Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 27.06.2006, 05:16   #1
vilano
Bywalec

Data rejestracji: 30.10.2005
vilano zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
PAL na NTSC

Witam,
Mój problem jest taki, że wszystkie artykuły tu opisywane omawiają sposoby przeróbki plików właście z NTSC na PAL.
Mieszkam za wielką wodą , więc chciałbym przerabiac filmy divix PAL na DVD ale NTSC.
Przebrnałem juz przez masę artukułów i poradników ale wszystkie pokazuja dokładne ustawienia dla NTSC na PAL.
Czy możlecie szanowni forumowicze polecić jakiś artukuł, poradnik, dotyczący mojej sprawy. Czy te programy które konwertują NTSC na PAL równiez działają w drugą stronę.
Serdecznie dziękuję za wszystkie podpowiedzi
vilano jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.06.2006, 07:46   #2
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Talking

Cytat:
Napisany przez vilano
[...] Czy te programy które konwertują NTSC na PAL równiez działają w drugą stronę.
[...]
Witaj.

Dlaczego sam nie sprawdzisz?

http://www.divx.howto.pl/Artykul-kategoria-5.html
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.06.2006, 13:03   #3
rocher
joanna

Data rejestracji: 22.08.2005
rocher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
by***322;o takie pytanie na forum, nawet nie tak dawno, sama odpowied***378; na nie dawa***322;am u***380;yj opcji szukam, bywa ca***322;kiem przydatna
rocher jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2006, 02:33   #4
vilano
Bywalec

Ok więc sprawdzam pokolei. Może będzie to dla kogoś wskazówka jak programy zachowują się w takim przypadku.
Program ConvertXto DVD, konwertuje plik do formatu NTSC ale po uruchomieniu filmu mamy lekkie przeskoki, więc faktycznie program zmienia fps z 25 (film DIVX) na 29, coś tam (film DVD w NTSC), ale nie robi tego w sposób odpowiedni.
Stary 28.06.2006, 07:47   #5
PIOTR34
..: DVD-VIDEO :..

Data rejestracji: 20.08.2003
PIOTR34 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
U***380;yj Canopus Procoder'a standardem dla DVD w systemie NTSC jest oczywi***347;cie 29,97 fps
TU mo***380;esz si***281; zaprzyja***378;ni***263; z niekt***243;rymi opcjami programu mimo i***380; poradnik dotyczy konwersji z DV/AVI do DVD

PIOTR34 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2006, 07:49   #6
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Przeskoki mog***261; (cho***263; nie musz***261;) by***263; wywo***322;ane nienajlepsz***261; jako***347;ci***261; p***322;yt lub za szybkim wypalaniem.

Na szcz***281;***347;cie b***281;d***261;c w USA masz ***322;atwy dost***281;p do p***322;yt od yudena.

Chwali si***281; to, ***380;e pr***243;bujesz i dzielisz si***281; do***347;wiadczeniami.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.06.2006, 23:43   #7
vilano
Bywalec

Więc lecimy dalej.
Odpowiadajac na podane wczesniej sugestie:
1. Wypalam najmniejszą dozwoloną prędkością (pomyslalem tak jak ty że lepiej wolniej ale dokładniej). Zuzyłem już 7 płytek, i mysle że wiecej nie trzeba gdyż mozna odpalac otrzymany materiał zarówno w Power DVD jak i Media Player Classic. Tak sam rezultat jest zarówno na płycie jak i odpalając z dysku twardego.
2. Tym razem w ruch poszedł program The Film Machine z dekoderami odpowiednio płatnym Conopus Proceder oraz bezpłatny HCenc.
W obydwu przypadkach czas konwersji nie licząc wczesniejszej konwersji Audio wynois około 4 godzin (tylko 2 przebiegi), więc jest nieporównywanie dłuższy niż w poprzednim wykorzytywanym przeze mnie programie (tam około 50 minut)
Jakość jest taka sama a nawet i gorsza (oczywiścvie chodzi mi o nieszczęsne przeskoki.
W przypadku konwersji divix PAL na DVD PAL oba programy spisał się bdb
Zaznaczam że moja platforma sprzętowa oparta jes na procesorze ATLON XP 3200 64 bit, 1 gb DDR oraz WIN XP z SP2
Gdzie może byc przyczyna tych przeskoków. Co robię nie tak. Gdzie należy szukac odpowiedzi ?
Stary 29.06.2006, 12:32   #8
vilano
Bywalec

