Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 27.05.2005, 21:33   #1
sauron2003
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 27.05.2005
Posty: 7
sauron2003 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
plynnosc DVD vs DV po raz kolejny

witam forumowiczow,

prosze o pomoc, nie mam juz sily z ta plynnoscia

Probowalem wszystkich mozliwych koderow MPEG2, zmienialem setki opcji, przeczytalem wszystkie fora i dochodze do wniosku, ze "cięcie" obrazu przy ruchu kamery w porownaniu z super plynnym plikiem avi DV jest chyba nieuniknione. Tylko, ze akurat dla mnie pozbawia sensu konwersji DV do DVD.

Przyczyne cięcia widac najlepiej na komputerze na stopklatce. Zalozmy, ze filmujemy jadacy samochod (nie jedzie zbyt szybko). Na stopklatce pliku avi DV mamy ostry obraz samochodu, na stopklatce pliku MPEG2 ten sam samochod ma "towarzysza" przesunietego o powiedzmy pol cm. Czyli interlace. Stad pewnie ten brak plynnosci. Oczywiscie na TV taki efekt powinien byc niewidoczny, ale niestety jest...

Nie rozumiem dlaczego tak jest - nie istotne czy upper czy lower field ustawimy jako pierwszy.

Dlaczego w pliku DV tego nie widac Czy to na komputerzy czy na TV obraz DV jest b. plynny, ten sam obraz w MPEG2 juz nie Przeciez oba sa interlaced...

Moze ktos mi wytlumaczy czemu nie da sie uzyskac plynnego mpeg'a nawet przy tak duzych bitrate'ach i kilku pass'ach.


Z gory dzieki za pomoc,

Piotrek

edit:

sprawdzilem, zrodlo w DV jednak MA przeplot, problem tylko polega na tym, ze ow przeplot podczas kompresji do mpeg jest w skutek kompresji "rozmywany" i stad powstaje efekt ducha (przesuniecia) np tego samochodu.

I teraz moje pytanie. Czy nie mozna przeplotu wprowadzic PO kompresji do mpeg2? bo jesli wprowadzimy go przed kompresja - zostanie on "rozmyty" i powstanie w/w

Ostatnio zmieniany przez sauron2003 : 27.05.2005 o godz. 22:39
sauron2003 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.05.2005, 10:28   #2
1stwasp
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przeczytaj ten art:
http://www.cdrinfo.pl/artykuly/dvtodvd/
i ta dyskusje:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=51720

Pozdrawiam
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.05.2005, 18:17   #3
sauron2003
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 27.05.2005
Posty: 7
sauron2003 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez 1stwasp
tak jak napisalem wczesniej, oba te artykuly czytalem, nie rozwiazuja one jednak problemu. napisano tam:

> Spróbuj Twoje DVD z przeplotem odtworzyć w stajonarnym DVD podłączonym do TV - założe się, że zniekształcenia znikną...

tak sie nie dzieje! obraz szatkuje przy ruchu... Moze poprostu mpeg2 nie moze byc taki plynny jak DV? Chociaz chyba moze (DVB)
sauron2003 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.05.2005, 18:31   #4
1stwasp
Redakcja
 
Avatar użytkownika 1stwasp
 
Data rejestracji: 27.12.2003
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 719
1stwasp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jasne, ze moze... dlaczego nie??
Moze przekodowales zrodlo DV z przeplotem jako bez przeplotu?? Wtedy bedziesz mial takie charakterystycyne migotanie na pauzie lub smuzenie, poskakiwanie obrazu podczas normalnego ogladania...

To moze wynikac z tego co napisales pod edit - nie bardzo, a nawet wcale nie koresponduje to z rzeczywistoscia, tzn, nie jest tak jak napisales... chyba, ze zrobiles to o czym pisze powyzej...

Pozdrawiam!
1stwasp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.05.2005, 00:10   #5
sauron2003
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 27.05.2005
Posty: 7
sauron2003 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dzieki za odpowiedz,

To co napisalem pod edit to moje dywagacje, faktycznie niesluszne. Okazalo sie bowiem, ze DV wyglada na ekranie monitora identycznie jak MPEG2. Roznica w plynnosci na monitorze wynikala z tego, ze codec DV mial ustawione w WindowsMediaPlayer odtwarzanie z deinterlace (bob), a MPEG2 - deinterlace blend bodajze. Czyli na komputerze oba odtwarzane sa juz dobrze - sorki za zamieszanie, ale to niestety nie koniec problemu. Niestety na ekranie TV jest tak jak bylo, DV odtwarza sie plynnie, MPEG2 nie (strasznie szatkuje przy ruchu kamery).

Obraz DV z przeplotem zakodowalem do MPEG2 rowniez z przeplotem. Mysle ze jednak nie tu jest problem. Kolejnosc polobrazow rowniez ustawilem ta sama, ale mam pytanie czy program do authotingu tworzac vob'y moze kolejnosc pol np zamienic? Nie wiem, kombinuje juz
sauron2003 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2005, 10:53   #6
Slaw01
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 06.02.2004
Posty: 1
Slaw01 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Miałem ten sam problem
po zaznaczeniu opcji deinterlaced w CCE jak i Canopus Procoder, obraz wyszedł jak kryształ. Można to również zrobić w TMGeneric XPres, który posiada duzo filtrów do poprawy jakości i korekscji błędów, ale dekodowanie trwa dwa razy dłużej.
Slaw01 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.05.2005, 14:25   #7
zefel
Bywalec
 
Data rejestracji: 20.08.2004
Posty: 50
zefel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Slaw01
Miałem ten sam problem
po zaznaczeniu opcji deinterlaced w CCE jak i Canopus Procoder, obraz wyszedł jak kryształ. Można to również zrobić w TMGeneric XPres, który posiada duzo filtrów do poprawy jakości i korekscji błędów, ale dekodowanie trwa dwa razy dłużej.
Popieram w całej rozciągłości.Po użyciu CCE i opcji deintercelated oraz multi pas ze trzy przebiegi obraz cacy.TMPGEnCplus też się da ale konwersja(celeron 2GH) około15 godzin.
zefel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.