Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 01.09.2004, 00:30   #1
Staks
Bywalec
 
Data rejestracji: 29.02.2004
Posty: 50
Staks w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Poprawa jakości DVD

Jestem w posiadaniu filmu na DVD zrobionym przez "fachowca" z VHS jakość jest oględnie mówiąc "słaba". Przeglądając forum natknołem się na post o użyciu filtrów dla CCE - "Testowanie CCE 2.76". Pisał o tym COBRA w którejś odpowiedzi, czy można bliżej (nie mam już kasety VHS), Od ok 9 mieśięcy bawię się w DVD ( Pionieer 106D i póżniej 107D), i trochę już siedzę w temacie.

Proszę o pomoc, z góry dziękuję.

P.S. "Fachowiec" upchał 2h 34min na jedną płytę (a gdzie VHS do DVD)-obraz jest rozmyty i trochę "podlany mlekiem"
Staks jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.09.2004, 01:05   #2
Czołgista
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,434
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Jak jakość na wejściu słaba to na wyjsciu nie uzyskasz nic lepiej.
2h 34min to wmiarę spoko na 4.7 ale bez sensacji , jak masz mydło + mleko
to poradzę kibelek bo mnie już bieże ! (na samą myśl)
Jak nie masz już org. VHS to współczuję .
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2004, 11:02   #3
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A może już ten VHS był zjechany? Nie spodziewałbym się jakiejś rewelacji przy takim zgrywaniu. Rozmycie obrazu jest zapewne spowodowane tym, że rozdzielczość obrazu jest halfD1 (352x576). To i tak dużo jak na 'rodzielczość' VHSu
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2004, 11:11   #4
JackW
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 18.11.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 98
JackW w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Moje doświadczenia opieram na pracy ze Studiem 8 Pinnacle przechwycie DC10plus. W miarę przyzwoicie jest jeżeli na płycie DVD jest 59 minut filmu czyli 100% jakości. Ale i tak film jest gorszy niż materiał wyjściowy. Upychanie filmu ponad godzinę pogarsza bardzo efekt końcowy.
JackW jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2004, 11:40   #5
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Spróbuj przechwytywać do jakiegoś mniej stratnego formatu (huffyuv, mjpeg) potem wyeksportować to na zewnątrz (tzn poza Pinnacle) i skompresować Canopusem (albo czymkolwiek innym byle dedykowanym enkodowaniu do MPEG-2). Efekty powinny być znacząco lepsze a i na płytke powinno wejść stanowczo więcej.
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2004, 21:15   #6
Staks
Bywalec
 
Data rejestracji: 29.02.2004
Posty: 50
Staks w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dziękuję wszystkim za pomoc. Chodzi mi o poprawę pliku mpg wyprutego vobeditem, czy jest jakiś soft.
Staks jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.09.2004, 23:22   #7
Czołgista
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,434
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Staks
Dziękuję wszystkim za pomoc. Chodzi mi o poprawę pliku mpg wyprutego vobeditem, czy jest jakiś soft.
Może i niewiem zbyt wiele ale jak masz gówno na wejściu to
nie liczyłbym na róże na wyjściu .
Takie jest życie.
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.09.2004, 00:33   #8
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dosadnie ale prawdziwie ^_^
Każda następna rekompresja będzie wprowadzać dodatkowe zniekształcenia/artefakty pogarszając jednocześnie jakość
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.09.2004, 20:03   #9
Staks
Bywalec
 
Data rejestracji: 29.02.2004
Posty: 50
Staks w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki!!! za dosadność ale może coś znalazłem. "TMPGEnc3XP" ma trochę filtrów obsługuje mpeg i avi dziś go zainstalowałem później się nim pobawię.
Staks jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.09.2004, 01:04   #10
Czołgista
dupa a nie
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Czołgista
 
Data rejestracji: 06.08.2004
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1,434
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
A baw się Baw , a jak skończysz to to daj namiar na tego co Ci to gówno
sprzedał , mam ..... ech po 7 piwach to coś nie idzie piisanie .
Dlatego albo daj namiar to mu złamię nos (tak dla zasady) chyba że nie
z Krako.., ale najlepiej to już p€jdę spa ć !!!

