![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.06.2004
![]() |
DVD nagrywa 3-4 godziny
Hej. Nagrywam DVD na Nero. Plytka Esperanza. Nagrywarka " Lite-On 451S.
Z dysku wybralem 3 foldery z filmami avi i probowalem je wypalic (ok. 4 gb). Nero wyswietlilo mi ze wypali sie w 24 minuty, a wypala ... 3-4 godziny + czas na weryfikacje. To ... zgroza Zauwazylem ze poziom bufora dla nagrywarki wyswietlony w Nero podczas wypalania to ... 20 %. Wiem ze jak mniej wiecej nagrywa szybko to jest tam ok. 90 %. Podczas tego dlugiego wypalania lampka w nagrywarce "miga". Jak nagrywa normalnie to swieci sie tylko na czerwono. Prosze o pomoc o co chodzi ? Chce nagrac cos wiecej a nie 3 godziny na jedna plytke A ... dzis aktualizowalem juz firmware. Przed firmarem ten problem juz mi sie pojawial. ASPI wreszcie jest poprawne (wg NERO i Aspicheck). HELP !!!
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
zrob defragmentacje dysku, wyglada na to ze dysk nie wydala podawac danych, a zeby sie upewnic najlepiej zrobic plik obrazu i wtedy palic- jak bedzie ok to wina dysku, jak dalej zle to moze zmien plytke, czasem to ona jest przyczyna.
w sumie to moze szybciej zaczac od zmiany plytki. zostaw to 451 i przerob na 851 biosem ktory znajdziesz tu: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35734&page=1 (zmodowany troche bios od codeguys przez Jabsona), albo poszukaj biosu na stronie Kowanskiego.
|
|
|
#3 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 04.08.2003
![]() |
A czy jest ten sam problem, jesli uzyjesz innych nosników niż dEsperancja?
latet |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
![]() |
Plytki
Mysle ze to nie wina plytek bo juz wypalalem Esperki i bylo OK. Ten problem pojawia sie co jakis czas. A dysk defragmentowalem i nic.
Czy powinienem kasowac moze gdzies jakis temp? Albo cos innego ? Bo niby temp jest 0 po wypaleniu ale moze nie powinno nic byc ? Tyle ze ja czesto kasuje i nic to nie dalo Dysk na .iso jest bardzo duzy ok. 30 gb wiec mysle ze dysk wydala Moze jakies inne pomysly ? Jakim innym programem moge wypalic dane z dysku? Czyli nie kopiowac z DVD ale z dysky twardego na plytke ? Pzdr
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
pierwsze to zawsze trzeba sptrawdzic w jakim trybie pracuje nagrywarka !!! DMA
|
|
|
#6 | |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.01.2004
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Nowy na forum
![]() |
Mam ustawione DMA.
A co do Esperanzy + ja juz nie wiem Bo niektore nagral mi w 20 minut. Przez 3 godziny nagrywal mi na razie 2 plytki, a inne , ok. 5 przez ok. 520 min. Inna sprawa ze czesto "weryfikuje" negatywnie. Moze wiecie jak lub gdzie mozna sprawdzic jakie plytki pasuja do mojego Lite-Ona? Moze jest jakis programik? A ponadto ... czy wiecie jak wlaczyc w Nero mozliwosc symulacji dla DVD ? Jest to u mnie nieaktywne (w kazdej wersji jaka mialem), a predkosc zawsze 2.4 dla RW , a dla R 2,4 lub 4 (ale 4 wedruje do smietnika
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 20.11.2003
![]() |
Zobacz tutaj http://www.liteon.ab.pl/index.php?ac=opinie&id=108 nosniki zalecane przez producenta. Ja nie mialem problemów z płytkami Sony.
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.12.2004
![]() |
Cytat:
Nagrywarka nowa, ok miesiąc i nagrane kilkanaście płyt. W trakcie wypalania (NERO) zrestartował sie komp, potem wystąpił powyższy problem. Bufor 20%, czas nagrania 3-4godz, migająca dioda REC. Używałem płyt Dysana i Benq więc nośniki chyba raczej z tych lepszych. Aktualizacja firmware nic nie dała podobnie jak najnowsze ASPI. System (win2k) wgrałem od nowa i dalej to samo. Postanowiłem jeszcze zainstalować nowsze via4in1 i dopiero zaczęła nagrywać jak trzeba. Dziwne tylko, że wcześniej było to stare i nagrywała. W każdym razie problem się rozwiązał. KADMOR |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
![]() |
Via4in1
Hej ... a co to jest via4in1 ?
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
God Father
Data rejestracji: 29.11.2004
![]() |
Sterowniki do płyt głownych opartych na chipsetach via
|
|
|
#12 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.12.2004
![]() |
Cytat:
Tu masz linka http://www.3dnews.ru/files/pub/drive...n1_v455vp1.zip KADMOR |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Nowy na forum
![]() |
Via4in1
Hej,
mam jeszcze kilka pytan, jesli wciaz macie cierpliwosc 1) A jak moge sie dowiedziec czy moj chipset jest typu via? 2) Czy w systemie sa umieszczone informacje co do aktualnego sterownika ? Skad moge byc pewien ze mam starszy sterownik, dlatego pewnie gorszy ![]() 3) Czy sterownik Via4in1 zmienia cos w BIOSie? 4) Czy mozna uzywac ten sterownik niezaleznie od plyty glownej? Kazda plyta chyba ma inne sterowniki, nawet tego samego producenta? Dzieki
|
|
|
|
![]() |
|
|