![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 09.03.2005
![]() |
NTSC vs PAL jeszcze raz
mam do wyboru 2 kamery, jedna ntsc droga pal (brzmi troche jak zadanie tekstowe w podstawowce)
wlasciwie jest to jedna kamera tylko w 2 wersjach (panasonic dvx100) wersja ntsc nagrywa 24p fps , 30p fps i 60i fps pal 25p fps i 50i fps p - progresive i - interliaced ze wzg na predkosci (i cene) wybieram wersje ntsc - tylko jakie napotkam problemy odtwarzajac material w polsce ? (mowie juz o gotowym DVD po edycji ) czy film 24fps bedzie sie gryzl z nasza czestotliwoscia 25fps (50hz)?jakich efektow ubocznych moge sie spodziewac? czy moze nie ma to znaczenia? czy zamiana 60 fps z przeplotem na progresive da mi 60 czy 30 fps? tu poprzestane choc mam jeszcze kilka pytan. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Prędkością nie ma się co sugerować - wynika ona ze standardów, a nie z większa/lepsza. W Polsce z NTSC właściwie nie powinieneś mieć problemów - większość sprzedawanego sprzętu RTV jest dwusystemowa.
Apropos ostatniego pytanka - na 1 sekundę w trybie z przeplotem składa się 60 _półobrazów_. Jeżeli poskładasz z nich całe klatki (progressive), to otrzymasz 30klatek/sekundę. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Forumator
Data rejestracji: 04.04.2004
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Pentium4ever
Data rejestracji: 06.12.2003
![]() |
jeżeli stacjonarny DVD ma możliwość czytania NTSC to TV nie ma wiele do gadania
stacjonarka wyśle taki sygnał do TV że będzie on prawidłowo wyświetlany mam koncercik 29.970 FPS i stacjonarkę obsługującą NTSC natomiast telewizor stary jak świat i wszystko w kolorze ładnie się wyświetla stacjonarki już od dłuższego czasu udostępniane w sklepach mają możliwość czytania NTSC więc nie ma obawy sprawdź a się przekonasz |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 09.03.2005
![]() |
dzieki za wszelka pomoc, uspokoiliscie mnie
|
![]() |
![]() |
![]() |