![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.11.2004
![]() |
MPEG 2 czy MPEG 1
Wiadpmo, że płyty DVD Video są kompresowane w MPEG 2, a w MPEG 1 są kompresowane płyty VCD.
Ostatnio przegrałem parę płyt za pomocą DVD Shrink i nagrałem na DVD +R, po sprawdzeniu w programie Nero Info Tool wykazało: DVD Video, File system ***8211; ISO9660, UDF, Video Format ***8211; PAL (MPEG 1, 720x576). Nero mi wykazał MPEG 1, a nie MPEG 2. Płyta ***8222;chodzi***8221; w odtwarzaczu stacjonarnym jako DVD Video ***8211; jest wszystko porządku ***8211; tylko to wskazanie ***8211; MPEG 1 ***8211; jest niepokojące. Co prawda nagrałem w ten sam sposób jeszcze inną płytę, ale już DVD ***8211;R i Nero wskazał mi MPEG 2, nie wiem co się dzieje. Czy to jest normalne zjawisko, czy możliwe są przy kompresji MPEG 1 inne wskazania ***8211; takie jak do DVD Video, może Nero się myli ? Krótki fragment zrobiony z AVI został skompresowany do MPEG 2 (DVD+R) ***8211; innych wariantów nie sprawdzałem. Czy można wpłynąć na te wskazania, czy należy się nimi przejmować (płyty te są odtwarzane w stacjonarnym DVD, który teoretycznie powinien odtwarzać co najwyżej DVD-R)? Maciek |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie podales najwazniejszego - jakiego rpogramu uzyles do transkodingu tych plyt DVD?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pentium4ever
Data rejestracji: 06.12.2003
![]() |
REPETA:
jak sprawdziłem to u mnie zarówno dla DVD+R jak i DVD-R wskazuje MPEG-1 Nero Info Tool się myli to jest MPEG-2 jak najbardziej użyj innych programów do sprawdzenia np. odtwarzaczy programowych takich jak PowerDVD czy temu podobne one wskazują prawidłowo jaki kodek jest użyty |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.11.2004
![]() |
To było Nero
Za pomocą Shrinka kopiowałem, a za pomocą Nero nagrywałem ...
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|