Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 23.11.2003, 12:38   #1
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 10.01.2003
Lokalizacja: WARSZAWA
Posty: 5
tomob w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mój komputer do do obróbki video

Witam wszystkich. Mogę powiedzieć o swojej konfiguracji, by ułatwić zadanie osobom chcącym montować filmy. Moja konfiguracja jest dość kosztowna (jak na amatora), ale najistotniejsze jest to, że jest w miarę sprawna i nie mam problemów z różnorakim oprogramowaniem do obróbki filmów. Testowałem takie oprogramowanie jak Adobe Premiere 6.0, Premiere PRO, Ulead (kilka wersji do obróbki i autoringu w tym najnowsze). Nigdy nic mi się nie sypało(odpukać w niemalowane..). Moja konfiguracja to: płyta Asus A7M266-D, dwa procesory Athlon MP 2000, pamięć rejestrowa ECC Kingston 768 MB RAM, dodatkowy kontroler IDE Promise ATA 100, trzy dyski IBM z serii Vancouver 30G 60G i 120G, nagrywarka CD Plextor 48 24 48, nagrywarka DVD Pioneer A04 (niestety nie nagrywa płyt DVD pod NERO, używam RecordNowMax), karta IEEE 1394 firmy Asus, karta graficzna Radeon 8500. Kontroler Promise mam włożony w PCI 64 bit, który działa na 66 MHz, podobno wtedy kontroler ma przepustowość 200 Mb/s. Do tego mam oczywiście odpowiedni zasilacz ATX Huntkey LW-6400H - jest bardzo cichy (25 dB) z powodu zastosowania odmiennego sposobu chłodzenia niż standardowy i ma 400W. Na procesorach mam coolery Cooler Master HHC-L61 - ciche i dobrze chłodzą. Obudowę mam na kształt serwerowej, gdyż taka moim zdaniem najlepiej spełnia swoją rolę. Nie jest dużo większa od midi tower, ale ma dużo miejsca i dobre chłodzenie dysków, płyty i procesorów - Codegen Super Power 9001 - nie jest droga. W obudowie mam dwa wentylatory Thermaltake Smart Case Fan II - mają płynną regulację obrotów i są naprawdę ciche. Dlaczego tak dużo miejsca poświęciłem chłodzeniu, zasilaczowi i obudowie? Dlatego, że do takiego sprzętu potrzebny jest dobry zasilacz (stabilne napięcie), a chłodzenie całości musi być wydajne i co więcej ciche. Naprawdę jestem zadowolony z tego komputera. Składanie go było pewnym ryzykiem, gdyż nie wiedziałem, co z tego wyjdzie. Nie mam typowej karty DV do obróbki, ale dwa Athlony całkiem nieźle sobie radzą z przetwarzaniem. W Adobe Premiere Pro efekty mogę podglądać w czasie rzeczywistym.
__________________
Tomek
tomob jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.11.2003, 16:01   #2
Caliente
 
Avatar użytkownika zorg
 
Data rejestracji: 30.09.2002
Lokalizacja: Zorgberg
Posty: 3,402
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
No to jak sie chwalimy to sie chwalimy.

P4 3ghz HT mobo intel D865GBFL memory 1024Mb Kingston ddr400-3200,zasilacz enermax 465W,karta stara radeon 8500all in wonder,Yamaha F1 -Sony dru500a. dyski 1- Raptor WD(SATA), 2-WD 100 i maxtor 60.obudowa aluminium !!! a programy kazdy ma te co chce czyli co mu pasuje -wiec nie ma sie czym chwalic
__________________
zorg jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.11.2003, 09:33   #3
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika icemac
 
Data rejestracji: 24.02.2003
Lokalizacja: śmietnik
Posty: 13,689
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
a co to ma wspolnego z tym forum tomob ?!?!
czy to jest jakis problem lub jego rozwiazanie ?!?!
__________________
Blog o perypetiach z miniakiem
icemac jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.11.2003, 10:33   #4
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
taaa jeszcze powiedz ile dales za ten sprzet

Jak sie chwalimy to sie chwalimy : Celeron 566MHz, 192 sdram, riva tnt 16 MB, dwa dyski (jak na razie razem 21 GB ) dwa napedy i tylko jeden dodatkowy wiatrak na dysk, a komputer jeszcze ma podłączonych dużo urządzeń zewnętrznych, starczy?? i żyje.... i tak budzi we mnie podziw bo nieźle ciągnie

tak apropo, pracowalem kiedys w firmie zajmujaca sie produkcja TV,szef kompa mial wypasionego, czesto go usprawnia...wazna rzecza jest procek, najlepiej nadaja sie do tego Pentiumy.
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.11.2003, 16:46   #5
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 10.01.2003
Lokalizacja: WARSZAWA
Posty: 5
tomob w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Odpowiedź.

