nagraniu płyty nie jest czytelna dla stacjonarnego czytnika Pozdrawiam
![]() |
#7 | |
Yoda
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
wciskasz Re-author i powinieneś przenieść tylko plik (title) filmu, wtedy dodatki nie powinny ci się zgrywać.
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Witam
A co wtedy dzieje sie z menu filmu, wtedy robi kopie samego filmu przy Re-Author. Pozdrawiam Rafał
![]() |
#9 | |
Yoda
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
Jeśli przeciągniesz tylko sam film, menu nie będzie dołączone, zresztą najprościej można to zobaczyć w podglądzie.
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
![]() |
DVDShrink rulezz
![]() zreszta ostatnio zawiodl mnie ![]() nagrywalem film i zamiast 4400Mb wyszlo 4600MB nie wiecie dlaczego ? czy ten program tak czasami ma ?
![]() |
#11 | |
Yoda
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
![]() dlatego m.in. powstają coraz to nowsze wersje programów
![]() |
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
![]() |
hmm
uff myslalem ze to moze cos u mnie ![]()
![]() |
#13 |
User nad userami :)
Data rejestracji: 09.01.2004
![]() |
Mnie tez sie to zdarzylo
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
DVD Shrink w wersji 3.1.1 RULEZZZ. Z opcja Deep Analysis polaczona z automatycznym ratio daje urywajace glowe efekty - do 2,5 h spokojnie mozna mu zostawic wolna reke!!! SHRINK TO POTEGA!!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 20.06.2002
![]() |
A co z InstantCopy 8 ?
Nikt tego nie uzywa ?
![]() |
|