Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 06.01.2005, 19:30   #1
Liar
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.10.2004
Liar w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
DvDRemake raz jeszcze - po raz pięćsetny HELP

Witam czytająco - odpisujących

Pozwalam subie na histeryczno-zrozpaczone prośby o pomoc.
Dwa dni siedzę i nie jestem w stanie wstawić do mapy bitowej przycisku, podświetlić go opowiednio i.t.d. Jestem na etapie umiejętności utworzenia voba z obrazkiem. Potrafię ją umieścić w w/w programie i na tym koniec.
Wiem, że trzeba zrobić subpikczery, ale jak ?? I Jak je potem umieścić na tej mapie bitowej ? Kurna - ugrzązłem.
Niejaki Adams32 rozpisywał się obszernie, że dość dobrze opanował ten program, pokonał wiele napotkanych problemów, ale nie wiem jak do niego dotrzeć. Może przeczyta tego posta i odpowie.
Innymi słowy jak krok po kroku przygotować obrazek, dołożyć do niego przycisk, odpowiednio ustawić kolory, aby był efekt po wciśnięciu.
Myślę, że z komendą jaką ma wykonać poradzę sobie sam.
I proszę nie odsyłajcie mnie do takich narzędzi jak np. Scenarist lub DvDMaestro.
Liar jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.01.2005, 12:33   #2
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 10.07.2003
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Adams zdaje się być zajęty. Z tego co pamiętam jego próby dołożenia całkiem nowego guzika do menu spełzły na niczym ZTCP to problemem był layout).
Możesz spróbować wykorzystać do tego NuMenu4U (rozbiór menu na czynniki pierwsze, generowanie skryptu dla Scenarista itp ; NM4U daje się przekonać do wykorzystania oryginalnych plików bez przekodowywania). Ten fragment, który Cię interesuje możesz zmodyfikować w samym Scenarist'e (tak przeczytałem, że nie chcesz Scenarista ale wbrew pozorom tego typu aplikacja może być niezbędna)
Możesz również spróbować wygenerować menu przy pomocy dvdauthorGUI (tylko, że musiałbyś chyba samodzielnie rozebrać menu na części składowe a na pewno musiałbyś ręcznie złożyć z powrotem w całość przy pomocy w/w programu).
Generalnie cały mój pomysł sprowadza się do wygenerowania menu (całego bądź tylko interesującego Cię fragmentu) prawie od zera. DVDReMake'm możesz potem podmienić Cell-ID (tylko pamiętaj o skopiowaniu poleceń podpiętych pod guziki)
Te subpictures, o których wspomniałeś są bitmapami. Co więcej wszystkie podświetlenia (mimo, że wyświetlane osobno pod każdym guzikiem w miarę nawigowania po meni) są częścią jednej bitmapy (NM4U powinno Ci wypruć tą bitmapę jeśli nie to Subripper może się okazać pomocny - trzeba nim tylko potraktować plik _0.VOB)
Z dodawaniem guzika w menu związana jest jeszcze jedna kwestia: logika nawigacji. Bardzo rzadko np. przycisk włączający napisy zawiera wyłącznie polecenie Set STTN nr_strumienia przeważnie pod guzik podłączone jest ustawianie pewnego rejestru na jakąś wartość a dopiero później na podstawie tej wartości podejmowana jest decyzja o tym co należy zrobić. Jeśli dokładasz guzik powinieneś zachować tę logikę. To z koleji oznacza, że musisz ją najpierw poznać (bardzo dobrym narzędziem do tego jest IfoEdit i jego DVD Play - pozwala na podglądanie rejestrów, przydatny może być również PGCEdit).
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: