Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 25.06.2003, 22:05   #1
lukas69
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 29.12.2002
lukas69 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Post Mini test - DVD2One I DVDShrink I Clone DVD

Ponieważ podejrzewam że wielu z was zastanawia się jakiego programu użyć do zrobienia "kopi" swojego filmu a jest dość dużo programów stwierdziłem że może przyda się mini test.
Jest to pierwszy jakikolwiek wykonałem więc proszę mocno nie krytykować.
Ponieważ wiem, że wielu z was używa powiedzmy bardziej zaawansowanych progrmów a przedewszystkim osiągającymi lepsze rezultaty dzięki dłuższej kompresji, która nie każdemu jest potrzebna więc nie testowałem DVD2DVD-R + CCE oraz Instant Copy.
Oto zawodnicy:
DVD2One 1.2 - najnowsza wersja (THX fido2001 sam przez dłuższy czas używałem wersji 1.1
CloneDVD 1.1.7.1 - najnowsze dziecko firmy Elby
DVDShrink 2.3 - program zdobywający coraz większą rzeszę zwolenników

Oprę się na: możliwościach programu i prostocie obsługi, jakości kompresji i czasie jej trwania oraz subiektywnym odczuciom

MOŻLIWOŚCI i OBSŁUGA:
Tutaj konkurencje nokautuje DVDShrink 2.3, który ma największe możliwości spośród całej trójki.
Oto najważniejsze cechy:
- kompresuje bezpośrednio z płytki DVD niezależnie czy jest zabezpieczona czy nie (nie radzi sobie z tym ani CloneDVD ani DVD2One - trzeba zgrywać Decrypterem)
- można ustawić oddzielny stopień kompresji dla każdego elementu filmu (Menu, Film, Dodatki) super funkcja zwłaszcza że ja na przykłąd kompresuje Menu i Dodatki na 10 stopniu (najwyższa kompresja i najniższa jakość) a film na jak najniższym stopniu Tej funkcji nie ma ani Clone ani DVD2One, może i są ale bez żadnej możliwości konfiguracji
- wycinanie dodatków, tutaj Clone i Shrink mają takie same funkcje, możemy wybrać wersję językową oraz napisy. DVD2One może robić również to samo ale tylko w trybie ONLY MOVIE - tracimy dodatki oraz menu, zostaje sam film, szkoda że nie ma tej funkcji gdyż nie każdemu potrzebny jest DTS a chce mieć dodatki w filmie
- w prostocie obsługi konkurencje nokautuje DVD2One, ale jest to spowodowane tylko małą ilością funkcji, bardzo wygodny jest CloneDVD i on jest najlepszym kompromise między prostotą a funkcjonalnością
DVDShrink jest dość estetyczny ale na początek może przestraszyć i nie wszystkie opcje sąwidoczne od razu

JAKOŚĆ I CZAS:
najpierw suche dane:
kompresowałem 3h film o przyjaźni Polsko - Niemieckiej, zajmował 7,66GB a Menu było w filmie 2MB więc doskonały okaz na sprawdzenie jakości
Oto czas kompresji:
DVD2One - 38 minut - szybko i zostawia daleko w tyle konkurencji
CloneDVD - 50 minut - wartość wpełni akceptowalna
DVDShrink - 75 minut - 2 razy dłużej od DVD2One

Co do jakości to po analizie różnice nie są kolosalne ale kilka uwag:
wszystkie 3 kopie da się odróznić od orginału, podejrzewam że gdyby był o 30 minut krótszy to różnice byłyby mniejsze i odrazu mówie: jeśli komuś mocno zależy na jakości to sugeruje wszystko co ma ponad 2,5h albo urzyć DVD2DVD-R albo zrzucić na dwie płyty DVD bez jakiejkolwiek kompresji
Jeśli mam oceniać w skali szkolnej (tydzień temu zakończenie
to jeśli orginał ma 6 to tak się przedstawia moja opinia:
DVD2One 1.2 - 4 - w niektórych miejscach widać piksele i powoduje to lekką nieostrość (pikseli nie wiele ale zawsze)
CloneDVD - 4+ - jakość niewiele lepsza
DVDShrink - 5- -tutaj długo się zastanawiałem ale zdecydowałem się na wystawienie bdb z minusem ponieważ "pikseloza" jest rzadko ale zamiast tego jest rozmycie, co oglądając na TV już tak nie przeszkadza

