![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.02.2006
![]() |
Dodawanie napisów do DVD z dwoma filmami i menu
Proszę o pomoc w następującej sprawie:
Mam pięknie zrobioną płytkę DVD z dwoma filmami (pochodzenie Xvid) z pięknym menu startowym (dwa tytuły do wyboru) i menu rozdziałów dla każdego filmu (ponad 30 rozdziałów dla każdego z filmów). Stosując się do znalezionych na forum informacji zrezygnowałem z użycia DVDMaestro, a wykorzystałem do obróbki m.in. IfoEdit (tzw.uproszczona wersja autoringu). Po wielu próbach i wyeliminowaniu zielonych napisów udało mi się w końcu poskładać film z napisami tak że efekt jest zadowalający... Ale tylko do pewnego momentu. Odtwarzacz widzi gdzieś tam moje 33 rozdziały, ale odtwarza tylko jeden długi rozdział 1/33 o długości całego filmu.. Nie jest też możliwa nawigacja z poziomu menu rozdziałów (po wybraniu dowolnego rozdziału - zawsze rusza od początku). Chyba dlatego, że pozmieniał się plik ifo (ze względu na napisy). Ale jak zrobić, by wszystkie dotychczasowe funkcje płytki działały i by działały dodane napisy. Chciałbym pozostać przy obróbce z wykorzystaniem IfoEdit. Proszę o pomoc. PLEASE!!!!!! |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 02.12.2005
![]() |
a czym robiles to menu? rozumiem ze miales te filmy na i plycie DVD razem z menu i chciales dodac napisy i teraz ci nie dziala?? czy jak. moze napisz dokladniej i po kolei
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Rozumiem, że masz te 2 filmy jako oddzielne titleset. Pamiętałeś o celltimes przy authoringu? Pamiętałeś o update plików ifo po authoringu i podmianie plików? Bo chyba tak robiłeś...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
c.d. 2
1. Miałem 2 filmy Xvid(divx)
2. Nie chciałem użyć WinAVI, bo chciałem mieć napisy z możliwością włączania i wyłączania (wiadomo o co chodzi) 3. Nie ma znaczenia czym zrobiłem sobie menu (tak myślę) - Używam TMPEG TSUNAMI lub NeroVision 4. Powstała płytka z menu głównym w którym można wybrać jeden lub drugi film i z menu rozdziałów dla każdego filmu. (Rozdziały ustawiłem sobie tak jak chciałem w czasie tworzenia płytki) 5. I wszystko gotowe... 6.Teraz mam gotową płytkę z dwoma filmami i menu, ale bez polskiej ścieżki dźwiękowej i bez napisów... 7. Chcę więc dodać napisy... 8. Wydzielam z pierwszego tytułu ścieżki a/v (VOBEDIT) 9. Przygotowuję napisy srt i przerabiam je SRT2SUP 10. Mam napisy w formacie sup i przystępuję do połączenia wszystkiego w IfoEdit 11. Wszystko gra tzn. dźwięk + obraz + napisy - OK, ale gdzieś znikają mi rozdziały 12. Po próbnym wstawieniu uzyskanych vobów z pierwszego filmu do "ORYGINAŁU" a) uruchamia się menu startowe - wszystko OK, b) odpalam pierwszy film - wskakuje menu rozdziałów - OK c) wybieram rozdział 6 - film startuje od początku d) próbuję wybrać kolejny rozdział np 4/33 - brak reakcji 13. Drugiego filmu nie obrabiam bo będzie to samo co z pierwszym dopóki nie załapię gdzie jest w tym wszystkim błąd PODSUMOWUJĄC: Co chcę zrobić: - Wprowadzić do VOB'ów mojej "oryginalnej" płytki polskie napisy - Zachować strukturę menu istniejącą na mojej "oryginalnej" płykce - Zachować rozdziały z mojej "oryginalnej" płytki Mam tu jeszcze jedno pytanie na temat: Czym lub jak konvertować avi z bitrate 23,976 do DVD, żeby nie pojawiał się efekt stopklatki po każdej sekundzie (to chyba to dodawane 1,024, które brakuje do pełnego 25 fps dla DVD PAL). Jest na to jakiś sposób (np. minimalne przyspieszenie całego filmu - tak by program nie generował dodatkowej klatki ![]() HELP HELP |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Po pierwsze metoda, którą stosujesz, zda egzamin tylko w przypadku, gdy oba filmy masz w oddzielnych VTS - w sumie nie odpowiedziałeś na to pytanie. Sprawdź, czy masz film w postaci VIDEO_TS.IFO....VTS_01_0.IFO....VTS_02_0.IFO
Po drugie - w twojej metodzie, pomiędzy punktem 8 a 9 powinieneś za pomocą ifoEdit zapisać rozdziały filmu do pliku (Celltimes.txt). W punkcie 11, gdzie robisz authoring ifoEditem, powinieneś wczytać te rozdziały do authoringu. Nie widzę też jednej rzeczy - po podmianie oryginalnych Vob na te nowo zrobione powinieneś dokonać update'u plików ifo za pomocą np. programu BatchUpdateIfo. Ostatnie twoje pytanie jest omówione w poradniku CobryVerde - zerknij na temat przyklejony w dziale DVD-Video. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
