![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.08.2005
![]() |
Problem z finalnym materiałem DVD
Witam
Mam mały problem z przygotowaniem materiału na DVD. Zacząłem bawić się w pracy przygotowywaniem prezentacji multimedialnych dotyczących nieruchomości. Tworzę filmy będące zlepką animacji z 3dstudio, obrazków i materiału z kamery dv. Wykorzystuję do tego After effecta 6.5. I teraz - na gotowy produkt składa się materiał przygotowany jako CD - mpeg1 i to przygotowuje w tmpgencu 3.0 ( z tym nie mam kłopotu) i DVD przygotowany w nero vision express 2 i tu pojawia się problem. Po przygotowaniu i nagraniu Dvd-video na niektórych programach tj. power dvd, nero show time, obraz jest delikatnie rozciągnięty i obcięty z prawej strony. ( delikatnie znaczy ok 10%) Najciekawsze jest to że: - na innym komputerze ze starszym power dvd jest ok - Na windows media playerze też wygląda ok - Na telewizorze również obcina prawą stronę Niestety nie bardzo potrafię to zrozumieć bo jak przygotowuję sobie mpega-2 w tmpgencu to ten mpeg wygląda dobrze dopuki nie przerobie go na vob-a wtedy wraca efekt przycięcia. Mam wątpliwości czy aby problem nie tkwi w After effekcie i composition settings ale niestety nie bardzo to jeszcze ogarniam. Idąc dalej z pytaniem, w jakiej rozdzielczości powinienem przygotowywać materiał w AE - 720x576 square-pixels, 720x576 dv(1,07) czy 768x576? Jak pozbyć się problemu rozciągnięcia na części odtwarzaczy i TV. Z góry dziękuję za pomoc bo do testów wypaliłem już z tuzin płyt i wszystkie wywaliłem . I jeszcze jedo pytanie. Czy to normalne że kiedy przed wypaleniem oglądam sobie vob-y w VIDEO_TS to ten z końcówką 0 jest malutki rozmiarem i nie rozciągnięty a ten największy rozmiarem z cyferką 1 jest rozciągnięty tak ,że obcina 1/3 obrazu? pozdrawiam Jakub Skok |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
|
|