Moim celem jest przedstawienie konfiguracji mojego kompa i ocena jak on pracuje z różnym oprogramowaniem. powinna powstać baza gdzie każdy mógłby wrzucić konfig swojego kompa i napisać co mu działa, co nie. Nie pisałem tego by się chwalić, bo do obróki video chciałbym mieć nieco bardziej profesjonałny sprzęt i nie uważam, że jest się czym chwalić. Jeżeli ktoś myśli o dwóch prockach może skorzysta z mojego opisu. Mało jest testów konfiguracji dwuprocesorowych.
__________________
Tomek
tomob jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.11.2003, 20:34   #6
..::Blue Machine::..
 
Avatar użytkownika Edwardo
 
Data rejestracji: 12.11.2003
Lokalizacja: Krakow
Posty: 1,575
Edwardo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
"mam, (..) mam,(..) mam,(..) mam,(..) mam,(..) mam,(..) mam.
i co jeszcze masz?


buhahaha tomb! rozbawiles mnie swoim postem... co ma wspolenego to co piszesz z obrobka wideo? powiedz mi skad ty sie wziales?skad sie urwales...
moglbym sie do wszytkigo przyczepic... chociazby do "cichego" wentylka niby 25dB... a co powiesz na 17dB?albo do kontrolera IEEE... niby masz w PCI.. i co? przerwania ci tylko zajmuje... ile ty masz lat pwiedz...
w profilu masz napisane "aktulane zajecie: informatyk" hyhyhy czemu od razu nie wpisalem mam wypasionego kompa (moim zdaniem wcale takim wypas to nie jest)
i co? co robisz z filammi? na divxy wrzucasz napisy i potem kompresujesz jeszcze raz do divx albo czego innego?
sluchaj dziecino, a co do obrobki wideo ma obudowa...albo ciche wentylki... ktore w rzeczywisoaci nie sa ciche... kurde gosciu!


no i bardzo dobrze ze podkresliles ze jak na amatora jest dosc kosztowna...
zaimponowales mi tym...
no i ATA100! wow! masz ATA100? ale wypas! jej... tez bym chcial miec ATA100...

a najlelepszy jest tytul watka "Moj komputer do obrobki video"

wiesz co? myslenie nie boli, wiec pomysl czasem zanim cokolwiek zrobisz (w tym napiszesz)
Edwardo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.11.2003, 20:35   #7
..::Blue Machine::..
 
Avatar użytkownika Edwardo
 
Data rejestracji: 12.11.2003
Lokalizacja: Krakow
Posty: 1,575
Edwardo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez tomob
Mało jest testów konfiguracji dwuprocesorowych.

za to duzo szpanerow....
Edwardo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2003, 07:40   #8
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 10.01.2003
Lokalizacja: WARSZAWA
Posty: 5
tomob w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Widzę, że niektórzy nie zrozumieli o co dokładnie mi chodziło. Wiec napiszę, że mój temat skierowany jest do ludzi poważnie zajmujących się edycją Video. Jeżeli ktoś jest poważnie zainteresowany to zapraszam na forum www.filmowiec.pl.
__________________
Tomek
tomob jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2003, 08:07   #9
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 10.01.2003
Lokalizacja: WARSZAWA
Posty: 5
tomob w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Skoro możesz sie u mnie do wszystkiego przyczepić to napisz jaką byś zaproponował konfiguracje kompa do edycji video i authoringu jednocześnie niezawodnego, w umiarkowanej cenie, niegłośnego, i sprawnie działającego z Adobe Premiere. Kodującego z DV do MPEG2 w najwyższej jakości poniżej 10 godzin. Czepiasz się ATA100? Rozumiem, że stać Cię na dyski SCSI 10000 obr/min. i kontroler macierzowy. Rozumiem też, że wiesz gdzie kupić płytę główną za rozsądne pieniądze pod dwa Athlony ze zintegrowanym kontrolerem IEEE 1394. Chętnie skorzystam, gdyż mam niedostatek slotów PCI.
__________________
Tomek

Ostatnio zmieniany przez tomob : 29.11.2003 o godz. 08:55
tomob jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2003, 09:06   #10
..::Blue Machine::..
 