tak oczywiście każdy film jest osobnym tytułem
VIDEO_TS.IFO.... - tu jest menu z dźwiękiem i ruchomymi obrazkami VTS_01_0.IFO.... - tu jest pierwszy film VTS_02_0.IFO.... - tu jest drugi film Dzięki za podpowiedź w sprawie rozdziałów - zaraz wypróbuję Nie korzystałem też z BatchUpdateIfo. Dzięki. Napiszę jak mi poszło |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Po dodaniu napisów i autoringu w IfoEdit powstały nowe pliki ifo i tak je wstawiłem do oryginału... Nie wiem czy dobrze?? A co zrobić z Video_ts.ifo i Video_ts.bup dotyczącymi menu startowego - czy to te pliki trzepa update'ować za pomocą np. programu BatchUpdateIfo. Mógłbyś to sprecyzować?? Z góry dziękuję |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
To powinno być wszystko OK
![]() Pamiętaj o update plików ifo, jednak zamiast BatchUpdateifo zastosuj program ifoUpdate - musisz przecież do oryginalnych plików ifo wprowadzić informację o nowej ścieżce napisów ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Reetou
Dzięki za wczorajszą pomoc, ale muszę Cię dzisiaj znowu troszkę popytać... ;-) Po długich cierpieniach udało mi się poskładać wszystko razem i po sprawdzeniu myślałem, że wszystko będzie OK. Przetestowałem to na PowerDVD. Wszystko chodziło. Uruchamianie filmów z menu. Uruchamianie rozdziałów z menu rozdziałów. Automatyczne przejście do drugiego filmu po zakończeniu wszystkiego... Pozostała mi tylko jedna rzecz do zrobienia - zmniejszyć trochę rozmiar całości - do 4488MB. I tu pojawiły się problemy. DVD Shrink 3.2 - widzi tylko pierwszy film... CloneDVD - widzi obydwa, ale wywala się po kilku sekundach pracy.. Co zrobić? Jak naprawić ifo (bo chyba tu jest problem)? I które ifo naprawić VIDEO_TS.ifo? (bo chyba tu coś nie gra...) Z góry dzięki |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Cytat:
![]() Otóż źle - i stad pewnie wynikają problemy w Shrinku. Po auhoringu powstaje ci cała struktura DVD: voby i pliki ifo. Musisz (jeśli trzeba) pozmieniać nazwy nowych VOBów na takie, jakie są w oryginale i zastąpić te oryginalne nowymi. Plików ifo nie przegrywasz. Do updatu plików ifo zastosuj program ifoUpdate wskazując w nim odpowiednio ścieżki do oryginalnych i nowych plików ifo, uzyskanych po authoringu. Wskazuj w nim pliki ifo z poszczególnych titlesetów, a nie video_ts.ifo. Później jeszcze Get VTS sectors o którym pisałem wcześniej. Najlepiej jeszcze po w/w operacjach wczytać film do DVD Remake i go stamtąd wyeksportować - poprawi to, z czym nie poradził sobie ifoUpdate. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Teraz wszystko gra i buczy. Pozdrawiam mkbijou |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
mam pytanie...czemu!
jeszcze kolega @mkbijou nie ma reputy ![]() nazwa tematu ok cała dalsza część jest dobra poglądowo dla ludzi chcących zrobić coś podobnego. chęć wiedzy, sposób wypowiedzi i współpraca zapowiada nam wybitnego forumowicza. ja swoje reputy gdzieś wystrzelałem i z tego powodu....i nie tylko, piszę. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
..: DVD-VIDEO :..
Data rejestracji: 20.08.2003
![]() |
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
I jeszcze malutki problemik natury kosmetycznej dla pełni szczęścia...
Po ukończeniu, sprawdzeniu i wypaleniu POWER DVD widzi ANGIELSKĄ ścieżkę dźwiękową i POLSKIE napisy - wszystko OK. Po włożeniu do stacjonarnego DVD jest ścieżka dźwiękowa i są oczywiście napisy, które można załączyć i wyłączyć, ale odtwarzacz nie widzi ich języka... Kiedy składałem wszystko do kupy - widziałem te informacje w plikach .ifo dla poszczególnych filmów i tam też po wypaleniu pozostały... Skąd więc odtwarzacz stacjonarny czyta informacje o ścieżkach, że ich nie rozpoznaje... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wczytaj film do PGCEdit -> znajdź VTST z filmem w lewym oknie (poznasz po czasie trwania) -> kliknij na nim 2x -> w oknie, które się pojawi wybierz przycisk Current domain streams attributes -> sprawdź jakie są wpisy przy Subpic (pewnie nic
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|