![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.09.2006
![]() |
Odtwarzacz DVD nie widzi płyty VCD
Witam wszystkich,
Jestem pierwszy raz na forum. Troszkę poczytałem i chcę prosić o pomoc mądrzejszych od siebie: Przygotowałem sobie płytkę VCD z własnoręcznie zmontowanym klipem za pomocą WMM, przekonwertowałem ją na mpg-1 ( VCD), nagrałem za pośrednictwem Nero versja 5. coś tam - zgodnie ze wskazówkami z forum wsadziłem do odtwarzacza DVD ( Sony ) . Odtwarzacz wyświetla komunikat, że nie ma płyty CD. Porównałem moją płytkę z wypalanymi fabrycznie płytkami VCD - na nich znajdują się jeszcze pliki autorun.inf i XXXXX.exe, do którego jest skierowanie z autorun.inf. Na mojej płytce tego nie ma. Co powinienem zrobić, żeby płytka zadziałała ? Czy należy jeszcze użyć dodatkowych narzędzi ? Jeśli tak - jakich? Czy jest gdzieś opisany mechanizm nagrywania VCD za pomocą Nero ( od strony fizycznej i logicznej a nie funkcjonalnej ). Czy gdzieś znajdę opis działania stacjonarnego odtwarzacza ? W jaki sposób rozpoznaje płytę, etc ? Pozdrawiam jerry1000 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Ten autorun.inf i plik .exe dla stacjonarnego odtwarzacza nie jest potrzebny... jest to tylko program kt***243;ry ma wystartowa***263; na kompie
![]() hmm, je***380;eli wrzuci***322;e***347; swojego .mpg do nero do kompilacji vcd to powinno wszystko by***263; ok.. mo***380;e po prostu Tw***243;j odtwarzacz ma jakie***347; problemy z p***322;ytkami CD... spr***243;buj nagra***263; na czym***347; lepszym... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
rozumiem, ***380;e t***322;oczone p***322;yty VCD ten odtwarzacz czyta? jaki model dok***322;adnie?
czy ten mpeg-1 jest zgodny ze standardem VCD? jak***261; nagrywark***261; nagrywana p***322;yta? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Dziękuję Wam za zainteresowanie,
Szczegółowe dane dotyczące modelu odtwarzacza ( Sony ), nagrywarki (LG) i użytego konwertera wrzucę wieczorem, po powrocie do domu. a'propos płyt: pierwszy egzemplarz nagrałem na nośniku "niebieskim", drugi na "srebrnym" - Verbatim. Spróbuję jeszcze dziś na Sony. Na komputerze po konwersji na mpg klip chodzi. Po włożeniu płyty odtwarzacz wyświetla napis "NO CD". Płyty tłoczone fabrycznie odtwarza bez problemu. Amatorskich do tej pory nie próbowałem - to pierwszy raz :-) Jak sprawdzić, że konwersja jest zgodna ze standardem ? Wydawało mi się, że mogę tylko ufać programowi ... Jeszcze jedno - mimo, że zaznaczam przy nagrywaniu "Przechowuj obrazy źródłowe w PICTURES", po nagraniu ten katalog jest pusty. Czy przy klipie, jeśli wszystko jest w jednym pliku, zaznzaczenie tej opcji jest potrzebne ? Pozdrawiam serdecznie jerry1000 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
1150kbps - standard VCD. bywają stacjonarne odtwarzacze nie lubiące innego bitrate.
sprawdzić można programem GSpot http://www.headbands.com/gspot/v26x/gspot260b00.zip |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
Dobry Wieczór,
Podaję dane moich urządzeń: Odtwarzacz: Sony DVP-S536D Nagrywarka: LG GCE-8480B Nero v. 5.5.8.3 Próbowałem na nast krążkach: Hawk 1-48x CD-R80 niebieski Sony CD-R 700 MB srebrny Verbatim CD-RW Hi-Speed 8x-10x 700MB Emtec CD-R 700 MB zielonkawy Przeczytałem na którejś z anglojęzycznych stron, że ten odtwarzacz poprawnie współpracuje z płytami Vivastar (?) nie pamiętam dokładnie nazwy Nie widziałem takich płyt :-( Co można zrobić z tym fantem ? Wygląda na to, że albo coś jest z prędkością zapisu - za szybko ? ( nagrywałem od x8), albo ... nie mam pojęcia ... odtwarzacz próbuje kręcić płytą, czegoś na niej szukać, ale rezultat jest zawsze ten sam ... :-( Dzięki za linka - sprawdzę. Głupie pytanie do ed-huntera - jeśli nie chcesz nie odpowiadaj - MAsz coś wspólnego z łowiectwem ? Bitrate - 1411kb/s Pozdrawiam jerry1000 Ostatnio zmieniany przez jerry1000 : 05.09.2006 o godz. 23:00 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
trzeba nagrać na CD-RW
![]() stare Sony nie chcą czytać nagranych CD-R ![]() też czytałem na videohelp.com o Vivastarach - zapomnij ![]() czy mam coś wspólnego z łowiectwem - tak, naprawiłem ostatnio sąsiadowi wędkę ^_^ |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Na CDRW te***380; nagra***322;em - na Verbatimie ... rezultat jak wy***380;ej ...
Spr***243;buj***281; zmieni***263; bitrate na taki jak poda***322;e***347; i wypr***243;bowa***263; jakie***347; inne kr***261;***380;ki ... Hmm zosta***322; ju***380; chyba tylko z***322;oty ... Jaka mo***380;e by***263; przyczyna nie czytania ? zbyt szybko nagrane ? bo barwa kr***261;***380;ka w takim wypadku chyba nie ... mo***380;e spr***243;bowa***263; na czym***347; starym ? Dzi***281;ki za odpowied***378; apropos nicka :-) . my***347;la***322;em, ***380;e tak ja cz***281;sto bywasz w lesie, st***261;d pytanie. Pozdrawiam jerry 1000 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|