Avatar użytkownika Edwardo
 
Data rejestracji: 12.11.2003
Lokalizacja: Krakow
Posty: 1,575
Edwardo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
tomob: daj buziaka w czubek ***
nie chce mi sie pisac postow z tak zadumana osoba w sobie jak ty... milej edycji wideo
Edwardo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2003, 09:16   #11
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,244
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Edwardo
"mam, (..) mam,(..) mam,(..) mam,(..) mam,(..) mam,(..) mam.
i co jeszcze masz?


buhahaha tomb! rozbawiles mnie swoim postem... co ma wspolenego to co piszesz z obrobka wideo? powiedz mi skad ty sie wziales?skad sie urwales...
moglbym sie do wszytkigo przyczepic... chociazby do "cichego" wentylka niby 25dB... a co powiesz na 17dB?albo do kontrolera IEEE... niby masz w PCI.. i co? przerwania ci tylko zajmuje... ile ty masz lat pwiedz...(...)
no Edwardo rozbawiles mnie do bólu heheh niezłe teskty. (powiedz nam lepiej skad sie wziales skad ty sie urwales ). Hehe

W sumie tomob troche Cie rozumiem, ale troszke bo coś tam w tych dalszych tłumaczeniach chciałeś dać do zrozumienia.

BTW wydaje mi się, że aby złożyć kompa do obróbki video nie trzeba mieć dużych umiejętności i wiedzy. Teraz są takie komputery, że pociągną wszystko, a sprzedawca w dobrym sklepie komputerowym pomoże dobrać płyte główną nawet pod te dwa procki.
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.11.2003, 11:09   #12
Bywalec
 
Data rejestracji: 26.10.2003
Posty: 55
pparadox w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez tomob
Moim celem jest przedstawienie konfiguracji mojego kompa i ocena jak on pracuje z różnym oprogramowaniem. powinna powstać baza gdzie każdy mógłby wrzucić konfig swojego kompa i napisać co mu działa, co nie. Nie pisałem tego by się chwalić, bo do obróki video chciałbym mieć nieco bardziej profesjonałny sprzęt i nie uważam, że jest się czym chwalić. Jeżeli ktoś myśli o dwóch prockach może skorzysta z mojego opisu. Mało jest testów konfiguracji dwuprocesorowych.

Witam!!
Kochany tombo czytajac twoj tekst nie ma mowy z ta konfiguracja o pofesjonalnym montazu....zajmuje sie tematem od 3 lat oczywiscie nie tak profesjonalnie jak ty za pomoca mojej wiedzy i sprzetu podalem obrobce okolo 100 filmow.....jezeli chodzi o PC-ty sa to malo stabilne k omputery w obrobce video....decudujac sie na sprzet z 2 prockami i bedec profesjonalista dziwie sie ze nie zdecydowales sie na Maca... jeszcze odnosnie konfiguracji i sameg kontrolera FireWire myslac o wmaiare szybkiej pracy i pdggladzie w czsie rzeczywistym bez renderowania efektow bedziesz musial przemyslec zakup karty do montazu firmy typu CAMPUS itp........jeszcze jedno to co napisales odnosnie sprzetu bylo juz wszystko napisane na stronie wspomianej przez ciebie czyli WWW.filmowiec.pl istnieje tam bardzo dobra wyszukiwarka i mysle ze to bedzie rozwiazaniem problemu dla ciebie....hmm wiesz jestem tam stalym bywalcem i nie pamietam abys cos przyczinil sie istotni dla tego forum.........


jako NIEPROFESJONALISTA jestem w stanie odpowiedziec na twoje pytania....lecz nie na tym forum i mysle ze temat mozemy uznac za zakonczony.....


Oczywiscie docenia twoj wklad w dobro innych i dlatego zapraszam do wspolpracy choc ton i sposob twojego tekstu mogl zdenerwowac letko uzytkownikow tego forum.......wiesz i tak mala ci sie dostalo mysle ze wiekszosc czytajac twojego posta niezle sie bawila nie majac ochoty odpisywac na niego...
__________________
pozdrawiam
paradox

Ostatnio zmieniany przez pparadox : 29.11.2003 o godz. 11:14
pparadox jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.11.2003, 14:57   #13
..::Blue Machine::..
 
Avatar użytkownika Edwardo
 
Data rejestracji: 12.11.2003
Lokalizacja: Krakow
Posty: 1,575
Edwardo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez CIAPEK
no Edwardo rozbawiles mnie do bólu heheh niezłe teskty. (powiedz nam lepiej skad sie wziales skad ty sie urwales ). Hehe
a czym cie tak rozbawilem jeseli moge wiedziec?
Edwardo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO