![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 29.12.2002
![]() |
Padają mi płyty DVD - H E L P !
Mam taki problem:
w ciągu tygodnia padły mi dwa filmy DVD, padły to oznacza że mają błędne sektory i są problemy z odczytem a przegrac to wogóle nie ma mowy ![]() Jeden film ma błędy na 93%, nagrywane Nero 5.5x, płyta Esperanza x1 - NAGRANA X2 NA lg 4020B - nagrany w czerwcu Drugi ma błędy na 83%, nagrane tez w Nero 5.5x ale przez znajomego a nie przezemnie na Pionierze A05 - płyta Princo x4 i nagrana z taką prędkością - nagrany w lipcu filmy nie mają rys, nagrały się prawidłowo i obejrzałem je przechowywane były prawdiłowo i nie wiem kompletnei co się stało Filmy miały nadruk wykonany na nalepkach NEATO - czy to powoduje padnięcie płyt ? Proszę się wypowiedzieć bo jeśli płyty od tak sobie padają to tragedia i nie wiem co kompletnie robić H E L P !!!
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
volleyball
Data rejestracji: 14.11.2002
![]() |
Nie wiem czy o to chodzi ale moge się tylko domyślać.
Miałem Toshibe 5002 i wypalone na niej filmy, jakieś pół roku temu (esperanza x1 i x2). W tym momencie zacinają się co pare minut lub przeskakują sceny. Też na nich były naklejone krążki. Ale nagrane na Sony z naklejkami cały czas działają. Nagrywarka? Gdzieś przeczytałem, by równo nalklejać na płytke, ponieważ będzie żle wyważona i gdy będzie się kręciła to mogą wystąpić błędy w odczycie,czy jakoś tak. Moge się mylić.
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
![]() |
hmm właśnie czyli lepiej nie naklejać ? teraz kupiłem zestaw do naklejania NEATO za 50zł i teraz nakleja się idealnie równo, myślałem że tamte filmy też są naklejone poprawie (Predator jest zrobiony wręcz perfekcyjnie
![]() czy może zalezy to od płyty ? bo padła zarówno Esperanza jak i Princo a nagrywarki również dwie co wskazuje że jednak nie tu lezy błąd a na ilu płytach masz naklejone i na ilu masz ten problem ? ja mam naklejone na 3 plytach i problem na 2 ![]()
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
![]() |
aha a może na płytahch OEM (pod nadruki) ten problem nie występuje ?
sam nei wiem co mmam myśleć dzisiaj chciałem oblepić całą kolekcje a teraz się boję może ktoś rozwiać moje obawy ?
![]() |
#5 |
volleyball
![]() |
Ziom , to co ja napisałem to tylko przypuszczenia. Był taki czas gdy wchodziły nagrywarki DVD i zastanowiano się nad ich działaniem z różnymi nośnikami. Kupowałem zawsze 100szt i się dzieliłem. I zawsze na te 100 zdarzały się, że pare niedziała od razu. A po czasie czyli teraz jest jeszcze więcej niedziałąjących.
Znikneły mi problemy z nośnikami gdy zakupiłem Sony ( drogo ale wiem że będzie działać ) i tak właśnie jest. Nie mam większych prblemów. Nagrywarka? raczej nie ale mam złe wspomnienia z Toshib'ą Naklejki? po coś to musi być. Nośniki? Najbardziej prawdopodobne.
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
![]() |
hmm
też fakt ani Esperanza ani Princo nie słyną z jakości, może dlatego nie trzeba ich łączyć w porównaniu z nalepkami ![]()
![]() |
#7 |
Stały bywalec ;)
![]() |
miles
przetestowalem wlasnie swoj trzeci film z nadrukiem - TITANIC na Esperanzie i errory już po 55% czyli plyta do wyrzucenia ![]() o dziwo perwszy film Gwiezdne Wojny: Mroczne Widmo mimo ze byl katowany niemilosiernie wciaz dziala ![]() widze ze nadruki przyczyniaja sie do tego procesu w znacznym stopniu, ale nie są czynnikiem decydującym (nośnik ?)
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
![]() |
ciekawi mnie opinia i doświadczenie innych - widze ze w takim razie nadruki nie maja sensu - moze tylko na specjalnie do tego przeznaczoncyh plytach
ktos z CDkami mial takie problemy ?
![]() |
#9 |
volleyball
![]() |
Zajarany jak małolat walne sobie kolekcje ładne zrobionych DVD. Pare dni temu włąsnie zauważyłem jak pożyczyłem 30 płytk dvd koledze.
Np. "raport miejszości" bez naklejki działa, ale "Asterix i kleop" z naklejką zacina się na ostatnich minutach. Więc nie naklejam od jakiegoś czasu. Co do CD te są jeszcze lżejsze , chyba z naklejką wyjdą marnie. Marker to jest maszina.
![]() |
#10 |
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
hmmmm - może faktycznie naklejki coś mieszają - mam oklejone wszystkie płyty i sprawdze je. jak do tej pory nie miałem problemu i myśle, że chodzi tu przede wszystkim o jakość płytki. w końcu te różnice w cenach (pomiędzy różnymi płytkami) to także kwestia technologii produkcji i materiałów a to ma decydujące znaczenie dla jakości. jedno jest pewne - w miarę możliwości trzeba unikać tanich i podejrzanych nośników. skoro za 9 zł można kupić płytki TDK a i inne markowe DVD's też tanieją to nie ma sensu ryzykować bo takie "wypieki" powinny przetrwać lata. dlatego już od jakiegoś czasu olałem Princo, Esperanze i inne wynalazki i jade na TDK i Verbatimach...
www.cobraverde.net - moja strona o VIDEO/DVD: porady, napisy, pliki itp. Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 26.08.2003 o godz. 17:36 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.07.2002
![]() |
Wiec tak z mojego doswiadczenia....swojego czasu nalepialem nalepki..
teraz podejrzewam ze mam z 50 filmow z nalepkami... jednak podczas odtwarzania po jakims czasie plyta staje ..przeskakuje sektory...i koniec... na poczatku myslalem ze cos jest nie tak i wyjaralem film jeszcze raz....potem sie okazalo ze jednak tamten dzialal..lekko sie zdziwilem.... pomylslaem sobie ze moze w jakis sposob plytki sie zbytnio nagrzewaja (PRINCO) i troche pomagalo po zchlodzeniu dzialal z 10 minut tam gdzie poprzednio sie walila...jednak po tym czasie to samo... wiec zdarlem nalepke i film poszedl idealnie... wyprubowalem to kilka razy zawsze ten sam skutek....po zdarciu nalepki film chodzi dobrze.... wydaje mi sie ze nagrzanie plyty z nalepka ma jakis wplyw na to... albo tylko tak mi sie wydaje... w kazdym badz razie sprubojcie zedrzec nalepke...w miare dokladnie i napiszcie czy to cos pomoglo. Nie mialem okazji potestowac na tdk bo dopiero od jakiegos czasu udalo mi sie kupic kilka sztuk -R po cenie "w miare" Ostatnio zmieniany przez painkor : 26.08.2003 o godz. 19:51 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Co do nalepek to nie wiem - płyty CDRAudio jakie mam z nalepkami działają do tej pory dobrze. Ale zaprzestałem tej zabawy bo żmudna i kosztowna. Moze w DVD faktycznie nalepka zmienia jakoś wyważenie płyty, nagrzewanie się płyty z nalepką też jest może inne ? A więc moim zdaniem w DVD lepiej nie nalepiać.
Co do nośnika to uważam,ze to ważna rzecz - lepszy nośnik powinien nam gwarantowac lepszą trwałość. Dlatego kupuje TDK i Verbatim. A nawet preferuje TDK , choć Verbatim gwarantuje nawet 100 lat trwałości. Boje się tylko,ze jak płytki zaczną powszednieć, tanieć, to nawet jakość markowych DVDR spadnie. W końcu znamy to z płytek CDR. Wiadomo,ze najlepsze sa Verbatimy od Mitshubishi Corp. Czyli Data Life Plus, Metal Azo, Crystal Azo. Ale przecież były już Verbatimy bez oznaczeń Data Life, nawet od CMC Magnetics. Jeszcze gorzej jest z TDK. Coraz trudniej o orginalny nośnik TDK Corp. Są już TDK z nosnikiem Ritek i Tayio Yuden. I jeszcze inne bywają. Co prawda wypalacze doświadczeni zapewniają,że Ritek i TY są OK ale ja sam już nie wiem. Na razie w DVDR nośniki są jeszcze firmowe (w firmowych). Ale jak wzrośnie gwałtownie zapotrzebowanie i macierzyste fabryki przestaną nadążać z produkcją ? Pozdrawiam Jabba |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 16.02.2003
![]() |
Nie tak dawno też pisałem na ten temat(ale było bez odzewu)i myślałem że ten problem tyczy się tylko mnie.To jest ciekawe, ponieważ u mnie nagrane filmy na płytach(Princo i Esperanza)po jakimś czasie się tną i są z naklejkami.Ale zastanawia mnie, że film pierwszy raz idzie bez problemów i odłożony na półkę po jakimś czasie się zacina.Jedno co jest pewne że tylko filmy z naklejkami na płytach Princo i Esperanza się zacinają, a na innych (markowych)idzie dobrze, choć nie wszystkie sprawdziłem. Myślę że CobraVerde ma rację, co do tanich płyt.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No już zaczyna się ta gra z nośnikami. Kupiłem do sprawdzenia płytkę TDK +R (Made in Tajwan). No i co mówi program DVDplusIdentifier (ściągnięty z CRINFO) ? Oto dane :
Unique Disc Identifier : [RICOHJPN-R00-01+R] ----------------------------------------------------- Disc Type : [DVD+R] Manufacturer ID : [RICOHJPN] Media Type ID : [R00] Product Revision : [01] Disc Application Code : [General Purpose] Recording Speeds : [2.4x] ----------------------------------------------------- [DVD Plus Identifier - http://DvdPlusID.CdFreaks.com] A więc mamy nośnik Ricoha na TDK. Płytki -R sa chyba od TDK (tak podaje DVDDecrypter). Ale jakim programem można równie dobrze jak dvdplusIdentifierem sprawdzić płytki -R ? Podajcie jakieś przykłady, proszę ! Jabba |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Bywalec
Data rejestracji: 21.08.2003
![]() |
Cytat:
Co do programu do odczytu danych producenta, to pojawil sie Smart-Burne Media Check. Mozna sprawdzic DVD-R i DVD+R. Wracajac do meritum. To, ze Ricoh robi plytki dla TDK, to nic dziwnego. Wlasciwie wszystko produkowane przez Ricoha wypala sie i odtwarza swietnie. Ricoh robi plyty dla Memorexa, TDK, Traxdata, DVD-RW dla Sony, DVD-R dla Maxella, Imation, Datasafe. Sam mam odlozone 100 OEMowych Richow DVD+R, ale pale tez na DVD-r Leda(Princo)x1, bez problemow. Z tanich plytek moge polecic DVDpro (princo grade "A") - niestety nie dostepne w Polsce - no i z drozszych Riteki x1 i x4, choc ja wlasciwie nigdy nie pale z wieksza predkoscia niz x2. I nie chodzi o to, ze Sony DRU500a nie chce palic tanszych nosnikow z szybkoscia wieksza nix x2, ale dla tego, ze z doswiadczenia wiem, ze im wolniej pale, tym mniej problemow mam pozniej z plyta. Nie wiem jak z Esperanza i Datexami, bo nigdy tego nie wkladalem do napedu, ale slyszalem slabe raczej nieciekawe opinie. Oprocz jakosci samego nosnika - producenta, wlasciwie wszystko zalezy od partii wyprodukowanych plyt, sprzetu na jakim pali sie plyty i bardzo czesto softu. Czasami zdarzaja sie male paradoksy. W Nero mialem problemy z tanimi playtkami x4 - wlasciwie na okolo 20 plytek, 3 mialem zrypane, a te same plytki wypalane w Instant Copy z x2 i pod Alkohol 120% z szykoscia x4, chodzily bez jakiegokolwiek problemu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|