Przepraszam wszystkich, byłem trochę niedysponowany !

Ostatnio zmieniany przez Czołgista : 03.09.2004 o godz. 22:55
Czołgista jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.09.2004, 21:16   #11
Staks
Bywalec
 
Data rejestracji: 29.02.2004
Posty: 50
Staks w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jedi miał rację, a "TMPGEnc3XP" to jest jakby połączenie TMPGEnc 2.50 i TMPGnc DVD Authoring ( tzn. ma dokładnie te same filtry co TMPGnc 2,50). Niestety trzeba się pgodzić z losem. Ale Mam pytanie do "Taki przyjazny rycerzyk Jedi" - Po wykonaniu skryptu avs CCE2,50 wywala się a MainConceptEncoder pokazuje komunikat w oknie podglądu "Avi Source:Could not Decompres. frame "0" C:\xxx\xxx.avs, line1", z kolei TMPGnc w oknie pdglądu pokazuje czarny ekran i wywala się po kilku minutach zgłaszając "Index of scan line is out of range(304). Co jest grane?. Proszę o pomoc jest to pierwszy raz kiedy to się zdażyło, pracuję zgodnie z poradnikiem COBRY.

Ostatnio zmieniany przez Staks : 05.09.2004 o godz. 21:19
Staks jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.09.2004, 09:37   #12
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Możesz przytoczyć ten skrypt? Spróbuj go odtworzyć np w Media Player Classic
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.09.2004, 17:46   #13
Staks
Bywalec
 
Data rejestracji: 29.02.2004
Posty: 50
Staks w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez ideJ
Możesz przytoczyć ten skrypt? Spróbuj go odtworzyć np w Media Player Classic
Proszę bardzo to jest pierwszy skrypt:
# 4:3 encoding
Import("C:\Program Files\The FilmMachine\AviSynth\ResampleAudio.avs")
LoadPlugin("C:\Program Files\The FilmMachine\MPEG2DEC\MPEG2DEC3.dll")
AVISource("F:\XXX\xx.avi",True)
ConvertToYUY2()
LanczosResize(720,576,0.0,0.6)
ResampleAudio(4800)
W wyniku działania tego skryptu CCE generuje czarny obraz z dwiema czerwonymi linijkami u dołu ekranu
a to jest drugi:
AVISource("F:\XXX\xx.avi")
LanczosResize(704,576,0,1,640,478)
AddBorders(8,0,8,0)
ConvertToYUY2()
AudioDub(BlankClip())
A przy tym skrypcie CCE wywala się wogle do góry kołami a MainConcept encoder pokazuje komunikat podany w poprzednim poście.

Media Player też melduje że nie może odtworzyć pliku.
Staks jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.09.2004, 10:38   #14
ideJ
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a podaje jakiś błąd ?
Tak na pierwszy rzut oka to jakoś nie widzę nic złego.
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.09.2004, 18:48   #15
Staks
Bywalec
 
Data rejestracji: 29.02.2004
Posty: 50
Staks w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
W VirtualdubMod na polu ekranu pokazuje napis B frame i coś tam dalej, ale już miałem divxy z tym samym komunikatem w VDM ale nigdy mi się CCE nie wywalał.
Tylko na początku pliku mpv na podglądzie pokazywał się ten skreen z VDM, ale usunć tą ramkę to nie problem. Zrobiłem z tego divxa plik m2v w TMPGEnc, ale film po kompilacji do DVD metodą by "COBRA" zachowuje się tak jakby w niektórych miejscach brakowało klatek i to nie na całym filmie tylko są miejsca 5-10 minutowe z przerwami co 2minuty gdzie obraz idzie płynnie.
Przepraszam że tak długo nie zaglądałem na forum ale byłem na wyjeździe.
Staks jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:55.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.