![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.12.2003
![]() |
Problem z CCE Sp
Na koniec konwersji filmu do dvd w programie CCE SP(w wersji 2.50 i 2.67) wyskakuje oto taki komunikat:
fexp-close()failed ![]() [ Windows Error code: 0x6 6] Póżniej nie można załadować danego pliku Video do DVDMaestro i tam wyskakuje komunikat: Illegal Picture Resulution For DVD-Video (0xc10a0006) Jeżeli wiecie o co chodzi, będę wdzięczny za podpowiedź. Pozdrowienia. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
a odtwarza się ten plik w WMP ? i jaką ma rozdzielczość ?
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
![]() |
w MWP odbiera idealnie, jezeli chodzi o rozdzielczość to np. 544:244 na innych(niektórych) filmach też to robi. Wszystko robię według twojej instrukcji. Nieras wyskakuje mi również komunikat przy ładowaniu do dvdmaestro: Media not supported error. Najczęsciej wyskakują mi komunikaty gdy się kończy 1 przebieg w programie: CCE.
Mam 3 pytanka: 1. Wiadomo że ustawiamy zawsze szerokośc w formacie dvd 720, ale czy wysokość możemy ustawić dowolnie np. 720;460 itd. Czy później mogą wystąpić jakieś komplikacje. Bo jak dla mnie wychodzi za bardzo duża panorama(czarne paski), wolałbym żeby były jakies około 5cm z dołu i góry. 2. W pliku aws jest oto taka linijka odpowiedzialna za górne i dolne marginesy: AddBorders(0,45,0,45), czy te wartości są później odwzorowane w wynikowym pliku dvd? 3. Czy znasz jakiś program, który by w również dobrej jakości przekonwertował plik Video do formatu, który by czytał DVDMaestro, jeżeli tak to będę wdzięczny za nazwę. Dzięki z góry za wszelką odpowiedź. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
KONKWISTADOR
![]() |
Cytat:
1. Wielkość aktywnego obrazu i tych czarnych pasów zależy od wielkości i proporcji materiału źródłowego i raczej nie polecam ustawiania tak aby koniecznie było "jakies około 5cm z dołu i góry". to kwestia wyliczeń... jak masz obraz źródłowy o proporcjach (Aspect Ratio - AR) ok. 1.8 to czarne pasy powinny być minimalne (albo wogóle) jak AR ma ok. 2.3 to będą spore... 2. tak - to są te czarne pasy (576 minus wielkość obrazu aktywnego / 2) 3. The Best jest CCE ale polecam jeszcze: - TMPGEnc 2.5x (jest wolny) - Mainconcept MPEG Encoder 1.4 (szybki ale daje trochę gorszą jakość) - Canopus ProCoder 1.5 (najlepszą jakość daje w trybie Mastering ale strasznie to długo trwa)
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Nie spodziewałem sie aż takiej odpowiedzi - dzięki.
Według twojej instrukcji wychodzi mi zazwyczaj LanczosResize(720,a tu około 300), czyli jest inaczej niż standard 720:576 czyli zawsze będą kłopoty w wczytaniu do CCE? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
KONKWISTADOR
![]() |
tu: http://www.cobraverde.net/Porady/divx2dvd.htm jest dokładnie opisane jak prawidłowo wyliczyć rozmiary aktywnego obrazu.
FitCD robi to kiepsko i ja zawsze szybko poprawim te wartości, ręcznie modyfikując skrypt AVS - chwila użycia kalkulatora i gotowe...
![]() |
|
|