![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.07.2004
![]() |
przycinanie sie filmu
Witam.
W jaki sposób przerobic film z formatu ntsc o predkosc 23.976 fps na pal o predkosci 25fps albo ntsc 29.97 fps zeby film nie przycinal sie. gdy przerobilem na 25fps (pal) to co kilka sekund bylo przycinanie sie obrazu. podobnie z ntsc 29.97 fps ale bylo mniej widoczne. film przerabialem za pomoca tmpgenc. A jezeli si nie da to chociaz napiszcie za pomoca jakiego programu przygotowac plytke dvd-video z filmami w formacie ntsc 23.976fps bo ja uzywalem tmpgenc dvd author i on niechce przerorobc. Pisze ze musi byc format filmu ntsc z predkoscia 29.97 fps. Dzieki. Narazie |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 21.10.2002
![]() |
jezeli to plik *avi to programem DVD2SVCD, The FilmMachine, Tmpgenc tylko musisz zaznaczyc w okienku ze z formatu Ntsc na Pal (DVD2SVCD) a w Tmpgenc wybierasz format jaki chcesz.Jak przygotowac plyte DVD? mozna skorzystac z programu DVDLab
tworzy menu i etc. bardzo dobry ("tmpgenc dvd author" slyszalem o tym programie ale nie korzystalem moze ten opis pomoze tobie - link jest na koncu) taki wlasnie musi byc jezeli chcesz wykonac strukture plyty DVD w formacie NTSC 29.97 http://www.cdrinfo.pl/artykuly/tda1.5/index.php |
|
|
|
|
|
#3 |
|
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
a w jakim formacie jest ten film
![]() to zacinanie wynika z faktu, że TMPGEnc zwiększając FPS, generuje dodatkowe klatki żeby zachować pierwotny czas trwania filmu i jego "tempo". i na tych klatkach filmy się czasem zacinanają. ale inaczej np. przy zamianie z 23.976 na 29.97 czas filmu by się znacznie skrócił a on sam by się wyświetlał nienaturalnie szybko. do tego musiał byś znacznie ścisnąć audio co by dało też kiepski efekt. tylko zamianę z 23.976 na 25 można w ten sposób zrobić bez prawie widocznych skutków ubocznych... generalnie zmiany FPS czyli standardu video lepiej unikać ![]() a DVD NTSC musi mieć FPS 29.97 - wartość 23.976 to tzw. FPS wewnętrzene, które mają filmy DVD NTSC, dzięki specjalnej funkcji Pulldown. jak chcesz film 23.976 przerobić na DVD NTSC to właśnie trzeba użyć Pulldown. opis tej operacji jest na mojej stronie... jeszcze jedno - czasami przy operacji zmiany FPS film się rwie tylko na komputerze a na DVD stacjonarnym odtwarza się już normalnie. sprawdź to...
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.07.2004
![]() |
dzieki za pomoc i mam jeszcze jedno pytanie a czy moge w tym programie pulldown przerabiac pliki mpg bo probowalem i nic sie nie dzieje
?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |