![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.11.2004
![]() |
![]()
Na wstępie zaczne od tego że zabrałem się za ulepszenie skopanego przez rodzimych dystrybutorów filmu The Thing (coś). Na płycie jest dźwięk angielski DD 5.1 oraz m.in polski lektor mono (brak polskich napisów) . Udało mi się zdobyć napisy do dołożenia i wszystko było w miare ok aż do momentu testów. Kompletne zaskoczenie i opad szczeny. Puściłem film na kompie w Power DVD i wszystko działa OK, następnie tą samą płytę wsadziłem w stacjonarne DVD i zauważyłem że jakby mi troche obrazu "wcieło". Po dokładniejszych oględzinach i porównaniu wychodzi na to że obraz jest symetrycznie obcięty po bokach (4:3 letterbox) o jakieś minimum 5 % z każdej strony. Co śmieszniejsze jeśli puszcze płyte przez Power DVD wszystko jest ok ale jak przesune obraz na telewizor to znowu jest on obcinany. Testowałem na 2 odtwarzaczach i na 2-ch różnych telewizorach - zawsze stacjonarki identycznie obcinają. Czy ktoś zna wytłumaczenie tego problemu. Zainteresowanym moge udostępnić zdjęcia z dokładnym pokazaniem różnicy.
pozdr. zebacz Ostatnio zmieniany przez zebacz : 09.03.2005 o godz. 13:49 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To raczej nie stacjonarki obcinają a telewizory. Właściwie nie widziałem jeszcze telewizora z overscaningiem mniejszym niż 5%, a większości szczególnie starszych TV dochodzi on nawet do 10%. Wynika to pewnie z konieczności obcinania 'śmieci' które mogą pojawić się na obrazie przy krawędziach przesyłanego obrazu. Widać to wyraźnie na tunerach TV do komputerów: na ogół na górze i na dole ekranu są migoczące 1-2 linie obrazu. A jak się tego pozbyć? Najprościej przesunąć granice obrazu poza obszar wyświetlany na ekranie TV
![]() Zwróć uwagę, że w większości programów do authoringu masz zaznaczone wokół ekranu 2 linie określające granice wyświetlanego obrazu i strefę 'bezpieczną', tj. na pewno widoczną na ekranie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.11.2004
![]() |
Dzięki za wyjaśnienie, Widać z mojej strony jest w takim wypadku wszystko OK - po prostu "ten typ tak ma" i tyle ;-( Szkoda jednak troche że szlag trafia prawie 10-15 % obrazu - wypada doceniać w pełni jakość DVD jedynie na kompie ;-(
pozdr. zebacz P.S. Jak się zorientowałem 90 % ludzi nie wie o tym problemie - przetestujcie sobie dowolny film w dowolnym formacie najpierw w np. PowerDVD a potem w stacjonarnym DVD - szczena opada - nie ?? ![]() Ostatnio zmieniany przez zebacz : 11.03.2005 o godz. 20:29 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|