Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 27.01.2003, 15:34   #1
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
DVD2One

W sieci pojawił się ciekawy programik (94kb) o nazwie DVD2One .
Potrafi on "upakować" film o przykładowym rozmiarze 7GB DVD do rozmiarów jednej płytki DVD .
Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby....
No właśnie cała opercja pakowania materiału wraz z ze stworzeniem struktury płyty DVD-Video trwa tylko ok. 12min ! .

Nie jestem zwolennikiem tego typu zabiegów ,jednak jakość materiału końcowego uzyskanego za pomocą tego programu jest zaskakująca dobra .
jaro .
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.01.2003, 22:18   #2
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wow ! ciekawe info - już szukam.
12 min. brzmi niewiarygodnie - czyli pomijana jest zabawa z wielogodzinnym mieleniem w strumieniu mpeg2.
napisz coś więcej o technicznej stronie tego cudeńka
pozdrawiam
CobraVerde jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.01.2003, 22:43   #3
CobraVerde
KONKWISTADOR

niestety nie mogłem się dostać na stronę programu bo się coś otworzyć nie chce - może podeślij mi jaro programik na maila (andrzej@cobraverde.net), bo jestem okrutnie ciekawy.
pocztałem za to na Doom9 o tym programie i zmartwiło mnie jedno zdanie: "...mimo że program nie osiąga jakości jaką daje CCE, jest to najszybsze narzędzie do transcodingu"
tu jest opis i test tego cuda http://www.dvd-svcd-hilfe.de/forum/m...ne/dvd2one.htm - niestety po niemiecku. czy mógłby ktoś przeczytać i streścić bo ja niestety nie władam zbyt biegle językiem Geothego
pozdrawiam
Stary 27.01.2003, 23:39   #4
CobraVerde
KONKWISTADOR

dobra już mam - eMule jak zawsze niezawodne
jutro przetestuję - tymczasem przeczytałem dyskusję o Dvd2one na Doom9 - wynika z niej że cudów nie ma i jak się chce możliwie najlepszej jakości to trzeba bawić się CCE. napewno opłaca się stosować Dvd2one przu krótszych filmach - do 2 h. jakość bedzie OK
oczywiście prędkość jest rewelacyjna i dlatego warto się nim bliżej zainteresować.
Stary 28.01.2003, 21:00   #5
zargo
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 01.08.2002
zargo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jasne, że cudów nie ma, ale, ...
Programowi DVD2One trzeba przyznać palmę pierwszeństwa jeśli chodzi o szybkość.
przed
Cytat:
Movie: Oceans11
Full IFO Rip
Time:12mins 37sec.
FileSize:5.78gig
...
Enocde: AC3 5.1 with english subs
autor: dun4cheap
i po
Cytat:
After 18 minutes
Encoded: English ac3 5.1 and English Subs
Time: 16min. 37sec.
Final File Size: 4.36gig
autor: dun4cheap
Mimo tak krótkiego czasu (na rekompresję) rezultaty programu wydają się być zdumiewające. Oczywiście dokładniejsze przyjrzenie się efektom pozwala stwierdzić więcej:
Cytat:
Results is :o indeed. I have try zooming the movie to 4x. That would be like wathing it on a 62in widescreen TV.

There was no mpeg effects around text. But, I have notice some kind of vibration on low moving, low action sequence that is not on the original DVD at the same zoom in settings. The drawback effect of this looks to be on static scenes. But overall, the movie looks better than my re-encode CCE 2.5 (2 pass VBR) DVD-R of the same movie :o

autor: herbapou
Zastanawiający jest napewno i bezdyskusyjny fakt, że te maleństwo ma możliwości nie mniejsze niż CCE jeśli chodzi o szybkość i jakość kompresji. Sam obecnie jestem pod wrażeniem tego co uzyskałem w tak krótkim czasie (43 min, Celer800) po "backupie" Gladiatora.
Wiem, że nie można mieć wszystkiego, ale szkoda że brak menu, dodatków... (hm, nie jestem przypadkiem zachłanny 8) ?)

zargo
zargo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2003, 21:33   #6
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Thumbs up

Cytat:
CobraVerde napisa***322;(a)
dobra już mam - eMule jak zawsze niezawodne
jutro przetestuję - tymczasem przeczytałem dyskusję o Dvd2one na Doom9 - wynika z niej że cudów nie ma i jak się chce możliwie najlepszej jakości to trzeba bawić się CCE. napewno opłaca się stosować Dvd2one przu krótszych filmach - do 2 h. jakość bedzie OK
oczywiście prędkość jest rewelacyjna i dlatego warto się nim bliżej zainteresować.
Drogiego Miszcza Cobra Verde bardzo proszę własnie o wnioski po testach (jako znawca tematu, na pewno zwrócisz uwagę na niuanse). Spróbuj ustalic jak bardzo film zrobiony DVD2One rózni się od tego zrobionego CCE 2.50 (3 Pass).

Jednocześnie chciałem spytać czy wystarczy zapuszczać CCE 2.50 na 3 pass czy też moze 4-5 pass przy robieniu DVDR (w sumie ma to być porada dla kolegi, który co prawda wie na ten temat więcej ode mnie, ale informacje przyjmuje do testów).

Pozdrawiam

Jabba
[niestety nie wpadłem na to,ze mogłem być Aquirre, Gniew Boży - to w nawiązaniu do ksywki Cobra Verde ]
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.01.2003, 23:52   #7
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
1. Program DVD2One dostosowuje bitrating do wielkości koncowej .
Oznacza to jdnoznacznie - jakość końcowa zależna jest od długości materiału źródłowego .Tak więc materiał o pojemności np.7.0GB potraktowany programem DVD2One będzie wyglądał nieco gorzej niż materiał 6.0GB przepuszczony przez ten soft .
Moim zdaniem taki "automat" jest niewątpliwie rozwiązaniem bardzo dobrym .

Wykonałem eksperyment na kilku pozycjach DVD-Video .
Wniski są jednoznaczne .

Przykładowa pozycja nr1 - "Karira Nikosia Dyzmy" (org. rozmiar przeznaczony do obcięcia - 5.6GB) "zmniejszona" przez DVD2One do 4.6GB była nie do odróżnienia względem orginału .
Na ten fakt składają się dwa ważne aspekty :
1.Film został zmniejszony tylko o 1.0GB
2.Film nie posiada tzw. "szybkich scen" .

Na drugi ogień poszedł "K-Pax" (or. rozmiar 6.7GB) - także różnice było trudno wychwycić ,chociaz były 3-4 sceny w których w zielonkawym tle można było dostrzec zarodki lekkiej "pixelozy" .

Tak więc wpływ na jkosc końcową maja od lat wpływ głowne czynniki :
- częstotliwość zminy scen w filmie
- jego długość
Te czynniki są głównym przciwnikiem kompresji ,obcinania bitrate zarówno w MPEG ,DivX jak i w samym DVD (MPEG2) - tego zmienić się nie da .
Jeśli ktoś testuje DVD2One na filmie "Matrix" ,Szregowiec Rayan" ,"Star Wars" - to myśle iż popełnia błąd .
To sa materiały specyficzne zarówno pod względem szybkości akcji ,jak i pod względem objętości .

Reasumujac :
1.Program na pewno jest rewolucją na skalę światową - szybkość kompresji ,prostota ,skuteczność powinna zastanowić twórców CCE ,IfoEdit .
Cena programu ,chociaż wysoka jak na nasze realia to prakltycznie grosze w porównaniu z CCE .

Z Panem "Ervin van den Berg" miałem okazję na chilę porozmawiać .
Najnowsza wersja (jeśli jego praca nie ulegnie "zachamowaniu") powinna posiadać :
- możliwość zmieszczenia 2 płyt DVD o zwiększonej pojemności na jednym nośniku DVD .
- możliwośc wyboru całego materiału do kompresji (menu ,wstawki itp.)
- dodatkowo kilka dodatków kosmetycznych .
- prawdopodobnie będzie rownież "dokładany" nagłowek typu "To jest tylko kopia.." ,bez tego mogą być problemy prawne ...
Niestety prawdopodobnie nowsze wersje będa dodatkowo platne .

Zastanawia ,smuci ,cieszy (niepotrzebne skreslić) również fakt iż praktycznie w dzień po premierze programu "seriale" do niego fruwały na lewo i prawo .
jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2003, 10:56   #8
painkor
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 30.07.2002
painkor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Film Starwars 2... czas trwania 2.16h rozmoar nieco ponad 6.gb..
rozmiar koncowy 4.6gb...czas przerobienia 18 min.(proc athlon 1.533)
jakosc na TV 50 Cali...B.dobra(eventualne lekkie rozmycie w stosunku do oryginalu)
painkor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2003, 12:48   #9
CobraVerde
KONKWISTADOR

Cytat:
Jabba the Hutt napisa***322;(a)
Drogiego Miszcza Cobra Verde bardzo proszę własnie o wnioski po testach (jako znawca tematu, na pewno zwrócisz uwagę na niuanse). Spróbuj ustalic jak bardzo film zrobiony DVD2One rózni się od tego zrobionego CCE 2.50 (3 Pass).

powtórzę to co napisałem na Divx.pl - zrobiłem właśnie kopię Cienkiej Czerwonej Linii (164 min.) za pomocą DVD2ONE i o ile na kompie + PowerDVD wygląda dobrze to już na moim Panasonicu 32" nie jest tak bajkowo. widać że bitrate jest ostro przycięte i wyłażą dosyć brzydkie macroblocki i kolory "pływają" odrobinę. błędy też widać przy dynamicznych scenach, mimo że TV ma system DDM. prównując to z kopią zrobioną za pomocą CCE (3-pass VBR), niestety DVD2ONE wyraźnie przegrywa. to samo zresztą można zobaczyć i przeczytać na Doom9, o czym już ktoś wspominał. i dalej - jeżeli chodzi szybkość działania DVD2ONE to faktycznie jest niesamowita. co do jakości bywa z nią różnie. filmy do 120 min. wyglądają dobrze ale już z dłuzszymi nie jest tak super. program używa podobnej metody jak Rempeg czyli transcodingu co jest metodą dosyć chałupniczą. reszta dyskusji jest tu: http://www.divx.pl/forum/viewtopic.php?t=3377&start=15

Jednocześnie chciałem spytać czy wystarczy zapuszczać CCE 2.50 na 3 pass czy też moze 4-5 pass przy robieniu DVDR (w sumie ma to być porada dla kolegi, który co prawda wie na ten temat więcej ode mnie, ale informacje przyjmuje do testów).

podobno czym więcej przebiegów tym lepiej ale ze względu na czasochłonność ja stosuję 2-4 pass w zależności od długości filmu i jestem zadowolony z efektów.

Pozdrawiam

Jabba
[niestety nie wpadłem na to,ze mogłem być Aquirre, Gniew Boży - to w nawiązaniu do ksywki Cobra Verde ]

fajnie - w końcu trafiłem na kogoś kto oglądał filmy Herzoga
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: