![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
DVD2One
W sieci pojawił się ciekawy programik (94kb) o nazwie DVD2One .
Potrafi on "upakować" film o przykładowym rozmiarze 7GB DVD do rozmiarów jednej płytki DVD . Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby.... No właśnie cała opercja pakowania materiału wraz z ze stworzeniem struktury płyty DVD-Video trwa tylko ok. 12min ! . Nie jestem zwolennikiem tego typu zabiegów ,jednak jakość materiału końcowego uzyskanego za pomocą tego programu jest zaskakująca dobra . jaro . |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
Wow ! ciekawe info - już szukam.
12 min. brzmi niewiarygodnie - czyli pomijana jest zabawa z wielogodzinnym mieleniem w strumieniu mpeg2. napisz coś więcej o technicznej stronie tego cudeńka pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
KONKWISTADOR
![]() |
niestety nie mogłem się dostać na stronę programu bo się coś otworzyć nie chce
![]() pocztałem za to na Doom9 o tym programie i zmartwiło mnie jedno zdanie: "...mimo że program nie osiąga jakości jaką daje CCE, jest to najszybsze narzędzie do transcodingu" tu jest opis i test tego cuda http://www.dvd-svcd-hilfe.de/forum/m...ne/dvd2one.htm - niestety po niemiecku. czy mógłby ktoś przeczytać i streścić bo ja niestety nie władam zbyt biegle językiem Geothego ![]() pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
KONKWISTADOR
![]() |
dobra już mam - eMule jak zawsze niezawodne
![]() jutro przetestuję - tymczasem przeczytałem dyskusję o Dvd2one na Doom9 - wynika z niej że cudów nie ma i jak się chce możliwie najlepszej jakości to trzeba bawić się CCE. napewno opłaca się stosować Dvd2one przu krótszych filmach - do 2 h. jakość bedzie OK oczywiście prędkość jest rewelacyjna i dlatego warto się nim bliżej zainteresować. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 01.08.2002
![]() |
Jasne, że cudów nie ma, ale, ...
Programowi DVD2One trzeba przyznać palmę pierwszeństwa jeśli chodzi o szybkość. przed Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wiem, że nie można mieć wszystkiego, ale szkoda że brak menu, dodatków... (hm, nie jestem przypadkiem zachłanny 8) ?) zargo |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Cytat:
Jednocześnie chciałem spytać czy wystarczy zapuszczać CCE 2.50 na 3 pass czy też moze 4-5 pass przy robieniu DVDR (w sumie ma to być porada dla kolegi, który co prawda wie na ten temat więcej ode mnie, ale informacje przyjmuje do testów). Pozdrawiam Jabba [niestety nie wpadłem na to,ze mogłem być Aquirre, Gniew Boży ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
1. Program DVD2One dostosowuje bitrating do wielkości koncowej .
Oznacza to jdnoznacznie - jakość końcowa zależna jest od długości materiału źródłowego .Tak więc materiał o pojemności np.7.0GB potraktowany programem DVD2One będzie wyglądał nieco gorzej niż materiał 6.0GB przepuszczony przez ten soft . Moim zdaniem taki "automat" jest niewątpliwie rozwiązaniem bardzo dobrym . Wykonałem eksperyment na kilku pozycjach DVD-Video . Wniski są jednoznaczne . Przykładowa pozycja nr1 - "Karira Nikosia Dyzmy" (org. rozmiar przeznaczony do obcięcia - 5.6GB) "zmniejszona" przez DVD2One do 4.6GB była nie do odróżnienia względem orginału . Na ten fakt składają się dwa ważne aspekty : 1.Film został zmniejszony tylko o 1.0GB 2.Film nie posiada tzw. "szybkich scen" . Na drugi ogień poszedł "K-Pax" (or. rozmiar 6.7GB) - także różnice było trudno wychwycić ,chociaz były 3-4 sceny w których w zielonkawym tle można było dostrzec zarodki lekkiej "pixelozy" . Tak więc wpływ na jkosc końcową maja od lat wpływ głowne czynniki : - częstotliwość zminy scen w filmie - jego długość Te czynniki są głównym przciwnikiem kompresji ,obcinania bitrate zarówno w MPEG ,DivX jak i w samym DVD (MPEG2) - tego zmienić się nie da . Jeśli ktoś testuje DVD2One na filmie "Matrix" ,Szregowiec Rayan" ,"Star Wars" - to myśle iż popełnia błąd . To sa materiały specyficzne zarówno pod względem szybkości akcji ,jak i pod względem objętości . Reasumujac : 1.Program na pewno jest rewolucją na skalę światową - szybkość kompresji ,prostota ,skuteczność powinna zastanowić twórców CCE ,IfoEdit . Cena programu ,chociaż wysoka jak na nasze realia to prakltycznie grosze w porównaniu z CCE . Z Panem "Ervin van den Berg" miałem okazję na chilę porozmawiać . Najnowsza wersja (jeśli jego praca nie ulegnie "zachamowaniu") powinna posiadać : - możliwość zmieszczenia 2 płyt DVD o zwiększonej pojemności na jednym nośniku DVD . - możliwośc wyboru całego materiału do kompresji (menu ,wstawki itp.) - dodatkowo kilka dodatków kosmetycznych . - prawdopodobnie będzie rownież "dokładany" nagłowek typu "To jest tylko kopia.." ,bez tego mogą być problemy prawne ... Niestety prawdopodobnie nowsze wersje będa dodatkowo platne . Zastanawia ,smuci ,cieszy (niepotrzebne skreslić) również fakt iż praktycznie w dzień po premierze programu "seriale" do niego fruwały na lewo i prawo . jaro |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 30.07.2002
![]() |
Film Starwars 2... czas trwania 2.16h rozmoar nieco ponad 6.gb..
rozmiar koncowy 4.6gb...czas przerobienia 18 min.(proc athlon 1.533) jakosc na TV 50 Cali...B.dobra(eventualne lekkie rozmycie w stosunku do oryginalu) |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
KONKWISTADOR
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |