I świetnie, bo jeśli spróbujesz sam przez to przebrnąć, załapiesz od razu o co w tym wszystkim chodzi i z każdą płytką będziesz poruszał się sprawniej. A w ten sposób można całkowicie przebudować sterowanie na płytce.
Cytat:
Napisany przez siwek
Najpierw próbowałem to zrobić w VTST 6, 1 TTN 1 Title 16 ale nie pozwalało mi tam wpisać instrukcji: Jump
|
Ograniczenia wynikają z samej specyfikacji DVD-Video, np. niemożliwy jest bezpośredni skok z jednego VTST do drugiego - całość musi być wykonana przez video managera.
Ale PGCEdit ma tak skonstruowanego command editora, że nie trzeba pamiętać wszystkich niuansów - wiesz w jakiej domenie się znajdujesz i wiesz gdzie chcesz skoczyć. Jeśli w command edytorze skorzystasz z menu 'Jump to' to z rozwijalnej listy będziesz miał dostępne skoki z danej domeny tylko te, które są dozwolone. Przyjrzyj się możliwościom.
Cytat:
Napisany przez siwek
Zaułważyłem też że czasami wartości w rejestrze zmieniają się mimo że nie widać żadnych instrukcji które by to powodowały ( SPRM 4, 6, 14).
|
Nie wszystkie SPRMy możesz w ogóle zmieniać - wartości niektórych zmieniają się automatycznie, sprzętowo, w zależności od wykonywanego programu - nie należy się tym przejmować, a traktować informacyjnie.
Cytat:
Napisany przez siwek
Dalsza część wydaje się jednak trudniejsza. Bo trzeba by wychwycić, tak kombinuje, jaka instrukcja jest wykonywana po wybraniu Play w menu głównym i w jej miejsce wstawić instrukcje które są wykonywane po wybraniu play w tym drugim pod menu, uwzględniając pewnie wartości rejestrów.
|
Od tego jest też symulacja - tak jak na początku przechodzisz dalej obserwując zmiany - przede wszystkim GPRM, i tak jak na początku, możesz wykorzystać dowolny PGC by w pre command ustalić odpowiednie wartości GPRM i wykonać skok bezpośrednio do filmu.
Cytat:
Napisany przez siwek
A z tymi wartościami też jest problem, bo jak np. w menu głównym, przed wciśnięciem play wejdziemy w set up, to wartości oczywiście są inne. Nie wiem, próbuje rozpisać sobie co w którym momencie się zmienia ale atrament mi się skończył, zeszyt zapisałem, ręka mnie rozbolała i naszły mnie wątpliwości czy dobrze kombinuje.
|
Właściwie nie ma - w Set up ustawiasz albo audio albo subs. Jeśli zmiana następuje bezpośrednio poprzez zaadresowanie SPRM 1 lub 2 - to w ogóle się tym nie zajmujesz. Jeśli są adresowane przez wartości rejestrów GPRM, to też sprawa prosta - trzeba uważać tylko, żeby nie zapisać bezpośrednio wartości SPRM, czy nie zmienić wartości GPRM wykorzystywanych dla audio/subs (niezły bełkot, ale jak zaczniesz działać nabierze on sensu

)
Nie musisz zapisywać 100 tys. kartek przy tym - możesz kopiować wykorzystywane instrukcje do scratchbooka, dokonać w nim ich redukcji i skopiować z niego insrukcję spowrotem do wybranego PGC. To co trzeba sobie czasami ponotować, to zmieniające się wartości śledzonych rejestrów GPRM.
Walcz, jakby co, pisz...