No to lecimy dalej.
Ty razem w ruch poszedł program sugerowany przez Piotra 34 - DVD2SVCD. Czas kompilacjhi trwał średnio około 1 godziny, ale rezultaty podobne do poprzednich programów.
Tweirdzę, iż chyba wszystkie podobne do siebie programy tego typu nie radza sobie jeszcze z konwersją pliku DIVIX PAL do DVD NTSC.
Moze jest jakaś osoba która wie jak rozwiązać ten probelm.
Stary 29.06.2006, 15:48   #9
PIOTR34

Sugerowa***322;em inny program "Canopus Procoder" bez ***380;adnych nak***322;adek typu TFM czy DVD2SVCD, a tak z ciekawo***347;ci to sprawdz***281;, bo wydaje mi si***281; ***380;e nie powinno by***263; takich numer***243;w przy konwersji PAL do NTSC, mo***380;esz jeszcze spr***243;bowa***263; w Tmpgenc Plus, jednak musisz by***263; cierpliwy, program nie nale***380;y do najszybszych.

Stary 29.06.2006, 23:45   #10
vilano
Bywalec

TMPG ENC był pierwszym programem który wykorzystałem do konwersji PAL na NTSC. Rzeczywiście konwersja trwała nie wiem może ze 4 godziny, natomiast rezultatem niestety były przeskoki.
Nadmieniam że cały cza moim testom poddaję konwersji film The.Legend.Of.Lucy.Keyes.2006.PL.DVDRip.XviD-DNP.(osloskop.net).avi, fps 25 klatek.
Licze na pomoc wszystkich specjalistów, gdyz to moze pomóc mi w rozwiązaniu bardzo ważnego dla mnie problemu.
Czekam na wszelkie pomysły.

PS. Jezeli Piotrze uda ci sie to to podaj dokładnie czym kompresowałeś.

Ostatnio zmieniany przez vilano : 30.06.2006 o godz. 00:40
Stary 02.07.2006, 13:41   #11
PIOTR34

W Canopus Procoder mo***380;na przerobi***263; bez problemu PAL na NTSC, nie zauwa***380;y***322;em ***380;adnych skok***243;w w przerobionym materiale, jedynym zauwa***380;alnym minusem jest zbyt mocne rozmycie obrazu w por***243;wnaniu do PAL. Oczywi***347;cie mo***380;na spr***243;bowa***263; doda***263; w filtrach wyostrzenie obrazu (sharpen) standardowo "Amount to Blend" ma ustwion***261; warto***347;***263; na 0,75 ale my***347;l***281; ***380;e 0,20 stanowczo wystarczy. T***261; opcj***281; znajdziesz --> Target -> Advanced -> Video Filter -> Add -> Sharpen.

EDIT:

Sprawdzi***322;em w Tmpgenc Plus i obraz jest rewelacyjny, test mo***380;na zobaczy***263; ***347;ci***261;gaj***261;c ten plik --> TU link dzia***322;a 30 dni
Parametry pliku

Ostatnio zmieniany przez PIOTR34 : 02.07.2006 o godz. 14:31
Stary 02.07.2006, 15:59   #12
vilano
Bywalec

Piotrze. Własnie wszedłem na forum żeby napisać właśnie o Canpous Proceder.
Faktycznie, program przekonwertoał film bez problemów (również wtawiłem filtr sharpen tylko że zmieniszyłem wszystkie wartości do minimum.
Obraz generalnie jest ok, ale czas konwesji mego pliku (HIGHT MASTERING) wyniósł 11 h i 8 minut. TO jest bardzo długgooooo.
Sprawdzę jeszcze ten programik który mi podałeś. Zobaczymy jak to idzie.
Dzięki Piotrze za podpowiedzi
POZDRAWIAM.

Faktycznie ten TMPG plus Jest znakomity. Wczesniej konwerotwalem tulko samym TMPGENC. Teraz doinstalowałem programik w/w i naprawde jest super.
Jedno mnie tylko niepokoii
Podczas ustawien moich tego samego filmu do konwersjacji Program oblicza mi że film 700 MB zajmie około 11 GB, na najmniejszych ustawieniach zajmie 7,4 GB.
Czy jest jakaś sposbność żeby wycisnoć z niego plik o rozmiarze 1 DVD.?

OK JEST MOŻLIWOŚĆ. Trzeba zmienić tylko ustawienia CBR.

Ostatnio zmieniany przez vilano : 02.07.2006 o godz. 17:15
Stary 02.07.2006, 20:33   #13
PIOTR34

@vilano VBR (2 przebiegi) jest lepsze niż CBR, problem wielkości pliku wynikowego: otwórz tego divx'a w virtualdub i eksportuj ścieżkę dźwiękową do *.wav Tmpgenc plus nie za dobrze sobie radzi ze ścieżkami audio VBR, dodaj *.wav tak jak na screenie w nstępnym oknie ustaw sobie bitrate oraz wciśnij "Expert" i w zakładce "Video" ustaw Motion search precizion na High quality slow, jeśli z jakichś powodów będziesz chciał coś zmienić np: Aspect Ratio kliknij na belkę i wćiśnij "Unlock" a w następnym oknie "Yes"

Stary 03.07.2006, 02:30   #14
vilano
Bywalec

Piotrze hmmm ciekawe.
Pomyslalem, że Poddam testom moje teledyski avi, i faktycznie program TMPG zachował się znakomicie. Płynne odtwarzanie i bdb jakość konwersji
Postanowiłem podać więc testowi swój kilkunastokrotnie testowany film, czyli:
The Legend Of Lucy Keyes 2006 PL.
TEST nr 1. Po upływnie 100 % pojawił się błąd invalid pointer operation.
Wtedy jeszcze nie widziałem twego ostatniego postu.
Film się skonwertował (odpalił mimo błędu), ale zupełnie bez głosu i niestety znowu były przeskoki
TEST nr 2. Poszukałem w pierwszej kolejności o błędzie który mi się pojawił, no i wyczytałem dwie wskazówki:
a) oddzielenie audio od video (to zrobiłem tak jak napisałes w ostatnim poście)
b)w menu option => enviromental setting => VFAPI plug in ustawiłem, priorytet dla direct show na 2
c)resztę zrobiłem tak jak napisałeś w ostatnim poście
d) zainstalowałem najnowszą wersję XVID-a
e) aha ustawiłem na NTSC najniższą jakość, co dało mi w sumie plik wynikowy około 4,1 GB przy 5901 kbps.
Ok i rozpoczynam kodowanie.
O wyniku napisze za jakieś 3 h.

Ostatnio zmieniany przez vilano : 03.07.2006 o godz. 02:34
Stary 03.07.2006, 05:14   #15
vilano
Bywalec

Ok Piotrze.
Błąd juz się nie pokazuje, Film przekonwertował sie poprawnie, przeskoki są ale prawie niezauważalne (może to ma miejsce z NTSC Low które wybralem)
I jeszcze jedno pytanie.
Rozmiar określony prze program miał byc 4.1 GB, natoast po konwersjo okazało się że plik mpg ma 2,4GB. Czy to noormalne, że jest aż taka róznica.
IDę spac a jutro jeszcze raz zrobię konwesję, tym razez NTSC normal (rozmar pliku który proponuje program ma być około 5,2 GB. Zobaczę jaki będzie rzeczywisty.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: