![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.08.2002
![]() |
problem:too high bitrate w MaestroDVD - tworzę własne DVD
Problem wprawdzie pojawił się przy authoringu w Maestro DVD, ale opiszę temat od poczatku:
Tematem obróbki DVD zajmuję się od tygodnia ![]() Co mam: Mam płytę DVD z klipem video z dźwiękiem. Klip ma 10minut - zajmuje 600MB i bitrate ma 9 800 000 (bitrate jest wazny!)+ dźwięk. 2.Mam na tym DVD 3 wersje językowe tego samego klipu, ale zrobione tak że są to 3 osobne fimy (i osobne VOBy), w każdym jest taki sam obraz ale różnią się dźwiękiem. 3. Klip jest w rozdzielczości TV (nagrany zwykła kamerą cyfrową) więc na komputerze wygląda słabo ale na TV już całkiem nieźle. Co musze zrobić: DVD z 3 wersjami językowymi i 4 napisami (naipisy sa w innych jeżykach niż dźwięk) CoPostanowiłem przy okazji zrobić nową strukturę płyty. Rozbiłem (demux przy użyciu NFOedit i DVD Decoder) te pliki na osobno obraz i dźwięk. Pliki video były takie same, więc zostawięłm 1 video i 3 dźwiękowe. 2. Stworzyłem pliki z napisami (czasochłonne zajęcie) 3. Rozpocząłem próbny authoring w SPruce DVD Maestro. No i pojawiłe się problem "bit rate to high". Nawet samego pliku video nie udało się przetworzyć. A ma on bitrate 9 800 000, wiec mniej niż graniczne 10 Mbt, ale nic z tego. ![]() Postanowiłem go więc reencodować przy użyciu i EMPEncoder i CCE (cały dzień na naukę podstaw, tzn wcielanie poradników ![]() 2. Efekt jest taki, że przekodowany do bitrate 8Mb/s plik (ma 500MB), juz poddaje się authoringowi, ale nieco stacił na jakości. I teraz pytania: 1. Dlaczego tamtego pliku o bitrate 9 800 000 nie dało się authoringować, czy to błąd DVD Maestro ? 2. Robienie menu. Muszę zrobić menu startowe z wyborem wersji językowych: 6 przycisków uruchamiających konretne wersję językowe (wybrany zestaw strumieni video+audio+napisy) Na forum znalazłem opis do DVD lab, czy w DVD lab zrobie takie menu. (instrukacja do DVD Maestro jest zawiła ![]() 3. Przy znacznym wysilku mogę zdobyć oryginalny zapis DV tego klipu. Czy ponowne kodowanie poprawiłoby jakość filmu ? 4. Czy w ogóle jest możliwe poprawienie jakości filmu (automatyczne podniesienie rrozdzielczości przy kodowaniu do standardu DVD). Wiem że nie ma cudów, ale moze jakas proprawi jest możliwa ? Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc. Jak już skończę ten projekt , obiecuję finasowe wsparcie forum, bo i tak na to zasługuje. Albi Ostatnio zmieniany przez Albi : 02.03.2005 o godz. 11:00 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|