![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.05.2003
![]() |
Problem z nagraniem vcd
Próbuje wypalić płytkę vcd w nero. Mam 2 filmy o łącznym rozmiarze 790MB. Przeczytałem niedawno, że w vcd da się nagrać aż 800 MB. A tu nic. Mam tylko komunikat "Rozmiar kompilacji jest zbyt duży, aby zapisać ją na tym nośniku" Więc o co chodzi. Przecież mam ustawiony tryb 2/XA
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
A jaki jest łączny czas tego filmu?
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
90 minut. Ale to chyba nie ma znaczenia. Obniżyłem jakość dźwięku do 56 kbps zamiast standardowych 224 i przez to udało mi się zachować rozmiar <800MB
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Yoda
CDRinfo VIP
![]() |
Niestety 80minut max.
Jeśli chcesz więcej musisz zrobić video VBR (zmienny bitrate - vcd-non standard).
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
tzn. jak i co mam zrobić z tym vbr'em ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Yoda
CDRinfo VIP
![]() |
Tzn. jeżeli sam nie robiłeś tych mpeg'ów (a po Twoich słowach można tak domniemywać) to daj sobie spokój z rekompresją, vbr, a pozostaje Ci jedynie obcięcie 10 minut, albo wypalenie tego na 2cdr
![]() Jeśli natomiast sam ambitnie dokonywałeś kompresji z dvd albo z avi do formatu vcd i posiadasz jeszcze materiał źródłowy to możesz pokusić się o ponowną kompresję ustawiając zamiast stanardowego bitrate cbr (stałego) dla video, bitrate zmienny vbr - przez odpowiednie zaniżenie średniej wartości spokojnie zmieścisz 90 minut na płytke ![]() Mam nadzieje że coś zrozumiałeś ![]()
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
ale teraz zamiast tych 800MB chyba muszę się zmieścić w 700?Bo wtedy jak kompresowałem, zachowałem standardowy bitrate dla video-1150, natomiast dla dźwięku obniżyłem do 56. Myślałem, że po prostu wystarczy zmieścić się w 800MB a długość filmu nie ma znaczenia. A filmy sam zgrywałem z kamery. Muszę się tylko zmieścić na 1 płytce
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Yoda
CDRinfo VIP
![]() |
Cytat:
1150kbps możesz ustawić jako wartość max, natomiast średni bitrate musisz odpowiednio zmniejszyć do jakiś 950 (bezpiecznie), co do audio ustaw standard 224. Powodzenia.
![]() |
![]() |
|
|