![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.05.2005
![]() |
niewidzialne pliki na DVD
Witam po raz pierwszy.
Mam nadzieję, że nie dałem ciała, ale po dwóch dniach bezskutecznego szukania na forum postanowiłem wreszcie poprosić o pomoc. Mam stacjonarną nagrywarkę Panasonica. Jak wiecie nagrywa ona płyty DVD-RAM i DVD-R (finalizowane i nie). Mój sprzęt w kompie (LG i NEC) "odczytuje" (odpowiednie napędy) DVD-RAM i niesfinalizowane płyty DVD-R w sposób następujący: płyty są pokazane (np. we właściwościach) jako zapełnione w całości (niezależnie ile na nich nagrałem), ale podgląd np. w Total Commnaderze (czy Eksplorerze Windowsa) nie ujawna plików (niby nic na nich nie ma). Próby importu płyty przez Nero Vision Expres (i zabiegi DVD Shrinkiem) kończą się informacją o wadliości płyty (chyba). Czy mogę liczyć na jakąś pomoc? |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
możesz.
pierwsza zasada finalizować płyty na stacjonarnej nagrywarce. będą widziane przez nagrywarki komputerowe. edit: a Witaj na forum ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Elo @Papametro
Oczywiscie, ze mozesz liczyc na pomoc ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Wiem o finalizacji płyty DVD-R (i wiem, że wówczas pliki są widoczne DVD Shrink itd), ale dziękuję za radę. Sądziem jednak, że niesfinalizowane DVD-R będzie widoczne w kompie tak samo jak niesfinalizowane DVD-RAM (to taki eksperyment). Ze sfinalizowanymi płytami DVD-R nie mam problemów (innych - poza DVD-RAM ten model Panasonica - jak wiecie - nie zapisuje).
Ale wracjając do tematu: nagrana płyta DVD-RAM nie da się sfinalizować w Panasonicu (stacjonarnym e85h) - przynajmniej ja tego nie umiem i w instrukcji też nie ma na ten temat ani słowa - co najwyżej zabezpieczyć. Przeczytałem na forum m.in. coś takiego: Mam nagrywarkę stacjonarną Panasonic. Postanowiłam zrzucić parę rodzinnych filmów, ale wiadomo jak one są nagrywane (bez obróbki się nie obejdzie ![]() Dziękuję. oraz Mam płytę DVD-RAM, z filmem, nagraną na stacjonarnej nagrywarce DVD Panasonic, po przeczytaniu w komputerze zapis na niej ma postać: katalog: Dvd_rtar pliki: Vr_movie.vro 4.057.663.488 Vr_mangr.bup 36.127 Vr_mangr.ifo 36.127 czy ktoś wie czym rozłożyć główny plik z danymi, na strumień audio i video w celu utworzenia normalnej struktury płyty dvd złożonej z plików .vob ? Mój sprzęt komputerowy (i kolegi też - m.in. LG z DVD-RAM) widzi tę płytę jako krążek CD (sic!) zapełniony w 100% np. 2 GB danych (może też być np. 100% 1, MB danych - zależy od długości fimu, kompresji, itp - wiecie lepiej ode mnie). Po kliknięciu (np. w TC, czy Eksplorerze) płyta się "otwiera", ale nie ma w nim widocznych żadnych plików czy katalogów (gdyby były, to bym sobie poradził). Wyspecjalizowane programy edycyjne (TMPEnc, NeroVision, DVD Shrink) też nie widzą katalogów i plików. Może to kwestia firmware cd-rom'ów, albo kwestia specyficznego oprogramowania koniecznego do otwierania takich płyt? A może popełniam jakiś oczywisty błąd? P.S. ed hunter i qfir<--dziękuję za dobre słowo i przywitanie. Jestem wdzięczny. P.S. II (dodane ca h: 8,20) Spróbuję dziś ca 10.00 upewnić się w zaprzyjaźnionym sklepie komputerowym, czy nie jest to wina napędów (sprzętu lub firmware). Dam znać. Ostatnio zmieniany przez Papametro : 21.05.2005 o godz. 08:21 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ja mam pomysł, aby dać sobie spokój z DVD-RAM i nagrywać na RW
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
W zaprzyjaźnionym sklepie/serwisie na razie nie mają pomysłu: płyty DVD-RAM są mało popularnie i nie mieli kiedy nabrać doświadczenia. Czy ktoś się zetknął z takim problemem, może na innym nośniku? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 05.05.2005
![]() |
jeżeli możesz nagrać na DVD-R to nagraj na DVD-R, i po problemie. Shrink widzi takie płyty, taki zapis. Natomiast Adobe Premier wymaga formatu AVI-DV
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pentium4ever
Data rejestracji: 06.12.2003
![]() |
dziwna sprawa
skoro obsługuje DVD-R to dlaczego nie ma obsłużyć DVD-RW? próbowałeś czy sugerujesz się instrukcją? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
..: DVD-VIDEO :..
Data rejestracji: 20.08.2003
![]() |
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...&highlight=VRO Mogę tylko przypuszczać, ale płyta chyba musi być sfinalizowana zeby można było ujrzeć pliki.
Ostatnio zmieniany przez PIOTR34 : 22.05.2005 o godz. 00:23 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
janulek-->Sfinalizowane DVD-R widzi, ale chodzi o to, aby nie marnować płyt jednorazowych, np. w przypadku konieczności edycji nagrania.
Mirek-1977-->dlatego nie posługuję się DVD-RW (i DVD+RW), bo nagrywarka Panasonic e85h nie nagrywa na takich płytach (pisałem o tym). W instrukcji do sprzętu, Necie, itd. tak piszą, ale sam sprawdziłem i to jest fakt - inaczej nie zawracałbym głowy. PIOTR34-->właśnie ten wątek cytowałem powyżej. Mój problem polega na tym, że komp nie widzi tych plików na płycie DVD-RAM. Jeśli wiesz, w jaki sposób sfinalizować płytę DVD-RAM w stacjonarnej nagrywarce DVD (płytę DVD-RAM, a nie DVD-R), to napisz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
![]() |
Cytat:
Spróbuj użyć programu Isobuster , służy on do tworzenia obrazów płyt CD/DVD nawet jeśli nośnik jest uszkodzony. Inne wyjście: Jeśli masz kamerę i możliwość zrzucenia materiału do kamery z nagrywarki Panasonic'a e85h na komputer, za pomocą karty FireWire. Godzina tak zrzuconego materiału zajmuje ok. 13GB na dysku. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Piotr34-->Nagrywanie płyty DVD-RAM na full nic nie da/daje. Dzięki isobusterowi (dzięki za radę, skuteczna) wiem już, że pliki są na płycie, gdybym miał wersję płatną tego programu byłbym w stanie je wyciągnąć. Obraz płyty jest czytany przez PowerDVD - można sobie pooglądać film nagrany na DVD-RAM, ale pliki nie są widoczne. Przypuszczam, że mój system (Win'98) i zainstalowane oprogramowanie widzi DVD-RAM jako niesfinalizowaną płytę wielosesyjną.
Czy ktoś ma jakieś dalsze propozycje? |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
![]() |
Zainstaluj XP i najlepiej z systemem plików NTFS. Sprawdź czy isobuster nie wypakuje Ci plików bo niektóre programy mogą wypakować dane z obrazu natomiast mają ograniczenia do tworzenia tych obrazów.
Ostatnio zmieniany przez PIOTR34 : 22.05.2005 o godz. 15:24 |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
Niestety, WinXP odpada. Isobuster w wersji zarejestrowanej najwyraźniej poradziłby sobie ze skopiowaniem plików, po prostu w mojej wersji jest to opcja zablokowana: pojawia się stosowny komunikat.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
![]() |
No i po problemie: wielkie dzięki dla PIOTRa34 za pomoc oraz wsparcie logistyczne i koncepcyjne (górnolotnie ;-)).
Dla następnych pokoleń: przypuszczam, ze płyty DVD-RAM nagrane na wspomnianym Panasonicu są traktowane przez napędy komputerowe jako wielosesyjne niesfinalizowane. Tak więc - zgodnie z radą PiOTRa34 - otworzyłem płytę Isobusterem. Potem skopiowałem ścieżkę/katalog z trzema plikami: Vr_movie.vro, Vr_mangr.bup oraz Vr_mangr.ifo. Potem znowu rada PIOTRa34 i pliki zostały otwarte i przekopiowane za pomocą Ultraiso. Pozostał problem niestandardowego pliku *.vro, który powinienem zgodnie z radami z forum (wcześniejsze posty w innych wątkach) przekonwertować na plik *.vob np. przy użyciu Movie Factory 2, DVD Workshop (działa także NeroVision Express 3, TMPGEnc). Proces ten trwał w NeroVison Express ca 2,5 godziny (film ma 1,5 h, procesor Athlon 2,4) i zakończył się zwiechą pod sam koniec. Z głupia frant załadowałem te trzy pliki do TMPGEnc DVD Author i mimo komunikatu o nieprawidłowym standardzie plików po kilkunastu minutach miałem działający obraz płyty DVD. I jeszcze ciekawostka: stary napęd combo LG GCC-4320B czyta płyty DVD-RAM, mimo że oficjalnie nie powinno się tak dziać (vide opisy sprzętu). Jeszcze raz: bardzo dzięuję PIOTRowi34. P.S. www.chip.pl/arts/archiwum/kth/kthar_42360.html - oto jeden z opisów tego napędu LG. Ostatnio zmieniany przez Papametro : 23.05.2005 o godz. 00:06 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|