![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 06.12.2003
![]() |
Nowe menu wzorowane na oryginale
Witam, od razu zaznaczę że moje pytanie dotyczy DVD Maestro. Robię następującą rzecz, mam oryginalny film do którego dokładam polskie napisy. Wykorzystuje do tego Maestro przy okazji zostawiam tylko jedną ścieżkę dźwiękową. Po obróbce w Maestro chciałbym dołożyć oryginalne menu. Próbowałem to zrobić zgodnie z tym opisem: http://robs.wz.cz/guides/shrink_menu/index.htm ale niestety nie poradziłem sobie. To znaczy generalnie nie radzę sobie z PgcEdit, ze zmianą first play, tak żeby płyta odtwarzała się od tego momentu który bym chciał. Pomyślałem więc że można spróbować samemu zrobić menu wykorzystując do tego materiał z oryginału. Oryginalne menu jest ruchome, to znaczy jako background jest fragment filmowy. Kombinowałem jak wyciągnąć z oryginału potrzebne klipy i w końcu użyłem do tego NuMenu4u. Do stworzenia menu używam DVD Maestro (bo wydaje mi się najprostszy). Ale jest pewien problem. Otóż oryginalna animacja menu wygląda tak że startuje film (background), po kilku sekundach płynnie pojawiają się napisy które stają się przyciskami. NuMenu wyciągnął mi dwa pliki które odpowiadają za ten efekt, jeden jest krótszy o kilka sekund, zaczyna się od momentu gdy napisy już się pojawiły. W maestro udało mi się zrobić coś takiego: startuje menu1 (to z pojawiającymi się przyciskami) animacja trwa 56 sekund, w Playback Control ustawiłem Timeout na 56 s. W Connections w Menu1 Timeout ustawiłem Menu2 które jako background ma tą krótszą animację i Playback Control ma ustawione na Loop, czyli odtwarza się w pętli i wygląda to tak że przyciski się nie pojawiają ponownie tak samo jak w oryginale. Ale jest pewien myk takiego rozwiązania. Otóż za nim się pojawi grafika przycisków widać ich podświetlenie, a przynajmniej jednego jeśli się pomanipuluje opcjami kolorów. Wstawiłem więc dodatkowy przycisk który oczywiście nie ma swojego Subpicture i ustawiony jest jako Invisible, jest on domyślnym przyciskiem przy starcie menu. Ale to rozwiązanie też ma swoją wadę. Zanim animacja dojdzie do momentu gdy już się pojawiają przyciski można przy pomocy nawigacji przełączyć się na inny przycisk i podświetlić go i znów wracamy do efektu którego próbuje uniknąć. Wydaje się, że trzeba by opóźnić pojawienie się subpicture albo zablokować przez pierwsze kilka sekund możliwość przełączania przycisków. Czy to się da w Maestro? A jeśli nie to jak to zrobić inaczej?
pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|