ODCZUCIA SUBIEKTYWNE:
DVD2One - doskonale nadaje się do szybkich kompresji ale jedynie samego filmu, gdyż z powodu braku funkcji nie ma nawet mowy o menu i dodatkach gdyż nie można wyciąć np: wersji węgierskiej (dźwięk) oraz hebrajskich napisów
CloneDVD - po pierwszych negatywnych opiniach do tego programu podszedłem z niechęcią ale po dłuższym obcowaniu moge określić go jako dobry i gdyby nie to że nie można zgrywać z zabezpieczonych orginałów to mógłbym go polecić i może nawet wytypować na zwycięzcę ale te niedociągnięcie jest dość poważne
dobrze jest chociaż że po zripowaniu filmu włączamy Clona i wsadzamy czystą DVD do napędu i czekamy na rezultat (np: 50 minut kompresji + 30 nagranie) i nie muszę podchodzić do kompa. No ale miał służyć wkońcu do nagrywania
ShrinkDVD - ten program mnie oczarował, mnogość funkcji i brak konieczności korzystania z Decryptera to niewątpliwe zalety, narzekać można jedynie na długi czas kompresji za niecolepszą jakość obrazu. Ogólnie POLECAM, szkoda tylko że nie nagrywa odrazu ale może naprawią to w przyszłości to wtedy byłbym maksymalnie zadowolony (włanczasz i idziesz do pizzeri

UWAGA: W porównaniu brakuje mi DVDXCopy ale nie miałem pełnej wersji i przetestowałem te trzy

za wszelkie błędy bardzo przepraszam, również za ortografie i gramatyke
chciałem dodać skompresowany załącznik ze screanami ale nie mogę ze względu na rozmiar musicie uwierzyć na słowo
Jeszcze raz podkreślam: W TEŚCIE JEST MOJE ZDANIE I MOJE ODCZUCIA i niektórzy mogą się z nimi nie zgadzać

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.06.2003, 22:09   #2
lukas69
Stały bywalec ;)

aha za największą zaletę DVD2One uważam niskie wymagania sprzętowe i polecam ten program każdemu kto ma mniej niż 800Mhz
ja testowałem na: AMD Duron 1,2Ghz, 640Mb DDR + LG GCE4020B
Stary 26.06.2003, 16:03   #3
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 01.06.2003
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ładnie opisane, na pewno wiele osób skorzysta, choć prawda jest taka, że kazdy powinien sam dla siebie zrobic taki test i wg własnych ocen wybrać to co mu odpowiada.

Mam pytanie odnosnie DVD2One, którego tyrbu uzywałeś Constant czy Variable? I jak je oceniasz, porównujesz?
Stary 04.07.2003, 23:04   #4
Dudolot
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.10.2002
Dudolot w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ja używam osobiście DVD2One 1.2.1 ale mam sposób na zmianą kompresji dodatków i samego filmu, otóż:
po zripowaniu filmu DVD w całości na dysk sprawdzam ile jest dodatków, ile zajmuje menu itd. Doświadczalnie (każdy musi nabrać wprawy sam)wyliczam jak mocno potrzebuje wszystko "ścisnąć" i zaznaczam wielkość wynikową jaką chce uzyskać. Im większe dodatki i menu tym większą kompresje muszę ustawić. Po rekompresji z katalogu wynikowego kasuję same voby z filmem, i sprawdzam ile mam jeszcze miejsca na sam film (nadmieniam że rekompresuje wszystko bez wycinania żadnych dodatków , ścieżek audio czy napisów) następnie zaznaczam only movie i z określoną wielkością w okienku rekompresuje tylko film z potrzebnymi mi napisami i ścieżkami audio. na zakończenie procesu przeżucamy film do katalogu z menu i dodatkami i używamy IfoUpdate - film gotowy do wypalenia
Stary 10.07.2003, 16:14   #5
Gromelski
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.06.2003
Gromelski w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Bardzo dobrze ze można było sie zapoznac z pracą tych trzech programów ale co do czasów kompresji filmów między DVD2ONe i DVDShrinkiem to czas wychodzi podobny bo jak doliczysz czas pracy decryptera to Ci wyjdzie nawet dłużej, wiec nie ma szkody
Pozdrawiam
Rafał
Stary 16.07.2003, 15:10   #6
Gromelski
Nowy na forum

Witam
To jeszcze raz ja. Wypróbowałem Shrinka
i jestem bardzo zadowolony z jego pracy, mam tylko jeden mankament gdy robie cały backup płyty i nie zalezy mi na dodatkach to nie moge ich usunąć. Jedynie zmniejszam je do minimalnego rozmiaru ksztem filmu.
A gdy robie backup tylko poprzez zczytanie samych plkiów ....TS 0.0 itp
po nagraniu płyty nie jest czytelna dla stacjonarnego czytnika
Pozdrawiam
Stary 16.07.2003, 15:16   #7
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Cytat:
Gromelski napisa***322;(a)
gdy robie cały backup płyty i nie zalezy mi na dodatkach to nie moge ich usunąć. Jedynie zmniejszam je do minimalnego rozmiaru ksztem filmu
Dziwne,
wciskasz Re-author i powinieneś przenieść tylko plik (title) filmu,
wtedy dodatki nie powinny ci się zgrywać.
Stary 17.07.2003, 10:46   #8
Gromelski
Nowy na forum

Witam
A co wtedy dzieje sie z menu filmu, wtedy robi kopie samego filmu przy Re-Author.
Pozdrawiam
Rafał
Stary 17.07.2003, 11:31   #9
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Cytat:
Gromelski napisa***322;(a)
A co wtedy dzieje sie z menu filmu, wtedy robi kopie samego filmu przy Re-Author.
Czy to jest pytanie czy stwierdzenie?
Jeśli przeciągniesz tylko sam film, menu nie będzie dołączone, zresztą najprościej można to zobaczyć w podglądzie.
Stary 19.07.2003, 20:32   #10
lukas69
Stały bywalec ;)

DVDShrink rulezz
zreszta ostatnio zawiodl mnie
nagrywalem film i zamiast 4400Mb wyszlo 4600MB
nie wiecie dlaczego ? czy ten program tak czasami ma ?
Stary 19.07.2003, 20:36   #11
Robs
Yoda
CDRinfo VIP

Cytat:
lukas69 napisa***322;(a)
nagrywalem film i zamiast 4400Mb wyszlo 4600MB
nie wiecie dlaczego ? czy ten program tak czasami ma ?
wszystkie tak czasami mają niestety, kto tego nie zaznał niech się cieszy,
dlatego m.in. powstają coraz to nowsze wersje programów
Stary 19.07.2003, 20:52   #12
lukas69
Stały bywalec ;)

hmm
uff myslalem ze to moze cos u mnie
Stary 12.01.2004, 09:32   #13
mesztica
User nad userami :)

Data rejestracji: 09.01.2004
mesztica zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mnie tez sie to zdarzylo
mesztica jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.01.2004, 15:26   #14
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
DVD Shrink w wersji 3.1.1 RULEZZZ. Z opcja Deep Analysis polaczona z automatycznym ratio daje urywajace glowe efekty - do 2,5 h spokojnie mozna mu zostawic wolna reke!!! SHRINK TO POTEGA!!!

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.01.2004, 15:39   #15
slawekb
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 20.06.2002
slawekb zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A co z InstantCopy 8 ?
Nikt tego nie uzywa ?
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: